logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharan 2003 - błąd 00792 czujnika ciśnienia klimatyzacji, jak sprawdzić wtyczkę?

autoabi 11 Maj 2015 21:19 11892 17
REKLAMA
  • #1 14686789
    autoabi
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Sharan 2003 jeden parownik. Napełniona poprawnie 700g. (Napełniane już nie raz)

Na kompie pokazuje błąd 00792 Pressure switch for air conditioner F1 29-lost23

Czujnik wymieniony na nowy, wciąż to samo. Zaworek na czujniku wydaje się nie zblokowany a podczas wkręcania czujnika słychać jak się otwiera (lekki syk) , więc raczej to nie to.
    Jak wypnę wtyczkę z czujnika ten sam błąd, jak wepnę też. Doszukuję się problemów z wtyczką bądź wiązką.

Czy można zatem sprawdzić (zmierzyć) samą wtyczkę ?
  • REKLAMA
  • #2 14687058
    robek
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Witam

Stan czujnika możesz sprawdzić testerem w parametrach.
    Co do sprawdzenia samej wtyczki to można w niewielkiej odległości od wtyczki nakłuć kable i sprawdzić przejście do pinów we wtyczce. Ale lepszym rozwiązaniem będzie sprawdzenie przejścia od wtyczki do samego sterownika.

Pozdrawiam.
  • #3 14687066
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Czujnik trzy pinowy?

Pinout
    1-masa
    2-sygnał
    3-plus z bezpiecznika 5 A nr F3
  • #4 14687796
    autoabi
    Poziom 10  
    Tak trzy pinowy.

Czy multimetrem sprawdzę ewentualne poprawne napięcie ?
  • #5 14687871
    domex32
    autoabi napisał:
    Czy multimetrem sprawdzę ewentualne poprawne napięcie ?

Bez problemu.
  • REKLAMA
  • #6 14688690
    autoabi
    Poziom 10  
    Masa oraz plus z pinu 3 daje poprawne 12,5V

Masa oraz sygnał nic, zero.

Sprawdzanie na zapłonie (ale nie pracującym silniku).

Czy mogę zmostkować by dać poprawny sygnał ?
  • #7 14688709
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5047
    Jak z mostkujesz to będzie zbyt wysokie ciśnienie i ewentualnie tylko wentylatory się załączą na 2 biegu.
    Skoro pokazuje zero na sygnałowym to w układzie brak ciśnienia lub czujnik szrot.
  • #8 14688737
    autoabi
    Poziom 10  
    Czujnik ok. Pisałem już że na nowym taki sam objaw. Mało prawdopodobne by nowy od razu był nie tak.

Czynnika jest na pewno dość. Klima pomimo tego błędu chłodzi (co wydaje mi się też dziwne). Na zegarach 2,5-3 bat LP oraz 12-18 HP

Wentylatory przy tak dużym HP wyją jak szalone.

Jakie napięcie powinno być na PIN-e sygnał ?

Dodano po 2 [minuty]:

aa dodam że jak jest ciepło potrafi dobić na HP nawet 22bar

Ale to już inny problem (wymieniłem już osuszacz) azot długo próżnia
  • REKLAMA
  • #9 14688752
    domex32
    Zrób zdjęcie tego co uważasz za czujnik ciśnienia, twoje odpowiedzi są sprzeczne, masz błąd czujnika a wentylatory pracują, klima rusza, tylko ten błąd, nie powinno tak być.

Przeskanuj VCDS całe auto i wrzuć log z błędami na forum.
  • REKLAMA
  • #10 14688961
    autoabi
    Poziom 10  
    Sharan 2003 - błąd 00792 czujnika ciśnienia klimatyzacji, jak sprawdzić wtyczkę?

Zamieszczam zdjątko czujnika o którym mówiłem.

Co do komunikatu korzystałem z Autela jutro podepnę VAGa ale mam tylko wersję 5053 zrobię zdjęcia błędów.

Mnie również wydaje się to wszystko pogmatwane. Ale dziękuję za pomoc i zaangażowanie.
  • #11 14689128
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3911
    autoabi napisał:
    Jakie napięcie powinno być na PIN-e sygnał ?

Jakieś 2.5V do 3V aby ruszyła klima...
  • #12 14691352
    autoabi
    Poziom 10  
    Zamieszczam zdjęcia z VAG-a Sharan 2003 - błąd 00792 czujnika ciśnienia klimatyzacji, jak sprawdzić wtyczkę? Sharan 2003 - błąd 00792 czujnika ciśnienia klimatyzacji, jak sprawdzić wtyczkę? Sharan 2003 - błąd 00792 czujnika ciśnienia klimatyzacji, jak sprawdzić wtyczkę?

Pierwsze zdjęcie błąd zamieszczony w kanale SILNIK

kolejne w kanale KLIMATYZACJA.

Dodam że zmieniłem na stary czujnik i wyskoczył ten błąd na silniku. Wcześniej (na kupionym) czujniku były tylko te dwa błędy w kanale KLIMATYZACJA.

Po wpięciu starego czujnika klima odmówiła posłuszeństwa i nie działa. Muszę wrócić do tego drugiego.
  • #13 14691520
    domex32
    Albo kup oryginalny czujnik, albo oddaj auto do fachowca, niech sprawdzi instalacje w aucie, więcej opcji na chwilę obecną nie widzę.
  • #14 14691550
    autoabi
    Poziom 10  
    Mówisz o Hella ?

Wstyd się przyznać ale już drugi rok serwisuje klimy. I pewnie za kare moje auto tak mi daje w d....pe. :-).

PS Czy w układzie znajduje sie tylko ten jeden 3 pinowy czujnik ciśnienia ?
  • #15 14691675
    robek
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Podglądnij w parametrach jakie sterownik widzi ciśnienie i skonfrontuj to podpinając zegary. Jeżeli ciśnienia są takie same, a dodatkowo wysokie to możesz mieć uszkodzony zawór rozprężny. Jeżeli ciśnienia są różne to może być uszkodzony czujnik, okablowanie sam sterownik (gniazdo, zimne luty).
  • #16 14728842
    autoabi
    Poziom 10  
    Wymieniony już skraplacz wraz z osuszaczem oraz rurka z przewodem (skraplacz wyjście do pierwszego łączenia sprin-lock).

Ciśnienia LP około 2,5 Bar HP około 15Bar przy 17 stp na polu.

Sprężarka włącza się ( na sterowniku silnika brak błędów) na sterowniku klimy błąd czujnika ciśnienia jak pisałem powyżej. To mnie trochę dziwi.
    Gdy wypnę wtyczkę z czujnika, pojawia się błąd czujnika już w sterowniku ALE silnika i sprężarka nie chodzi. Skasuje błąd wepnę wtyczkę do czujnika i chodzi ale w samym sterowniku klimy błąd wciąż widnieje.

Mam do Was pytania.
    1 Czy ciśnienie HP jest w granicach dopuszczalnych ?
    2 Czy jest różnica w czujnikach z układem z dwoma parownikami ?
    3 Dlaczego załącza klimę skoro widzi błąd czujnika F 129 ?

PS Zawór rozprężny nowy, czujnik orginał vw nowy !
  • #17 17815055
    capemaker
    Poziom 1  
    Powiedzcie w którym miejscu jest ten czujnik?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu 00792 czujnika ciśnienia klimatyzacji w Volkswagenie Sharanie z 2003 roku. Użytkownik wymienił czujnik, jednak błąd nadal występuje. Sprawdzono napięcia na pinach czujnika, gdzie masa i plus z pinu 3 dają poprawne 12,5V, natomiast sygnał nie wykazuje napięcia. Użytkownik zastanawia się nad możliwością mostkowania sygnału, co może prowadzić do zbyt wysokiego ciśnienia. Wskazano na konieczność sprawdzenia instalacji elektrycznej oraz ewentualnych uszkodzeń zaworu rozprężnego. Użytkownik zamieścił zdjęcia czujnika oraz błędów z diagnostyki VAG, co sugeruje dalsze problemy z układem klimatyzacji. Ostatecznie zasugerowano wymianę czujnika na oryginalny lub konsultację z fachowcem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA