logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 2 1.9TDI 110KM 2002 - Uciekający płyn chłodniczy przy wyższych prędkościach

pietia86 01 Maj 2015 20:56 17214 11
REKLAMA
  • #1 14660552
    pietia86
    Poziom 26  
    Ocena: 91
    Witam szanownych kolegów.

Mam wydaje mi się poważny problem z moim Seatem Toledo. Samochód jest z 2002 roku, silnik 1.9TDI 110KM.

O co chodzi... ucieka mi płyn chłodniczy. Samochód kupiłem w czerwcu 2014. Po kupnie dolałem trochę borygo i przez cały ten czas nic się nie działo.

Dwa, trzy tygodnie temu zapaliła mi się kontrolka przy temperaturze i okazało się że brakuje płynu chłodzącego. Dolałem płynu i postanowiłem obserwować co się będzie działo dalej. Przed każdą jazdą sprawdzałem płyn chłodniczy i poziom oleju. Przez te ostatnie 2 tygodnie było ok. Dzisiaj incydent się powtórzył.

Płynu zaczyna ubywać jak jeżdżę powyżej 100km/h - tak jak to było dzisiaj, wtedy silnik się nagrzewa do 90 stopni. Płyn ucieka zaworem bezpieczeństwa (tym na boku zbiornika) w zbiorniczku. Przy spokojnej jeździe nic złego się nie dzieje.

Nie jestem mechanikiem i nie bardzo znam się na mechanice dlatego po tym jak stało się to po raz pierwszy zacząłem czytać co może być powodem. Wydaje mi się że nie jest to problem uszkodzonej uszczelki pod głowicą - w zbiorniczku płyn nie jest mętny, nie widać śladów oleju, nie zwiększał się także poziom oleju.

Dzisiaj rozmawiając ze znajomym podpowiedział mi że może to być problem termostatu, to tłumaczyło by fakt że przy spokojnej jeździe nic się nie dzieje - jeżdżę spokojnie i silnik zwykle ma nieco mniej niż 90stopni.

Proszę o porady co ewentualnie sprawdzić.
    Jeśli ktoś z Was zna dobrego mechanika w okolicy Kielc też proszę o taką informację.

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 14660580
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5054
    Termostat nie ma nic do tego - on nie zjada płynu.
    O jaki zawór bezpieczeństwa Ci chodzi? Daj zdjęcie.
    Czy węże wody idące do chłodnicy są twarde jak nagrzeje się silnik do 90 stopni?
    Najlepiej ściągnąć dolną osłonę silnika i zobaczyć czy tam się gdzieś nie leje płyn lub nie widać różowych zacieków po wyschniętym płynie, zobacz czy nie ma ich w pobliżu koł pasowego wału.
  • REKLAMA
  • #3 14660607
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2451
    pietia86 napisał:
    Po kupnie dolałem trochę borygo i przez cały ten czas nic się nie działo.

Tam musi być płyn z normą G12 lub G12+.

pietia86 napisał:
    przy spokojnej jeździe nic się nie dzieje

Zobacz czy pod zbiorniczkiem nie jest mokro, i czy przewody układu chłodzenia nie twardnieją zbyt mocno po ostrej jeździe, jeśli tak to odkręć ostrożnie korek, spuść ciśnienie z układu i dalej jazda ogniem, jeśli po paru kilometrach sytuacja się powtórzy, obawiam się że głowicę trzeba będzie podnieść...
  • REKLAMA
  • #4 14660717
    pietia86
    Poziom 26  
    grala1 napisał:
    Termostat nie ma nic do tego - on nie zjada płynu.[...]

Masz rację. Jednak mój tok rozumowania był taki - termostat się nie otwiera lub otwiera się za mało - chodzi na krótkim obiegu i się przegrzewa - wzrasta ciśnienie i płyn paruje przez zawór bezpieczeństwa w korku i wypływa (paruje) odpływem jak na zdjęciu poniżej.

Seat Toledo 2 1.9TDI 110KM 2002 - Uciekający płyn chłodniczy przy wyższych prędkościach

grala1 napisał:
    Czy węże wody idące do chłodnicy są twarde jak nagrzeje się silnik do 90 stopni?

To sprawdzę jutro.

grala1 napisał:
    Najlepiej ściągnąć dolną osłonę silnika i zobaczyć czy tam się gdzieś nie leje płyn lub nie widać różowych zacieków po wyschniętym płynie, zobacz czy nie ma ich w pobliżu koł pasowego wału.

Pod zbiorniczkiem płynu jest mokro z tego powodu jak napisałem powyżej - po ostrzejszej jeździe płyn paruje przez zaworek w korku i wypływa odpływem.

domex32 napisał:
    Tam musi być płyn z normą G12 lub G12+.

Co więc polecasz? Zawsze wydawało mi się że Borygo jest dobre do chłodnic.

domex32 napisał:
    Zobacz czy pod zbiorniczkiem nie jest mokro, i czy przewody układu chłodzenia nie twardnieją zbyt mocno po ostrej jeździe, jeśli tak to odkręć ostrożnie korek, spuść ciśnienie z układu i dalej jazda ogniem, jeśli po paru kilometrach sytuacja się powtórzy, obawiam się że głowicę trzeba będzie podnieść...

Pod zbiorniczkiem jest mokro, co do twardnienia przewodów jak wspomniałem - sprawdzę jutro.

Jeszcze jedno pytanie. Jeśli odkręcę korek i przejadę tak kilka kilometrów to jeśli uszkodzony jest termostat to nie będzie się dalej gotował i efekt nie będzie ten sam?
  • #5 14660735
    domex32
    Masz odkręcić i zakręcić korek i jechać sprawdzać czy węże nie zrobią się twarde z powrotem.
  • #6 14670840
    pietia86
    Poziom 26  
    Sprawdziłem. Trochę to trwało ale jest.

Zrobiłem tak - po nagrzaniu silnika do 90 stopni (tak przynajmniej pokazywał wskaźnik) odkręciłem korek i spuściłem ciśnienie z układu chłodzenia. Ku mojemu zdziwieniu poziom płynu chłodniczego bardzo się podniósł - jakieś 3cm ponad max, a potem powoli opadł do maxa. Potem przejechałem jakieś 12km i ciśnienie znowu było nabite.

Nie jestem w stanie powiedzieć czy węże są zbyt twarde czy nie.

Dodatkowo porównałem ciśnienie jakie było w ukł. chłodzenia w podobnym samochodzie - Leon 1.9TDI 90KM. Przy odkręcaniu ledwo syknął... silnik był nagrzany do ok 85stopni. Dodatkowo w moim płyn bardzo parował.

Wg. Was czy uszkodzona jest uszczelka pod głowicą?

Czy możliwą przyczyną ewentualnego uszkodzenia może być dolane Borygo a nie G12? Nie wiem co było lane wcześniej.
  • #7 14670856
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Czasem przy odkręceniu korka od zbiornika potrafi wylecieć z 0,5l płynu więc nie sugeruj się tym.
  • #8 14671008
    pietia86
    Poziom 26  
    Ok. Rozumiem. Mechanik na mojej wsi powiedział żebym sprawdził czy wentylatory się włączają, ale ja w sumie nigdy nie widziałem żeby się włączył wentylator na chłodnicy silnika.

Jedynie udaje się go włączyć po włączeniu klimy - wtedy startują oba - więc wnioskuję że sam wentylator jest ok.

Czy mogę coś jeszcze sprawdzić sam wg. Was?
  • #9 14671100
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    W dieslu ciężko żeby wentylatory się włączyły przy normalnej jeździe.
  • REKLAMA
  • #10 14676380
    pietia86
    Poziom 26  
    Ok. Czy ktoś z Was ma jeszcze jakieś pomysły? Co mógłbym sprawdzić/zrobić? Czy jechać prosto do mechanika?
  • #11 14677461
    domex32
    Przyjedz te 12 km, zatrzymaj się sprawdź twardość węży układu chłodzenia, upuść ciśnienie, i zrób te same 12 km zatrzymaj się i sprawdź twardość węży oraz ciśnienie.
  • #12 15887924
    pietia86
    Poziom 26  
    Piszę jedynie żeby zamknąć temat.

Okazało się że uszczelka głowicy była przedmuchana. Uszczelka została wymieniona. Dodatkowo splanowano też głowicę. Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ubywającym płynem chłodniczym w Seacie Toledo 2 z 2002 roku, silnik 1.9TDI 110KM, który występuje przy wyższych prędkościach. Po pierwszym incydencie, po dodaniu płynu, sytuacja się powtórzyła, a płyn uciekał przez zawór bezpieczeństwa. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie stanu termostatu, twardości węży chłodzenia oraz ewentualnych wycieków. Po dalszych testach, użytkownik zauważył, że ciśnienie w układzie chłodzenia wzrasta, co sugerowało uszkodzenie uszczelki pod głowicą. Ostatecznie, po wymianie uszczelki i splanowaniu głowicy, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA