Atrapa Bomby do rozgrywek ASG oraz Paintball
Witam forumowiczów!
Dziś chciał bym zaprezentować zabawkę, jaką jest Atrapa Bomby do rozgrywek ASG.
Powstała ona na prośbę mojego kolegi, który właśnie takimi rozgrywkami się pasjonuje. Tworząc ją starałem się zachować jak najwięcej realizmu.
Jak działa?
Po uruchomieniu na ekranie LCD ukazują się informacje na temat atrapy, po czym
ukazują się ustawienie potrzebne do rozpoczęcia zabawy.
W pierwszej kolejności należy ustawić cztero-cyfrowy kod służący do rozbrojenia
"Bomby". Po zatwierdzeniu kodu za pomocą przycisku [*] przechodzimy do ustawienia czasu, który wpisuje się z klawiatury w formie GG:MM
Po zatwierdzeniu przyciskiem [*] Ukaże się napis "rozpocznij odliczanie [#]".
Gdy naciśniemy przycisk [#] zegar zacznie odliczać od wyznaczonego czasu w dół. Wpisanie błędnego kodu spowoduje "wybuch" , a wpisanie prawidłowego kodu spowoduje rozbrojenie zabawki. Gdy zegar się wyzeruje i nikt nie wpisze kodu, skutek wiadomy ;D
Od strony Elektronicznej
Płytka na pokładzie ma mikroprocesor Atmega8 taktowany zegarem 8MHz.
Poza niezbędną do pracy drobnicą układ został wyposażony również w wyświetlacz HD44780 2x16 oraz klawiaturę dostępną bez problemu w sklepach z podzespołami elektronicznymi.
Elementem wykonawczym, który informuje uczestników gry o "eksplozji" jest głośnik piezko pochodzący z alarmu samochodowego (nie ma na zdjęciu) wpięty do wyjścia przekaźnikowego - robi naprawdę wiele hałasu!
Całość zasilana jest z akumulatorka używanego w replikach ASG o napięciu 11V
(złącze T-Conect używane w modelarstwie i ASG)
Poniższe zdjęcie przedstawia płytkę od strony PCB wraz z przewodami, które są tylko przyklejone w celu podniesienia realizmu (pomysł kolegi zlecającego
)
Docelowo płytka ma wylądować w aluminiowej walizce za bezbarwną pleksą,
lecz to już "brocha" kolegi, i pewnie nie będę miał możliwości wykonania zdjęcia
Jakie koszty?
Zasadniczo ciężko określić, gdyż wszystkie części posiadałem w swoim magazynku, lecz wydaje mi się że całość powinna się zamknąć w kwocie 30zł.
Najdroższe elementy to wyświetlacz (ok10zł) i Atmega8 (ok5zł). Reszta to drobnica.
Na końcu chciał bym podziękować koledze niveasoft z forum Atnel.pl za pomoc w rozgryzieniu tematu klawiatury oraz za użyczenie dużej czcionki LCD!
Myślę że nie ma się już co rozpisywać.
Zachęcam do obejrzenia krótkiego filmu z działania zabawki!
Pozdrawiam!
Witam forumowiczów!
Dziś chciał bym zaprezentować zabawkę, jaką jest Atrapa Bomby do rozgrywek ASG.
Powstała ona na prośbę mojego kolegi, który właśnie takimi rozgrywkami się pasjonuje. Tworząc ją starałem się zachować jak najwięcej realizmu.
Jak działa?
Po uruchomieniu na ekranie LCD ukazują się informacje na temat atrapy, po czym
ukazują się ustawienie potrzebne do rozpoczęcia zabawy.
W pierwszej kolejności należy ustawić cztero-cyfrowy kod służący do rozbrojenia
"Bomby". Po zatwierdzeniu kodu za pomocą przycisku [*] przechodzimy do ustawienia czasu, który wpisuje się z klawiatury w formie GG:MM
Po zatwierdzeniu przyciskiem [*] Ukaże się napis "rozpocznij odliczanie [#]".
Gdy naciśniemy przycisk [#] zegar zacznie odliczać od wyznaczonego czasu w dół. Wpisanie błędnego kodu spowoduje "wybuch" , a wpisanie prawidłowego kodu spowoduje rozbrojenie zabawki. Gdy zegar się wyzeruje i nikt nie wpisze kodu, skutek wiadomy ;D
Od strony Elektronicznej
Płytka na pokładzie ma mikroprocesor Atmega8 taktowany zegarem 8MHz.
Poza niezbędną do pracy drobnicą układ został wyposażony również w wyświetlacz HD44780 2x16 oraz klawiaturę dostępną bez problemu w sklepach z podzespołami elektronicznymi.
Elementem wykonawczym, który informuje uczestników gry o "eksplozji" jest głośnik piezko pochodzący z alarmu samochodowego (nie ma na zdjęciu) wpięty do wyjścia przekaźnikowego - robi naprawdę wiele hałasu!
Całość zasilana jest z akumulatorka używanego w replikach ASG o napięciu 11V
(złącze T-Conect używane w modelarstwie i ASG)
Poniższe zdjęcie przedstawia płytkę od strony PCB wraz z przewodami, które są tylko przyklejone w celu podniesienia realizmu (pomysł kolegi zlecającego
Docelowo płytka ma wylądować w aluminiowej walizce za bezbarwną pleksą,
lecz to już "brocha" kolegi, i pewnie nie będę miał możliwości wykonania zdjęcia
Jakie koszty?
Zasadniczo ciężko określić, gdyż wszystkie części posiadałem w swoim magazynku, lecz wydaje mi się że całość powinna się zamknąć w kwocie 30zł.
Najdroższe elementy to wyświetlacz (ok10zł) i Atmega8 (ok5zł). Reszta to drobnica.
Na końcu chciał bym podziękować koledze niveasoft z forum Atnel.pl za pomoc w rozgryzieniu tematu klawiatury oraz za użyczenie dużej czcionki LCD!
Myślę że nie ma się już co rozpisywać.
Zachęcam do obejrzenia krótkiego filmu z działania zabawki!
Pozdrawiam!
Fajne? Ranking DIY