dj_zibi napisał: ale mówiłem taki koło25-60 led może być do preampa moze do koncówki gdzie najłatwiej. pomożecie?
Ja sobie zrobiłem cos takiego tylko że na 8 diod i zasilane z 12V
I jak testowałem na generatorze (bo wzmacniacz dopiero składam) działało bardzo dobrze...
Wydaje mi sie że można rozbudować ten układ do dowolnej ilości diod... (skrytykujcie mnie jeśli jestem w błedzie)
Tylko musisz pamiętać o jednej rzeczy - pierwsza diodka zapala sie przy napięciu ok 1,2V a każda następna co 0.6V więc pełne zaświecenie takiej 30-diodowej linijki osiągniesz przy amplitudzie na wyjściu wzmacniacza ok. 20V (czyli przy 4Ω głośniku - będzie to w momencie - gdy wzmacniacz osiągnie moc ok 80W ) Jednka zakres ten możesz rozszerzyć do wspomnianych 200W - wystarczy dać potencjometr - na wejściu układu - i odpowiednio wyregulować. Aha - wszytskie tranzystory to BC547.
Koszt części do jednej takiej linijki to ok 15 - 17 zł (jeśli jesteś z Warszawy lub okolic - odezwij sie do mnie na priv to Ci podam namiary gdzie co kupić zeby wyszło jaknajtaniej)
A tak przy okazji - jak to jest - żeby coś takiego dobrze pokazywało trzeba podać sygnał bezpośrednio z wyjścia wzmacniacza czy przez mostek Graetz'a ??
P.S. Przoszę tych bardziej zorientowanych o komentarz - czy to co mówię - ma sens