logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator napiecia do motocykla Honda VFR 800 V-TEC

optronic 26 Wrz 2014 23:55 6333 4
  • #1 13994069
    optronic
    Poziom 2  
    Witam

Potrzebuje pomocy. mianowicie mam schemat nie do końca uzupełniony regulatora napięcia do motocykla Honda VFR 800 Vtec, orginał spalił mi sie niedawno, a zamiennik kosztuje ponad 5 stówek. Tego oryginału nie da sie rozebrac bo jest zalany jakas żywica czy coś.

Schemat znalazłem na internecie jak ma to wyglądac i potrzebuje fachowca do tego. Moto ma podpiete dwie żarówki mijania oryginalnie H7 55W które świeca zaraz po odpaleniu motocykla, plus dwie żarówki H7 z długich świateł,do tego odświetlenie tablicy i tylne pozycyjne w sumie 3x 5W. Dobrze by było by jakąs ładowarke do navi mozna podpiac. Pisze to by mniej więcej okreslic moc i wytrzymałość tego regulatora.
    Alternator jest 500W, najwiekszy bezpiecznik jaki mam w motocyklu to 30A.
    Akumulator jest 10Ah 12V.

Kwestia w tym że to najbardziej wadliwy element elektroniczny w tym motocyklu. Przydał by się jakiś mocny regulator w sensie by się nie przegrzewał i nie palił.

Jeśli nie podałem jakis danych proszę pisać.

Pozdrawiam serdecznie
    Załączniki:
    • Regulator napiecia do motocykla Honda VFR 800 V-TEC unnamed.jpg (44.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14007218
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2565
    Na schemacie diody D5, D6, D7 mają być odwrotnie.
    Alternator 500W to bardzo dużo, więc nie ma co się dziwić że się palą. Typowo w motocyklach stosuje się alternatory o mocy około 350W. Z tego względu jakoś nie widzę aby samoróbka wytrzymała takie obciążenia. Po pierwsze potrzebny jest mostek trójfazowy na diodach Schotky, a po drugie mocne tyrystory. Układ może wyjść duży wymiarowo. Oryginalnie w regulatorach stosuje się gotowy moduł diodowy z tyrystorami.
    Raczej wygodniej będzie kupić oryginał, albo spróbować z zamiennikami, np. http://www.electrexworld.co.uk/acatalog/RR53.html lub http://www.electrexworld.co.uk/acatalog/RR69.html . Regulatory oparte na MOSFETach są lepszym rozwiązaniem.
    W każdym przypadku warto byłoby spojrzeć do alternatora, bo najczęściej to uszkodzenie uzwojeń skutkuje spaleniem regulatora, jak i również zwrócić uwagę na przewody i konektory od alternatora.
  • #3 14008303
    optronic
    Poziom 2  
    Dziękuje za zwrócenie uwagi odnośnie diod,
    Alternator nowy, kable nowe, połaczenie wyczyszczone, regulatora brak.
    To że wyjdzie większy nie widze problemu, jednak wolał bym diody odseparować od reszty układu by sie to nie grzało tak bardzo. Także tu problemu nie ma. Szukałem troche i czytałem o tych mosfetach ale nikt nigdy nie robił do niespełna 500W altka takiego regulatora, z teorii elektro jestem słaby dawno dawno temu ona była. Manualnie jestem w stanie sobie nawet płytkę zrobić, chodzi mi o stworzenie tego. Moge kupic gotowy, ale to wszystko jest na zasadzie oryginału też nie wiadomo ile pochodzi. Alternator jest większy ponieważ w VFR Vtec-u jednocześnie świeca dwie żarówki do świateł mijania. Plus dwie od świateł długich. Chetnie opłace konstruktora.
  • #5 14050946
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    Proszę bardzo. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2344969.html Trzeba dobrać odpowiednie Mosfety i tyle.
REKLAMA