logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekroje przewodów w nowym mieszkaniu - standardy i wymagania deweloperskie

mrrudzin 24 Lut 2015 07:28 9309 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy w nowym mieszkaniu deweloperskim instalacja elektryczna powinna mieć wykonany projekt z obliczeniami przekrojów przewodów i doborem zabezpieczeń?

Tak — instalacja powinna być wykonana zgodnie z projektem, przepisami i zasadami wiedzy technicznej, a przy odbiorze powinny istnieć protokoły badań/oględzin, w których sprawdza się m.in. dobór przewodów do obciążalności prądowej i spadku napięcia [#14471376] [#14483076] W dyskusji zwrócono też uwagę, że nie ma sztywnego przymusu stosowania 2,5 mm² do gniazd, ale dobór przekroju i zabezpieczenia trzeba oceniać dla konkretnego sposobu ułożenia i obciążenia [#14471386] [#14479089] Dokumentacja bywa przekazywana inwestorowi/deweloperowi i później wspólnocie, więc nabywca nie zawsze dostaje do niej bezpośredni wgląd od ręki [#14480978] [#14480542] Jeśli widać niezgodność, np. obwody gniazd wykonane przewodem 1,5 mm² z B16, najlepiej złożyć do dewelopera pisemne żądanie wyjaśnienia i usunięcia usterek, bo to on odpowiada wobec nabywcy za zgodność lokalu z przepisami [#14483619] [#14483873] Gdy deweloper nie reaguje, można powołać się na niezgodność z przepisami/normą przywołaną w rozporządzeniu i zgłosić sprawę do nadzoru budowlanego lub rzecznika konsumentów [#14474417] [#14483619]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 14471369
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Witam

Jak wygląda w dzisiejszych czasach sprawa instalacji elektrycznych w mieszkaniach (deweloperka)?
    Czy powinien być wykonany projekt wraz z obliczeniami przekrojów przewodów, doborem zabezpieczeń itp?
  • #2 14471376
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    Prawo budowlane w tym zakresie się nie zmieniło.
  • #3 14471386
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Zastanawiam sie kto dał ciała i jak to teraz odkręcić. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu obwody gniazd ogólnego przeznaczenia zostały wykonane przewodem 1,5mm^2 i zabezpieczone zabezpieczeniem B16.
    Z tego co pamiętam nie ma przymusu stosowania przewodu 2,5mm^2 do gniazd, ale dopuszczalne obciążenie dla przewodu o przekroju 1,5mm^2 to ~13A.

Czy właściciel mieszkania może zażądać od wykonawcy / dewelopera projektu wraz z niezbędnymi obliczeniami i protokołem pomiarów powykonawczych?
  • #4 14474417
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    mrrudzin napisał:
    Czy właściciel mieszkania może zażądać od wykonawcy / dewelopera projektu wraz z niezbędnymi obliczeniami i protokołem pomiarów powykonawczych?
    A co ma w umowie z deweloperem? Spotkałem się z zapisami wykluczającymi pokazywanie projektów nabywcom mieszkań.

Moim zdaniem trzeba zgłosić na piśmie, że nie jest spełniona norma przywołana w rozporządzeniu (tzw. "75") i zażądać poprawek z tytułu niezgodności mieszkania z obowiązującymi przepisami.
  • #5 14474449
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 507
    mrrudzin napisał:

Protokół z pomiarów Ci się należy. Może tam znajdziesz coś z projektu.
  • #6 14474494
    TWK
    Specjalista elektryk
    jann111 napisał:
    Protokół z pomiarów Ci się należy. Może tam znajdziesz coś z projektu.
    Na jakiej podstawie protokół się należy? Znam budynek, w którym zajrzeć do dokumentacji można było dopiero po jej przejęciu przez wspólnotę.
  • #7 14474631
    jann111
    Poziom 33  
    TWK napisał:
    Na jakiej podstawie protokół się należy?

A skąd takie pytanie? Skąd takie myślenie? Czyli co, płacę za przeglądy i nie mogę nawet protokołu zobaczyć?
    Oryginał poproszę!
    Przewrotnie zapytam, gdzie przepis, że takiego protokołu nie mogę dostać?

Moderowany przez kkas12:

Proponuję spróbować odróżnić protokoł badań odbiorczych od okresowych badań kontrolnych.

• #8 14474929
    TWK
    Specjalista elektryk
    jann111 napisał:
    Przewrotnie zapytam, gdzie przepis , że takiego protokołu nie mogę dostać?
    Gdybym nie miał do czynienia z taką sytuacją, że deweloper wpisał w umowę, co można pokazać nabywcy mieszkania, to bym o tym nie pisał. O żadnym protokóle z pomiarów nie było mowy, nie mówiąc o projekcie wykonawczym... Co innego, po utworzeniu wspólnoty i przejęciu dokumentacji budynku, ale wtedy jest trudniej zgłaszać usterki, bo mieszkania są odebrane. Na szczęście sytuacja nie jest przegrana, można się powołać na niezgodność wykonania instalacji z normą, która jest przywołana w przepisach (arkusz 5-523).
  • #9 14475234
    mrrudzin
    Poziom 39  
    jann111 napisał:
    Co innego, po utworzeniu wspólnoty i przejęciu dokumentacji budynku, ale wtedy jest trudniej zgłaszać usterki, bo mieszkania są odebrane. Na szczęście sytuacja nie jest przegrana, można się powołać na niezgodność wykonania instalacji z normą, która jest przywołana w przepisach (arkusz 5-523).

Zdaje sobie sprawę, że często wszelkiego rodzaju protokoły pomiarowe czy projekty w takim przypadku są robione pro forma...

Sprawdzenie instalacji elektrycznej podczas odbioru jest często niewykonalne.
    Mieszkania są jedynie przygotowane do podłączenia prądu, trzeba podpisać umowę z dostawcą i poczekać na założenie licznika.
    Samo podpisanie umowy wymaga posiadania aktu własności/protokołu odbioru mieszkania.

Rzecz z przewodami wyszła dopiero w czasie przeróbek, gdy trzeba było przesunąć gniazda, albo odkuć kawałek przewodu. Tutaj też problem - bo ze względu na przeróbki deweloper może się migać od gwarancji...
  • #10 14475309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14476507
    jann111
    Poziom 33  
    Ad vocem.
    Bronek22 napisał:

jann111 napisał:
    Na szczęście sytuacja nie jest przegrana, można się powołać na niezgodność wykonania instalacji z normą, która jest przywołana w przepisach (arkusz 5-523).

Proszę nie wkładać tych słów w moje usta. :not:
  • #12 14478643
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Koledzy, ostatnio dłubałem trochę przy mieszkaniach. Pierwszy raz słyszę, że klient kupujący mieszkanie nie ma wpływu na instalację elektryczną. Są sytuacje, że po położeniu instalacji w nowym lokalu trzeba przesuwać gniazda o 30-50 cm i nikt z tego nie robi problemu. Na marginesie obecnie standard to:
    oświetlenie - 1,5mm2,
    gniazda - 2,5mm2,
    kuchenka -4mm2.
    Wszystko to ujęte w projekcie instalacji i żaden inspektor nie odbierze budynku jeśli stwierdzi niezgodność między projektem, a rzeczywistością. Wiem, papier wszystko wytrzyma. ;)
  • #13 14479089
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    mrrudzin napisał:
    ...dopuszczalne obciążenie dla przewodu o przekroju 1,5mm^2 to ~13A.

Skąd kolega wziął tą wartość? Dla jakiego sposobu ułożenia?
  • #14 14480329
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Witam, koledzy, wystarczy poszukać.
    Przekroje przewodów w nowym mieszkaniu - standardy i wymagania deweloperskie

Wszystko jest.

Mój brat, jakieś 2-3 lata temu kupił mieszkanie w Jaśle, to nie tajemnica, po starszej kobiecie wszystko było w porządku, do czasu kiedy w jednym gniazdku w sypialni nagle brakło zasilania. Jakiego szoku doznałem po odkręceniu gniazdka. Koledzy, gniazdko podłączone było przewodem, tzn. linką podwójną, taką jaka jest wykorzystywana w przewodach zasilających do odbiorników radiowych. Przekrój ok. 0,25mm. Zgłosiłem fakt do Spółdzielni mieszkaniowej w Jaśle, do działu technicznego i dupa. Trzeba było kuć ścianę do najbliższej puszki i wymienić na typowy, ale niestety, na nasz koszt wszystko poszło. O jakim odbiorze technicznym tu mowa. W latach Gierkowskich budowano bloki z "wielkiej płyty". Szybko i tanio. A jeszcze jakie tajemnice do dzisiaj kryją te bloki? Kto to wie?
    Pozdrawiam.
  • #15 14480421
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3529
    Olek II napisał:
    W latach Gierkowskich budowano bloki z "wielkiej płyty". Szybko i tanio. A jeszcze jakie tajemnice do dzisiaj kryją te bloki? Kto to wie?
    Niektórzy wiedzą, i to doskonale. I nie dlatego, że osobiście te tajemnice ukrywali.
  • #16 14480457
    Kroovka
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Olek II napisał:
    A jeszcze jakie tajemnice do dzisiaj kryją te bloki? Kto to wie?
    Pozdrawiam.

Kto robił kapitalny remont takiego mieszkania to wie - kable kładzione we wszelkich możliwych kierunkach (skosach) tak aby tylko bliżej do puszki łączeniowej było to jeden z grzechów ówczesnych monterów.
  • #17 14480542
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    TWK napisał:
    Co innego, po utworzeniu wspólnoty i przejęciu dokumentacji budynku, ale wtedy jest trudniej zgłaszać usterki, bo mieszkania są odebrane.

Jak kolega wyobraża sobie odbiór mieszkania przez nabywcę bez protokołów? Jeżeli nawet developer tak zapisał to była to klauzula niedozwolona.
    Przed oddaniem mieszkania pierwszemu nabywcy, budynek musi być odebrany przez nadzór budowany i tam można prosić o udostepnienie protokołów.
  • #18 14480963
    TWK
    Specjalista elektryk
    vodiczka napisał:
    Jak kolega wyobraża sobie odbiór mieszkania przez nabywcę bez protokołów? Jeżeli nawet developer tak zapisał to była to klauzula niedozwolona.
    Przez użytkownika? Przecież tego nikt nie ogląda. Czy nieprzedstawianie protokółów i projektu wykonawczego jest klauzulą niedozwoloną, to nie sprawdzałem, ale deweloper przedstawia odbiór z PINB i mówi, że wszystko jest OK, a pracownicy dewelopera nie mają prawa więcej udostępnić. Kto z nabywców sprawdza instalację elektryczną przy odbiorze? Jak otwierałem rozdzielnicę, to były zwykle uwagi, że tego elementu nie wolno otwierać i że nikt się o nic nie czepia...

vodiczka napisał:
    Przed oddaniem mieszkania pierwszemu nabywcy, budynek musi być odebrany przez nadzór budowany i tam można prosić o udostepnienie protokołów.
    Dostępu do projektu przez PINB nie próbowałem, ale podejrzewam, że oni mają projekt budowlany, a nie wykonawczy. Nie wiem, jak sprawa się skończyła, bo nie mam teraz kontaktu z właścicielem mieszkania, w którym był ten problem...

Bronek22 napisał:
    No to się powołaj !
    Musisz mieć opinię biegłego sądowego. Sędzia się nie zna na normach i bezpieczeństwie. Biegłemu sądowemu trzeba zapłacić.
    Musisz adwokatowi zapłacić za napisanie pozwu, wpłacić opłaty sądowe.
    Masz ochotę to sadź się z deweloperem - po drodze przez "sądową mękę" to odszkodowanie.
    Czasem odpowiednie pismo sprawa, że deweloper poprawia fuszerki. Są jeszcze różni rzecznicy konsumentów itp. Jednak zgadzam się, droga sądowa to ostateczność i nie jest szybkim rozwiązaniem problemu.
  • #19 14480970
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 14480978
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    Protokoły otrzymuje inwestor i on bodajże dwa egzemplarze dostarcza nadzorowi z resztą dokumentacji wymaganej do odbioru technicznego budynku.
    A jeśli chce to może je skopiować i przekazać nabywcy lokalu.
    Czy musi je przekazać?
    Tego nie wiem i nic mnie to nie obchodzi. Ale na pewno otrzymuje je wspólnota która w tym budynku powstanie.
    Po co lokatorowi te protokoły skoro są pozytywne???
    Dlaczego nie żąda kompletu dokumentacji???
    A odbioru (nawet lokalu) dokonuje nadzór budowlany a nie nabywca.
  • #21 14481014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 14482144
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    ]Po co lokatorowi te protokoły skoro są pozytywne???
    Choćby po to o czym od pewnego czasu dyskutujemy na pw. Protokoł może zawierać poświadczenie nieprawdy. Właściciel (nie lokator) może się nie znać ale może:
    Bronek22 napisał:
    Klient to musi wynająć do sprawdzania elektryka - bo się nie zna.
    Gdyby podejrzewał, że go okradną - oszukają.
  • #23 14482273
    kkas12
    Poziom 43  
    vodiczka Ty to jakiś nawiedzony jesteś.
    Wszędzie dopatrujesz się oszustwa i nieuczciwości.
    Sam jesteś oszustem który myśli że każdy tak robi?

Więc niech lokator także woła geodetę przecież rzeczywiste posadowienie budynku może być inne jak w dokumentacji, inne mogą być szerokości dróg, chodników.
    Instalację gazową również należy poddać ponownej próbie szczelności.
    Należy sprawdzić czy stal w stropach jest zgodna z projektem.
    Przecież to wszystko robił ten sam deweloper a każdy deweloper to oszust i samych oszustów zatrudnia.
    A elektryk to juz nieuczciwość z mlekiem matki wyssał.

Nie odpowiadaj i trzymaj się tematu
  • #24 14482373
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Wszędzie dopatrujesz się oszustwa i nieuczciwości.
    Nie wszędzie kolego, tylko tam gdzie mam uzasadnione podejrzenie :)
    Przepraszam ale to nie ja założyłem ten temat, autor napisał:
    mrrudzin napisał:
    Jak wygląda w dzisiejszych czasach sprawa instalacji elektrycznych w mieszkaniach (deweloperka)?... Zastanawiam się kto dał ciała i jak to teraz odkręcić. W instalacji elektrycznej w mieszkaniu obwody gniazd ogólnego przeznaczenia zostały wykonane przewodem 1,5mm^2 i zabezpieczone zabezpieczeniem B16.

Gdy moi rodzice zasiedlili spółdzielcze mieszkanie w 1978 r to okazało się, że elektrycy pomylili fazę z zerem i gdy matka postawiła włączone żelazko na płycie kuchni gazowej nastąpiło zwarcie.
    Matka przeżyła, protokoły odbioru instalacji były o.k. Od tego czasu jestem uczulony na te sprawy.

Dodano po 10 [minuty]:

kkas12 napisał:
    Przecież to wszystko robił ten sam deweloper a każdy deweloper to oszust i samych oszustów zatrudnia.

Nie każdy ale zapewne znasz przypadki gdy deweloper wziął pieniądze a budowę domu zakończył na fundamentach albo mieszkania okazały się o kilka metrów kwadratowych mniejsze niż w projekcie. Na przewodach też mógł zaoszczędzić w porównaniu z projektem.
  • #25 14482510
    kkas12
    Poziom 43  
    Tak.
    Nie ty temat założyłeś, ale to Ty nie odróżniasz projektu od protokołu.
    A ja nie trawiłem, nie trawię i trawił nie będę pieniactwa oraz notorycznego zakładania nieuczciwości o oszustwa kolego.
    Odróżnij proszę projekt o protokołu.

Próbę szczelności instalacji gazowej też będziesz przeprowadzał?
    Niewygodne pytania pomijasz.
    Mieszkanie Twych rodziców nie ma tu nic do tematu. To historia.
    Do niej należą również deweloperzy kończący budowę na fundamentach. Dziś i prawo i banki na coś takiego nie pozwolą.

Doprowadziłeś w swym życiu chociaż jeden wielorodzinny budynek do odbioru technicznego???
    Nie doprowadziłeś.
    Więc najpierw doprowadź a później pisz.

Cytat:
    ...kable kładzione we wszelkich możliwych kierunkach (skosach) tak aby tylko bliżej do puszki łączeniowej było to jeden z grzechów ówczesnych monterów.
    To nie był żaden "grzech monterów" lecz nieudolna próba wprowadzenia nowego socjalistycznego standardu mającego zaowocować niebotycznymi oszczędnościami.
  • #26 14482583
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Mieszkanie Twych rodziców nie ma tu nic do tematu. To historia.
    Bądź zadowolony, że nie spotkało to twojej matki ale może spotkać twoje dzieci lub wnuki. Historia lubi się powtarzać.
    kkas12 napisał:
    Odróżnij proszę projekt o protokołu.
    Na jakiej podstawie bezczelnie twierdzisz, że nie odróżniam? Jedni koledzy piszą w tym temacie o projektach inni o protokołach a jeszcze inni o jednym i drugim. Ja nawiązałem do wypowiedzi o protokołach i niczego nie pomyliłem. Wydaje ci się, że masz prawo mnie publicznie obrażać?
    vodiczka napisał:
    kkas12 napisał:
    Protokoły otrzymuje inwestor i on bodajże dwa egzemplarze dostarcza nadzorowi z resztą dokumentacji wymaganej do odbioru technicznego budynku.
    Obaj pisaliśmy o protokołach, mój post #17, twój #20.

Wysłałem pytanie do WINB o możliwość wglądu właściciela/ przyszłego właściciela mieszkania w dokumentację powykonawczą w sytuacji gdy developer odmawia jej udostępnienia. Odpowiedź zamieszczę.
  • #27 14482849
    kkas12
    Poziom 43  
    Cytat:
    Po co kupującemu ten protokoł???
    Co on da autorowi tego wątku???
    Dlaczego ma (autor również) nie żądać kompletu dokumentów jakie deweloper przekazał do nadzoru budowlanego???
    Wiec jednak nie odróżniasz projektu od protokołu!

Co ma bowiem protokoł z pomiarów do przekroju przewodu.
    A właśnie ten przekrój jest powodem powstania tego tematu.

Jeśli autor wątku ma pewność że istnieje niezgodność z projektem, powinien to zgłosić do nadzoru budowlanego.
    I taka może być jedyna odpowiedź (padła wcześniej) w tym wątku.
    A nie uczenie jego (i innych) pieniactwa!
    Bo Ty w każdym widzisz oszusta!

Co w przypadku gdy w projekcie w obwodach gniazdowych widnieje przewód o przekroju 1,5mm2?
  • #28 14483076
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Co w przypadku gdy w projekcie w obwodach gniazdowych widnieje przewód o przekroju 1,5mm2?
    Należy sprawdzić jakie zabezpieczenia przewiduje projekt i co napisano w protokole.
    Protokół badań odbiorczych instalacji elektrycznej powinien zawierać wyniki oględzin i pomiarów.
  • #29 14483101
    kkas12
    Poziom 43  
    A co to ma wspólnego z protokołem???
    I chyba jest jasnym, że jeżeli jest dostęp do projektu to rozsądny człowiek wiedzący czego szuka sprawdzi wszystkie aspekty go interesujące.
  • #30 14483103
    vodiczka
    Poziom 43  
    kkas12 napisał:
    Bo Ty w każdym widzisz oszusta!

To już oszczerstwo, koledzy którzy przeczytali moje posty ocenią twoje zachowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dotyczące standardów instalacji elektrycznych w nowych mieszkaniach, zwłaszcza w kontekście przekrojów przewodów i wymagań deweloperskich. Uczestnicy wymienili się doświadczeniami związanymi z niezgodnościami w instalacjach, wskazując na problemy z używaniem przewodów 1,5 mm² w obwodach gniazdowych zabezpieczonych wyłącznikami B16, co nie spełnia norm. Podkreślono, że deweloperzy często nie udostępniają projektów ani protokołów pomiarowych, co utrudnia nabywcom dochodzenie swoich praw. Wskazano na możliwość zgłaszania niezgodności do nadzoru budowlanego oraz konieczność posiadania odpowiednich dokumentów, aby móc skutecznie reklamować wady instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA