Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Restartowanie / zawieszanie / niewłączanie się świeżo zmodernizowanego komputera

luki9596 14 Gru 2014 20:47 477 7
  • #1 14 Gru 2014 20:47
    luki9596
    Poziom 6  

    Witam. W piątek odebrałem komputer (nie znam się na sprzęcie więc w kwestii wyboru korzystałem z opinii sprzedawcy w sklepie i całość była na miejscu składana) w którym oprócz stacji dysków , procesora i jednego z dysków wymienione było w zasadzie wszystko. Problemy które zaczęły się niemal od razu są wg mnie co najmniej dziwne, gdyż są w sumie zróżnicowane i nie znajduje związku ich występowania z obciążeniem komputera.

    Mianowicie komputerowi zdarza się całkowicie zawiesić, wliczając w to dźwięk z głośników, przy czym czasem sygnał do monitora zanika (wyskakuje na nim komunikat o braku sygnału), obraz pozostaje, lub pojawiają się tak jakby różnokolorowe paski. Jeśli się nie zawiesi to pojawia się czasami critical error, a czasami komputer po prostu restartuje się. Owe problemy występują i w czasie zwykłego działania, jak i w czasie obciążenia komputera (chociaż zdarza się, że bezproblemowo działa i kilka godzin).
    Przy włączaniu się komputera często tak samo zawiesza się / restartuje w różnych momentach (przy ładowaniu windowsa lub wcześniej).
    Czasami nie chce się wgl włączyć i zapala się dioda DRAM_LED na płycie głównej, i zwykle ustępuje po 1-3 restartach.
    Przy każdym włączeniu komputera zawsze pojawia się napis CPU FAN ERROR co po poszukaniu informacji w internecie i przejrzeniu instrukcji płyty głównej okazało się, że problem polega na podpięciu wiatraczka od CPU pod wtyczkę od innego wiatraczka.

    Stąd moje pytanie, czy to może stanowić powód w/w problemów, czy należy szukać innej przyczyny. Komputer oczywiście zamierzam zanieść do sklepu w razie nieustąpienia problemu jednak mam nadzieje że problem można rozwiązać szybciej.

    W załączniku dołączam 3 zapisy z HW Monitor w czasie spoczynku po włączeniu komputera, po 20 minutach działania (tylko skype, google chrome i tego typu aplikacje) i trzeci po dłuższej grze w Shogun 2 na maksymalnych ustawieniach.

    Jeśli chodzi o sam komputer to posiada zasilacz 600W, IntelCore i7, AMD R9 280, 16GB ram (2x8), płytę główną ASUS P8Z77LX oraz system Windows 7 pro 64bit.

    Proszę o odpowiedzi dostosowane do osoby, która niestety nie zna się dobrze na sprzęcie i z góry dziękuję za wszelką pomoc.

    0 7
  • #2 14 Gru 2014 21:26
    kassans
    Poziom 31  

    Na początek poprosimy pełną specyfikacje komputera.
    CPU FAN Error > Podłączyć przewód wentylatora CPU Pod gniazdo CPU_FAN.

    Co do załączników daj screena programu a nie raport z którego nic nie idzie odczytać :)
    Pojawiają się niebieskie ekrany ? tak zwane BSOD'y ?

    Daj screen programu Crystal disc Info bądź HDSentinel.

    0
  • #3 14 Gru 2014 21:52
    luki9596
    Poziom 6  

    Z checią tylko, źe wystąpił tako problem, że po ktorymś crashu niedawno nie chce się wgl włączyć (restartujr szybko sie) a jak sie win zaladuje to wyskakuje kochany niebieski ekranik <3 -,- ehh reinstalacja systemu ma sens? A tr screeny wrzuce jak tylko uda mi się go włączyć. Chyba że prędzej zaniose go po prostu do naprawy... wgl teraz wyskoczył ekran ze windows failed to start itp itd... to pewno i tal musze wgrac od nowa ;/

    0
  • #4 14 Gru 2014 22:01
    winmap
    Poziom 30  

    Jeżeli nie wymieniałeś dysku z systemem zalecana jest ponowna instalacja Windowsa po wymianie płyty choć problemy nie wskazują na oprogramowanie.
    Wina leży po stronie sprzętu
    Podaj markę zasilacza, Może w Biosie coś nie tak. Choć na twoim miejscu od razu poszedł bym do serwisu i niech robią dobrze. Płaciłeś za to. Jeżeli się dobrze nie znasz na cóż grzebać.
    Ma być zrobione dobrze i tyle.

    0
  • #5 14 Gru 2014 22:10
    luki9596
    Poziom 6  

    Dlatego w sprzecie nic nie grzebie, nawet jak wiem ze wentylator zle podpiety to nie przepianam. Problem ze teraz na dysku SSID (tez kupiony nowy) jak chce zainstalowac to wywala ze nie mozna sformatowac dysku... juz nie mam pojecia co robic, jak dla mnie objawy sie kupy naprawde nie trzymaja... :cry:
    co do zasilacza nwm czy to nazwa ale napisane na nim jest hyper series hp600

    0
  • #6 14 Gru 2014 22:11
    Robert B
    Poziom 43  

    winmap napisał:
    Podaj markę zasilacza

    To podstawa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html

    Sprzęt najpewniej poskładany byle jak, skoro błędy występują już przed startem systemu operacyjnego.
    Oddaj i niech uruchomią przy Tobie i niech trochę popracuje.

    0
  • #7 14 Gru 2014 22:17
    luki9596
    Poziom 6  

    Co ciekawe najpierw rzadki crash, potem coraz czesciej az do tego co teraz. Dobra to na dzisiaj daje spokoj i najwyzej napisze jutro co uslyszalem w serwisie.

    0
  • #8 16 Gru 2014 20:31
    luki9596
    Poziom 6  

    Odebrał dzisiaj komputer z serwisu i usterką okazała się wadliwa pamięć ram. Po jej wymianie wszystko jak na razoe wygląda dobrze. Problem więc rozwiązany. Dziękuje za szybkie odpowiedzi i pozdrawiam.

    0