logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikrofon do pomiaru hałasu tła na zewnątrz?

pci.sat 10 Paź 2014 21:02 1134 5
REKLAMA
  • #1 14031537
    pci.sat
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Mam domową "instalację" do pomiaru hałasu. Poprowadziłem przewód (10m jack) i umieściłem mikrofon na budynku. Miejsce jest takie, że na mikrofon nie pada i w miarę osłonięte od wiatru. Mam też aplikację, która zlicza amplitudę dźwięku i podaje subiektywny hałas.

Mam natomiast problem z mikrofonem. Do tej pory testowałem kilka różnych, ale niestety dysponowałem tylko i wyłącznie różnorakimi zestawami słuchawkowymi i mikrofonami komputerowymi, takimi "do Skype'a".

Efekty są mizerne. Nie wnikając w szczegóły mam wrażenie, że te mikrofony nie są w stanie zmierzyć hałasu "tła". Jak się do nich bezpośrednio mówi - owszem, cały system wskazuje hałas. Ale nie są w stanie wykryć np. przejeżdżającego pociągu.

Jestem w zasadzie laikiem w zakresie mikrofonów, więc chciałbym prosić o sugestie jaki konkretnie mikrofon byłby dla mnie jakkolwiek sensowny. Ja rozumiem, że w ciemno to trudno powiedzieć, ale bardzo bym prosił o jakieś naprowadzenie.
  • REKLAMA
  • #2 14031820
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    Musisz wyposażyć się w mikrofon pomiarowy, conajmniej ECM8000. Nie wiem jednak który mikrofon i jak długo zniesie niesprzyjające warunki pogodowe, temperatura, wilgoć.
  • REKLAMA
  • #3 14033339
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 14034056
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    jaszto napisał:
    Urządzenia akustyczne których używasz mają pasmo przenoszenia od 300 do 3000Hz.

A skąd ten wniosek jeżeli kolega nie zna marki ani modelu sprzętu? To nie megafon. Nawet tanie mikrofony skype mają szerokie pasmo przenoszenia. Słabe elektretowe mają pasmo 50÷16000Hz a słabe dynamiczne 70-12000Hz. Typowa w miarę dobrej jakości wkładka elektretowa spokojnie przeniesie całe pasmo akustyczne (jak wspomniane poniżej pomiarówki).

jaszto napisał:
    Możesz się śmiać ale spróbuj jako czujnik zastosować głośnik.

Nagranie głośnikiem sprawdza się z niewielkich odległości przy mocnym źródle dźwięku. Jak np bęben basowy czy piec gitary basowej. Masa membrany i sztywność zawieszenia jest zbyt duża żeby nadał się do odsłuchu szumów otoczenia.
    Zastosowanie wspominanego ECM8000 czy ECM999, do tego nisko szumowy preamp mikrofonowy powinno dać wymiernie dobre rezultaty.
    Mikrofony których używałeś najczęściej nie są wysokich lotów, a jeszcze większym problemem jest preamp mikrofonowy. Te które są wbudowane w standardowe karty muzyczne dają zbyt małe wzmocnienie i wysoki poziom szumów jak na takie zastosowania.
  • REKLAMA
  • #5 14037518
    pci.sat
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Dziękuję bardzo za wszelkie sugestie. Postaram się ustosunkować do wszystkich odpowiedzi.

Co do słuchawek - tak, wiem o tym i próbowałem - efekty raczej opłakane.

Co do kupowania mikrofonów - ok, powiedzmy, że byłbym w stanie przełknąć wydatek 200PLN na mikrofon. Jednak widzę ryzyko, że wydam te 200PLN na mikrofon zupełnie nieprzystosowany do pracy na zewnątrz i po tygodniu będę mógł wywalić go na śmietnik.

Jednocześnie zaciekawił mnie ten "preamp mikrofonowy". Trudno mi podać jakieś obiektywne dane, jednak całkowicie subiektywnie mam wrażenie, że istotą problemu jest fakt, że gdzieś coś "na siłę" próbuje optymalizować się do mikrofonu internetowego i do mowy ludzkiej z małej odległości. Otóż robiłem parę razy testy z różnymi źródłami dźwięku w tle i np. szept do mikrofonu był 10x głośniejszy niż standardowy hasał miejski. Co więcej np. lądujące samoloty, które uniemożliwiały normalną rozmowę były ledwo widoczne na skali.
  • #6 14037723
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    No za typowy mikrofon zewnętrzny trzeba odpowiednio zapłacić. Niestety.
    Sugerował bym żebyś zaczął od budowy prostego przedwzmacniacza mikrofonowego żeby pominąć wejście mikrofonowe w komputerze a skorzystać z liniowego. Nawet coś takiego:
    http://www.epanorama.net/circuits/micamp.html
    I do tego wykorzystać mikrofony elektretowe które już masz.
REKLAMA