logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonanie kierownicy do PC ze skrętem o 900 stopni.

ZMUDZIK5 22 Sty 2015 13:14 3351 10
  • #1 14356500
    ZMUDZIK5
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam

chciałbym przerobić swoją kierownicę iSmart SW5050 żeby miała pedał sprzęgła, skrzynię 6 biegową i obrót kierownicy 900 stopni..

Zarys w głowie mam tylko jakie części będę potrzebował aby to wykonać??

Z góry dziękuje za każdą pomoc !
  • #2 14356542
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    Najprościej - zaprojektuj ją od nowa. Obrót o 900 stopni - skąd żeś to wytrzasnął?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 14356628
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Witam

Z opisu wnioskuję, że chcesz zrobić coś na wzór Logitecha G27. No cóż, przeróbka tego, co masz na to, co chcesz mija się z celem, bo w zasadzie musisz zrobic wszystko od początku. Po drugie, skąd weźmiesz sterownik do tego cuda, które zrobisz? Sam napiszesz?

Pozdrawiam

Krystian
  • #4 14356998
    ZMUDZIK5
    Poziom 2  
    Gdzieś widziałem, że typek zrobił taką kierownicę. Pokupował jakieś cześci i potencjometr wykonał z myszki kulowej.. nie potrzebował żadnych sterowników. Dlatego pisze na tym forum czy ktoś się orientuje co jest potrzebne do wykonania takiej kierownicy
  • #5 14357075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14359179
    ZMUDZIK5
    Poziom 2  
    a do wykonania skrzyni biegów oraz sprzęgła co będę potrzebował?

I czy ten potencjometr mogę wymienić w tej kierownicy?
  • #7 14359288
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 14359706
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    ZMUDZIK5 napisał:
    Gdzieś widziałem, że typek zrobił taką kierownicę. Pokupował jakieś cześci i potencjometr wykonał z myszki kulowej

W takim razie zapytaj "typka" jak to zrobił. To o co pytasz wymaga sporej ingerencji w sprzęt, zapewne zbudowania całego sterownika od nowa, a do tego potrzeba wiedzy. Ze sposobu wypowiedzi wnioskuję, że nie masz z elektroniką za wiele wspólnego, więc tak jak napisał przedmówca: "Zapomnij o temacie".

Twoje pytanie brzmi dla nas jak coś takiego: "Gdzieś widziałem jak typek wziął starą nokię, trochę części od pralki, motykę, żelazko i zrobił nowy smartfon."
  • #9 14360083
    ZMUDZIK5
    Poziom 2  
    Fakt z elektroniką nie mam za wiele wspólnego ale mam znajomego co trochę się zna na tym i by pomógł mi to wykonać (np. lutowanie kabli) tylko właśnie nie wiemy oboje co będzie potrzebne do wykonania tego.
    Próbowałem się kontaktować z tym typkiem ale zero odzewu niestety...
    a nie stać mnie na nową kierownicę z takim potencjałem
  • #10 14360252
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    W takim razie spójrz na kilka wyników wyszukiwania Google. Zarówno na tym forum, jak i innych padały już takie pytania i wszędzie jest odpowiedź "jak nie wiesz to się nie zabieraj". Myślisz, że ci wszyscy ludzie siedzą na tych forach żeby tylko dołować i poniżać innych? Nie! Większość stara się pomóc, tylko niestety oni mają rację i jeśli ty i twój kolega nie wiecie nawet jak się za to zabrać to naprawdę nic wam z tego nie wyjdzie i kierownicę popsujecie.

Szukasz prostej odpowiedzi typu "kup rezystory, potencjometry i przylutuj tu i tu", ale taka nie padnie, bo to co chcesz zrobić wymaga wymyślenia i zaprojektowania czegoś niemalże od nowa. To nie jest naprawa urwanego kabelka.
  • #11 14361902
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    900 ' czuli od lewej skrajnej do prawej skrajnej tak jak w normalnym samochodzie. Mam taką kierownicę logitech'a na USB gdzieś się kurzy w piwnicy. Kiedyś kosztowała prawie 1.5 tyś. A kolega pewnie potrzebuje do symulatora ciężarówki bo do wyścigów raczej się nie nadaje bo kto by tyle kręcił na zakrętach i przy drifcie. Nawet komputer by zwariował :-) kolego układ kierownicy i pedałów z reguły naśladuje przyciski klawiatury na zasadzie szybkości przerwań cykli zegarowych i magistrali danych zależnych od kąta skrętu. To skomplikowany algorytm , a podobnie rzecz ma się do pedałów. Daruj sobie wraz z kolegą, bo nic z tego wam nie wyjdzie ponieważ tak jak koledzy mówią. Odpuść to nie realne na wasze warunki i wiedzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje przerobić kierownicę iSmart SW5050, aby dodać pedał sprzęgła, skrzynię biegów 6-biegową oraz umożliwić obrót kierownicy o 900 stopni. W odpowiedziach podkreślono, że taka przeróbka wymaga znacznej ingerencji w sprzęt oraz budowy nowego kontrolera, co może być skomplikowane dla osoby bez doświadczenia w elektronice. Wskazano, że do realizacji projektu potrzebne będą precyzyjne potencjometry oraz GamePort. Użytkownik otrzymał również sugestie, aby poszukać informacji w Internecie oraz skonsultować się z osobą znającą się na elektronice.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA