logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podłączenie rozdzielnicy w nowym domu jest poprawne?

zk12 18 Lut 2015 21:05 34596 46
Najlepsze odpowiedzi

Nie, w pokazanej formie to nie jest poprawne podłączenie; przy zasilaniu TN-C nie należy prowadzić PEN na ZUG i dopiero potem na GSU, tylko wykonać pewny, jednolity punkt rozdziału PEN na PE i N [#14455018] Spośród pokazanych wariantów forumowicze wskazali jako bezpieczniejszy i prostszy do wykonania wariant 1, bo eliminuje ryzyko przypadkowego rozłączenia PEN oraz dodatkowe odgałęzienie na przewodzie PEN [#14459549] Zwrócono też uwagę, że schemat jest mało czytelny i brakuje wielu danych: układu sieci, przekrojów i rodzaju przewodów, zabezpieczenia głównego, sposobu zasilania rozdzielnicy oraz pełnego podziału obwodów [#14453255][#14459911] Dodatkowo krytykowano łączenie na jednym 3-fazowym RCD zbyt wielu obwodów, bo awaria jednego elementu może wyłączyć całą część domu [#14457846][#14459911]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14453107
    zk12
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam. Mam do wykonanie instalację elektryczną w nowym domu. Rozdzielnicę chcę podłączyć wg rysunku poniżej. Czy jest to poprawne podłączenie?

• #2 14453202
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Źle, dlaczego połączyłeś przewód zasilający N z szyną PE ? He He ...
    I jeszcze uwaga bardzo nieczytelny rysunek .
  • #3 14453255
    kozi966
    Ocena: 1284
    Brak informacji o przewodach, brak informacji o układzie sieciowym, wyłączniki różnicowoprądowe obsługują obwody mieszane (np. łazienka gniazda + oświetlenie poddasze + gniazda kuchnia), brak informacji o zabezpieczeniu głównym (w stosunku do ochronnika), brak zabezpieczenia lampek sygnalizacyjnych, ciężko to się czyta.
  • #4 14453258
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Rysunek faktycznie nieczytelny.

Brakuje zabezpieczenia kabla do garażu, obwodu zmywarki, pralki, tudzież innych urządzeń o mocy powyżej 2kW.
    Brak wolnego miejsca. Pewnie jeszcze parę innych rzeczy ale niestety po chwili patrzenia rozbolały mnie oczy :|

Jaki układ sieci?
  • #5 14453272
    kozi966
    Jeszcze bym dodał, że ja bym nie pozwolił sobie na różne napięcia w otoczeniu jednego pomieszczenia (gniazda + oświetlenie z różnych faz).
    Gdzie tam jest oświetlenie łazienki itd?
  • #6 14453296
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Gdzie obwód kotłowni, alarmu, bramy wjazdowej, domofonu, czy teletechniki, jakie przekroje i rodzaje przewodów?

Rozdzielnica garażu ma osobne GSW i PE?? Gdzie jest garaż, co zasila rozdzielnica garażowa?
  • #7 14453480
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    kozi966 napisał:
    Jeszcze bym dodał, że ja bym nie pozwolił sobie na różne napięcia w otoczeniu jednego pomieszczenia (gniazda + oświetlenie z różnych faz).
    Czy mógłby kolega rozwinąć tą myśl?
    Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale optuje kolega za tym, żeby (w miarę możliwości) oświetlenie i gniazda w obrębie jednego pomieszczenia znajdowały się na tej samej fazie (choć w odrębnych obwodach, co oczywiste i bezdyskusyjne)?
    Mógłby kolega podać powody takiego przekonania?
  • #8 14454123
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Urządzenia jednofazowe nazwane tu POMPA KAN. PODGRZ.EL GN ZEW zabezpieczone RCD do obwodów trójfazowych (tego samego do którego jest podłączona KUCH EL). Jeśli dobrze to widzę bo rys. rzeczywiście "mało czytelny".
  • #9 14454160
    kozi966
    O^O napisał:
    Czy mógłby kolega rozwinąć tą myśl?
    Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale optuje kolega za tym, żeby (w miarę możliwości) oświetlenie i gniazda w obrębie jednego pomieszczenia znajdowały się na tej samej fazie (choć w odrębnych obwodach, co oczywiste i bezdyskusyjne)?
    Mógłby kolega podać powody takiego przekonania?

Gdyż taka sytuacja wprowadza dodatkowe zagrożenie, w postaci napięcia międzyfazowego, którego można uniknąć.
    Po co mi napięcie międzyfazowe na przykład w łazience?
    Miałem już przed sobą dwa takie wesołe urządzenia (żyrandol i komputer) co to sobie pracowały uszkodzone. Wszystko fajnie, bo podłoga drewniana. Nikt przecież normalny nie dotyka komputera stacjonarnego i żyrandola.
    Ja miałem inne zdanie potem na ten temat :D
  • #10 14454241
    pol102
    Ocena: 369
    Jakoś w 5 54 nie doszukałem się powodu by nie zasilać obwodów łazienki z osobnych faz... ale może to inna norma i inny arkusz.
  • #11 14454326
    kozi966
    Ja nigdzie nie napisałem, że to jest jakieś wymaganie. :)
    Po prostu przyzwyczaiłem się do tego, że ludzie robią sobie dodatkowe gniazdka, dodatkowe punkty świetlne, przerabiają ściany, sufity, cuda. Wszystko to z lokalnych, najbliższych możliwie do wykorzystania puszek (czy to oświetleniowej czy gniazdowej).
  • #12 14454565
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14454631
    kozi966
    Czytaj ze zrozumieniem a nie szukaj głębszej prawdy.
    Cytat:
    ja bym nie pozwolił sobie

Moje prywatne zdanie na ten temat.
    Niektórzy praktykują oświetlenie na innej fazie niż gniazda, niektórzy praktykują grupę pomieszczeń na jednej fazie, itd.
    Nie zabraniam, nie nakazuje, tylko przedstawiam swoje zdanie na ten temat.

Natomiast nie to jest kwestią główna tematu a raczej wątkiem pobocznym lekko związanym z myślą przewodnią tematu. Nie róbmy dalej doktoratu na ten temat.
  • #14 14455018
    pol102
    Jeśli to jest faktycznie TN-C od strony zasilania, to niech Cię ręka Boska strzeże (autorze) przed wprowadzeniem PEN na ZUG'a i potem na GSU. Przewody/Kable mają to do siebie, że podlegają zjawiskom związanym ze zmianami temperatury. ZUG'i mają to do siebie, że potrafią się obluzować. PEN na GSU.
  • #15 14455416
    zk12
    Poziom 12  
    Dziękuję za wszystkie uwagi. To jak prawidłowo podłączyć przewód PEN do rozdzielnicy?Rozdzielnica będzie podłączona kablem YAKY 4x25, TN-C. Garaż będzie podłączony kablem YKY 5x6mm2 bez połączenia wyrównawczego. Podłączenie garażu poniżej. Do niedawna stosowano jeden wyłącznik rożnicowoprądowy dla całego domu i było dobrze.Teraz najlepiej jakby każdy obwód miał swój. Tylko dla kogo to dobrze, inwestora czy sprzedawcy-wykonawcy. Alarm , instalacje multimedialne będą miały oddzielną rozdzielnicę zasilaną z obwodu rezerwy.
    Kuchenka elektryczna podłączona na stałe nie potrzebuje zabezpieczenia RCD, to może ten trójfazowy RCD jest zbędny. Zmywarkę można zasilić z obwodu gniazd w kuchni, a gniazda na drugim obwodzie. Można wydzielić więcej obwodów i zrezygnować ze złączek ZUG. Połączenia wewnątrz rozdzielni linką 10mm2, GSU z uziomem 16mm2. Czy podłączenie rozdzielnicy w nowym domu jest poprawne?
  • #16 14455490
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1547
    Teraz zostaliśmy doinformowani ze to TN-C więc połączenie jak kolega Pol zauważył nie na takim zacisku ma to być szyna jednolita .
    Po za tym wszyscy koledzy zakwestionowali przejrzystość rysunku za dużo kresek przewodu PE uprościć przechodząc na jednokreskowy, to samo z przewodami N niektóre mogą być jako jednokreskowe .
    A co do mego wpisu to ;Kolor żółto-zielony z niebieskim zabarwieniem (PEN) lub niebieski z żółto-zielonym zabarwieniem na końcu przewodu –łączy on funkcje przewodu neutralnego (N) oraz przewodu ochronnego (PE)
    Tu przykład takiej szyny.
    Załączniki:
    • Czy podłączenie rozdzielnicy w nowym domu jest poprawne? 0_0_productGfx_97631d1d9e6ab85318ad528d344f3a6e.jpg (28.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 14456601
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    kozi966 napisał:
    Gdyż taka sytuacja wprowadza dodatkowe zagrożenie, w postaci napięcia międzyfazowego, którego można uniknąć.
    Po co mi napięcie międzyfazowe na przykład w łazience?
    kozi966 napisał:
    Po prostu przyzwyczaiłem się do tego, że ludzie robią sobie dodatkowe gniazdka, dodatkowe punkty świetlne, przerabiają ściany, sufity, cuda. Wszystko to z lokalnych, najbliższych możliwie do wykorzystania puszek (czy to oświetleniowej czy gniazdowej).
    Myślę, że żaden świadomy elektryk nie podłączy nowego gniazdka do obwodu oświetleniowego, a jeśli zrobi to amator (w domyśle - pan domu), to już jego prywatna sprawa.
    Zapytałem skąd to założenie, bo ja robię dokładnie odwrotnie. Zawsze (jeśli to możliwe) oświetlenie jest zasilane z innej fazy niż obwody gniazdowe. Powód najbardziej oczywisty z możliwych - brak jednej fazy (czy to w wyniku zwarcia i braku selektywności - często trudnej do zapewnienia, czy to awarii po stronie ZE) nie wyłącza wszelkich potencjalnych źródeł światła w pomieszczeniu, co ułatwia dotarcie do rozdzielni. Z tego samego powodu staram się, aby sąsiadujące ze sobą pomieszczenia posiadały oświetlenie na różnych fazach.
    Ale to oczywiście tylko kwestia własnych, wypracowanych standardów.

@zk12
    Rozdzielnia garażowa:
    1. Dlaczego pierwszy aparat w obwodzie (jak mniemam - rozłącznik) jest 4-polowy? Po co w TN-S rozłączać N?
    2. Obejmowanie całości instalacji jednym 3-fazowym RCD jest pomysłem - przepraszam za szczerość - najgłupszym z możliwych. Jedno uszkodzone urządzenie lub przepalona żarówka i ciemność w całym pomieszczeniu. Jedno pechowo uszkodzone RCD i z dymem może pójść część sprzętu.
    3. Obejmowanie działaniem RCD obwodów, które tego nie wymagają to też proszenie się o kłopoty i niepotrzebne wyłączenia.
    4. Gniazdo 1-fazowe zabezpieczone przez wyłącznik C-20? Oczywiście użyje kolega gniazda, które jest do tego dostosowane?

O zabezpieczeniach innych obwodów trudno mówić, bo nie znamy rodzaju zastosowanych przewodów ani odbiorników w danych obwodach (np dlaczego B16 na oświetlenie w garażu?).
    Rozdzielnia główna też nie poprawiona, pomimo słusznych uwag kolegów.
    Coraz bardziej mam wrażenie, że jedyną słuszną poradą będzie ta o zatrudnieniu fachowca...
  • #18 14457532
    zk12
    Poziom 12  
    Ok. Poprawię schematy i przedstawię do oceny

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Narysowałem wstępnie podłaczenie rozdzielnicy. Czy jest poprawne? Chodzi o podział PEN na PE i N, połączenie GSU i zabezpieczeń przepięciowych. Czy podłączenie rozdzielnicy w nowym domu jest poprawne?
  • #19 14457846
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    O^O napisał:
    Zawsze (jeśli to możliwe) oświetlenie jest zasilane z innej fazy niż obwody gniazdowe. Powód najbardziej oczywisty z możliwych - brak jednej fazy (czy to w wyniku zwarcia i braku selektywności - często trudnej do zapewnienia, czy to awarii po stronie ZE) nie wyłącza wszelkich potencjalnych źródeł światła w pomieszczeniu, co ułatwia dotarcie do rozdzielni. Z tego samego powodu staram się, aby sąsiadujące ze sobą pomieszczenia posiadały oświetlenie na różnych fazach.

Popieram. Bardzo logiczne i praktyczne. Sam tak zrobiłem w swoim domu.
    Brak selektywności to typowy obecnie problem instalacji domów z małym przydziałem mocy.
    ZE przyjmuje projekt z bezpiecznikami gniazd B16 i... w zaleceniach zmusza odbiorcę do montażu C20 przed licznikiem gdy przydział mocy wynosi typowe 11kW. Im wolno!
    Potem zwarcie w obwodzie któregoś z gniazd i .... "widzę ciemność". W tej ciemności trzeba zasuwać do skrzynki pomiarowej na słupie aby "postawić" jeden C20.
    O^O napisał:
    2. Obejmowanie całości instalacji jednym 3-fazowym RCD jest pomysłem - przepraszam za szczerość - najgłupszym z możliwych. Jedno uszkodzone urządzenie lub przepalona żarówka i ciemność w całym pomieszczeniu. Jedno pechowo uszkodzone RCD i z dymem może pójść część sprzętu.

Też tak uważam, ale to częsty przypadek projektów "oszczędnościowych".
    UPS do komputera obowiązkowy i latarki na szyi lub wybranych miejscach domu.
    O^O napisał:
    3. Obejmowanie działaniem RCD obwodów, które tego nie wymagają to też proszenie się o kłopoty i niepotrzebne wyłączenia.

Jak najbardziej!
    O^O napisał:
    Coraz bardziej mam wrażenie, że jedyną słuszną poradą będzie ta o zatrudnieniu fachowca...

I tu może być problem jak mieszkasz daleko od kolegi @O^O :D
    Z tymi fachowcami ...różnie bywa. Większość to niestety fohofcy.
    To, że rozdzielnica jest zrobiona zgodnie z wymogami norm wcale nie oznacza, że ma wszystkie walory użytkowe opisane wyżej. Trzeba trochę wyobraźni i "rozrzutności" aby mieć później spokój.
    @zk12 Latasz z kablami po rozdzielnicy jak "Żyd po sklepie". Mnożysz połączenia zamiast je minimalizować. Koledzy juz pisali
    pol102 napisał:
    Jeśli to jest faktycznie TN-C od strony zasilania, to niech Cię ręka Boska strzeże (autorze) przed wprowadzeniem PEN na ZUG'a i potem na GSU. Przewody/Kable mają to do siebie, że podlegają zjawiskom związanym ze zmianami temperatury. ZUG'i mają to do siebie, że potrafią się obluzować. PEN na GSU.

W informacjach do "Twojego projektu" brakuje danych o miejscach w które wchodzą kable.
    Nie wiadomo jak jest zasilana rozdzielnica? Od góry, czy od dołu? Podobnie z pozostałymi kablami.
    Dlaczego dałeś FRa daleko od głównego złącza?
    Czy nie ma możliwości wejścia kablem zasilającym prosto na FRa?
    Osobiście staram się tak rozmieścić aparaty aby połączenia były jak najkrótsze i aby było ich jak najmniej zgodnie z resztą z opinią kolegi @pol102 napisaną wyżej.

Czy w ogóle jest projekt instalacji wykonany przez uprawnionego projektanta?
  • #20 14458549
    zk12
    Poziom 12  
    To może zapytam tak. Który schemat jest poprawny Czy podłączenie rozdzielnicy w nowym domu jest poprawne? Czy podłączenie rozdzielnicy w nowym domu jest poprawne? Czy podłączenie rozdzielnicy w nowym domu jest poprawne?
  • #22 14458910
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3513
    A ja jedyneczkę :)
  • #24 14459383
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    Łukasz-O napisał:
    Trójeczka :wink:
    Trójka z plusem. W ramach plusa zamiast bednarki uziom fundamentowy.

Co do podziału obwodów - zawsze staram się, aby w sąsiednich pomieszczeniach były zasilane z różnych faz a co najmniej z różnych obwodów. Miałem już usuwanie awarii w tak zaprojektowanym mieszkaniu i było zdecydowanie łatwiej niż po ciemku :)
  • #25 14459531
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Witam
    Jak podobnie jak koledzy O^O, jack63 i TKW staram się logicznie podzielić fazy, aby uniknąć totalnej ciemności w przypadku awarii.

zk12 napisał:
    To może zapytam tak. Który schemat jest poprawny ....

Tutaj możemy rozważać, które połączenie jest bezpieczniejsze, czy jest bardzie optymalne od strony ograniczenia przepięć (np. w warunkach pobliskiego wyładowania). Mogą być inne kryteria. Rozwiązania są różne. Bezpieczniej dla kolegi zk12 będzie jednak, jak wybiorze jedyneczkę (niebezp. przypadkowego rozłączenia PEN) ;-). Poza tym jedyneczkę jest technicznie łatwiej zrealizować.

pzdr
    -DAREK-
  • #26 14459911
    pol102
    Mam dłuższą chwilę więc napiszę coś więcej. Z zasady naszym zadaniem jest ochranianie przewodów przed zniszczeniem, przewody dobieramy do mocy urządzeń... a tu ani jednego ani drugiego. Jakieś obliczenia czy wszystko tak na "pałę"? Gdzie w tej rozdzielnicy jest blok rozdzielczy? Dlaczego nie można wyłączyć zasilania garażu? Zabezpieczenie różnicowo-prądowe In=40A a za nim po dwa wyłączniki instalacyjne na fazę o In=16(charakterystyka B - górna granica przetężenia 23A) i "łał", wobec tego opisu zabezpieczeń, owe zabezpieczenie jest uszkodzone. Założyłem bardzo pesymistyczne warunki, Bronek napisze pewnie że to demagogia, ale ja bym przeskoczył poziom wyżej.

zk12 napisał:
    Alarm , instalacje multimedialne będą miały oddzielną rozdzielnicę zasilaną z obwodu rezerwy.
    Kuchenka elektryczna podłączona na stałe nie potrzebuje zabezpieczenia RCD, to może ten trójfazowy RCD jest zbędny. Zmywarkę można zasilić z obwodu gniazd w kuchni, a gniazda na drugim obwodzie. Można wydzielić więcej obwodów i zrezygnować ze złączek ZUG. Połączenia wewnątrz rozdzielni linką 10mm2, GSU z uziomem 16mm2.

Jak Ty chcesz nad tym zapanować skoro nawet nie dostrzegasz problemu w tym, że PEN rozdzielasz na PE i N by następnie dalej jechać z PEN'em do rodzielnicy w garażu. To nie jest niebezpieczne, to jest po prostu głupie. Na lince można się powiesić. LGy musi mieć odpowiedni przekrój. I to też można policzyć.

Dalej nie szukam.
  • #27 14460102
    zk12
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedzi. Projekt rozdzielni to wstępny projekt. Wszystko można pozmieniać. Rozmieszczenie szyn również ( zależy od producenta rozdzielnicy).
    Ile głów tyle pomysłów. Przy zasilaniu od dołu można zamontować na samym dole odłącznik i zab. przepięciowe, ale inna osoba powie, że wszystko postawione na głowie. Można podzielić tak zasilanie, że każde pomieszczenie będzie miało oświetlenie i gniazdka na innej fazie, ale inna osoba powie , że w przypadku awarii chce mieć w części gniazdek w danym pomieszczeniu napięcie. Ktoś powie, że zabezpieczenie obwodów jednofazowych RCD 4P to błąd, a ktoś inny, że zaleta. Bo np. zabezpieczając wszystkie obwody kuchni jednym RCD 4P mamy pewność, że w przypadku awarii odłączy dla bezpieczeństwa całą kuchnię. Wszystkie uwagi i sugestie przyjmuję z pokorą. A co koledzy sądzą o zabezpieczeniu obwodów oświetlenia przez RCD?
  • #28 14460118
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    zk12 napisał:
    A co koledzy sądzą o zabezpieczeniu obwodów oświetlenia przez RCD?

Sądzimy, że w sieci TN-S nie jest wymagane. Ale są odstępstwa. Np. arkusz 701.
  • #29 14460194
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3513
    zk12 napisał:
    Ile głów tyle pomysłów.
    Zamiast się zastanawiać nad pomysłami, nie lepiej sięgnąć do PN-HD 60364-5-54 i punktu 543.4.3 ?
  • #30 14460425
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące poprawności podłączenia rozdzielnicy w nowym domu. Użytkownicy zwrócili uwagę na nieczytelność rysunku oraz brak istotnych informacji, takich jak zabezpieczenia dla obwodów o dużej mocy, układ sieciowy, oraz odpowiednie połączenia przewodów. Podkreślono znaczenie unikania różnych napięć w jednym pomieszczeniu oraz konieczność zabezpieczenia obwodów RCD. Wskazano na ryzyko związane z podziałem przewodu PEN na PE i N oraz na potrzebę przemyślenia układu zasilania, aby uniknąć całkowitego braku światła w przypadku awarii. Użytkownicy podzielili się również swoimi preferencjami dotyczącymi schematów podłączenia oraz zasadności stosowania różnych faz dla oświetlenia i gniazd w pomieszczeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA