logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta Główna GIGABYTE GA-M61PME-S2 - brak obrazu.

unnamed2875 23 Lut 2015 10:09 1815 6
REKLAMA
  • #1 14468103
    unnamed2875
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam.
    Mam dziwny przypadek z komputerem, włączając dzisiaj komputer okazało się, że karta graficzna nie wczytuje obrazu. Nie znam przyczyny. Słychać, że komputer się normalnie włącza, ale brak obrazu na ekranie.
    Dla pewności podłączyłem monitor do innego komputera, na którym normalnie wyświetlał się obraz.
    Wczoraj wieczorem komputer normalnie mi działał i karta wyświetlała obraz normalnie. Boje się, że karta się spaliła (jest to karta graficzna zintegrowana).
    Pytanie brzmi: Czy to może być wina czegoś innego i czy da się coś z tym zrobić?

Parametry PC:

Płyta Główna: GIGABYTE GA-M61PME-S2
    Procesor: AMD Athlon 64 X2 6000+ 3.0 dual
    Zasilacz: FORTRON FSP300-60PN(PF)
    Pamiec: 4GB
    Grafika: Geforce 6150SE (zintegrowana)
    Dysk: 500GB
    Obudowa: Packard Bell IMEDIA I4573
    Nagrywarka DVD
  • REKLAMA
  • #2 14468329
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15546
    Płyta wydaje dźwięki POST przy uruchomieniu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 14468547
    unnamed2875
    Poziom 10  
    Powiem tak. Zrobiłem już, że się włącza komputer normalnie. Okazało się, że coś jest nie tak z wejściem do kości na ram lub z kością ram. Wyciągnąłem jedną kość ram i komputer normalnie działa. Teraz mam pytanie: co może być przyczyną, że po włożeniu drugiej kości z ram komputer nie wyświetla obrazu?
  • REKLAMA
  • #4 14468586
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Uszkodzona kość ram (najbardziej prawdopodobne) lub wejście na ram / kontroler pamięci. Włóż tą kość, którą wyjąłeś w miejsce tej, którą masz teraz. Jak będzie to samo, to masz odpowiedź.
  • #5 14468642
    unnamed2875
    Poziom 10  
    No niestety, nie dało to żadnej odpowiedzi. Wkładając kość 1gb na której komputer chodzi działa do miejsca tam, gdzie były 2gb, komputer nie włącza monitora, a gdy wsadzę 2gb tam, gdzie jest umieszczone 1gb, to komputer też nie włącza monitora. Czy jest to możliwe, aby było zepsute gniazdo i ramy jednocześnie?
  • #6 14468647
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Możliwe że aby działało drugie złącze w pierwszym też musi być kość tylko że sprawną.
  • REKLAMA
  • #7 14468678
    unnamed2875
    Poziom 10  
    no ok tylko że wpinając kość z drugiego wejścia (1GB) która działa w drugim wejściu prawidłowo,nie działa gdy podepnę do pierwszego wejścia,a ta 2GB nie działa ani na pierwszym ani na drugim wejściu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem obrazu na komputerze z płytą główną GIGABYTE GA-M61PME-S2, mimo że komputer wydaje dźwięki POST. Po wstępnej diagnostyce okazało się, że problem może leżeć w pamięci RAM. Po wyjęciu jednej kości RAM komputer zaczął działać, co sugeruje uszkodzenie drugiej kości lub gniazda. Użytkownik próbował różnych konfiguracji pamięci, jednak nie udało się uzyskać obrazu przy użyciu uszkodzonej kości. Istnieje możliwość, że oba gniazda RAM są uszkodzone lub wymagają sprawnej kości w pierwszym gnieździe, aby drugie mogło działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA