logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i uruchomić Webasto Termo Top Z/C D 5kW w nowym aucie?

niebieski777 27 Maj 2015 20:10 9018 18
REKLAMA
  • #1 14726015
    niebieski777
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam webasto termo top z/c d 5kW, 12V/32W, diesel, które zostało wymontowane z mercedesa A klasa, chciałem go zamontować do innego auta, tylko nie wiem jak to zrobić. Jak podłączyć go do układu ogrzewania, oraz jak go uruchomić. W poprzednim samochodzie było jako dogrzewacz i było podłączone :W X1 są podłączone tylko trzy piny: pin 2-diagnoza, pin 5-? jaki sygnał wchodzi na ten pin, pin6- pompa paliwa, bo na X2 to wiadomo pin 1 "plus"; pin 2 "minus";
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14727220
    Ttomek
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Cześć,
    Jak podłączyć i uruchomić Webasto Termo Top Z/C D 5kW w nowym aucie?
  • REKLAMA
  • #3 14728178
    niebieski777
    Poziom 2  
    Czy może mi ktoś powiedzieć jak wysterować to webasto żeby mogło stać się ogrzewaniem postojowym, które dało by się włączyć włącznikiem - jaki dać sygnał na pin 5, a może na pin 3, tu mam dylemat, i czy jest to sygnał stały.
  • #4 14728271
    Ttomek
    Poziom 14  
    Najpierw co to za ogrzewanie "zuheizer" czy "standheizung"?
    Jeżeli jest to ogrzewanie postojowe to do sterowania potrzebujesz zewnętrzny zegar analogowy.
    Przełącznik grzanie/przewietrzanie sterowany masą, włącznik +12V.
    W necie jest pełno pdf na ten temat.
  • #6 14740482
    niebieski777
    Poziom 2  
    Czy może mi ktoś pomóc uruchomić webasto heizgerat typ termo top z/c-d , 12V/32W, pochodzi z demontażu od mercedesa a klasa 1999 r. w samochodzie tym działało jako dogrzewacz "168 500 02 98, termo top z, diesel, webasto 88662d" ale pompkę obiegową cieczy posiada, uruchamiało się po uruchomieniu silnika. Jednak ja chcę zamontować do innego auta i przerobić go na ogrzewanie postojowe, tylko za bardzo nie wiem jak. W mercedesie było ono podłączone w następujący sposób że w gnieździe X1 podłączone były piny 2,5,6; jak dobrze wiem to pin 2 jest diagnoza, pin 6 to "+" pompki dawkującej paliwo, a pin 5 to ? no właśnie nie wiem co.( jaki to sygnał i jak jest podawany stały czy chwilowy?). Nie wiem też czy to jest analogowe czy cyfrowe. Czy mógłbym takie webasto uruchamiać włącznikiem, czy musi być programator zegar 1533? Jak zbudować wiązkę elektryczną do tego typu urządzenia?
    Przesyłam fotkę płytki sterującej.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i uruchomić Webasto Termo Top Z/C D 5kW w nowym aucie? p__ytka_steruj__ca_webasto.PNG (616.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 14740878
    Hart3
    Poziom 26  
    Ocena: 478
    Kolego Niebieski777 ze zdjęcia wynika że analog bo nie widać transcivera Can.Zastanawia mnie połączenie z pinem 5 który to pin jest opisany jako lato -zima, przy podgrzewaczu podłącza się pin 3 to jest zasilanie z D+ przez termostat 5°C.Jako ogrzewanie podłącz wg. schematu.Do próby bez zegara modułowego po prostu na 1 pin zasilanie z włącznika,a na 4pin stałe zasilanie.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć i uruchomić Webasto Termo Top Z/C D 5kW w nowym aucie? APDC0249.JPG (1.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 14741391
    Ttomek
    Poziom 14  
    Brak CAN nie oznacza, że nie jest cyfrowe.Sterowane po W-BUS (pin 2) to analog czy cyfrowe (linia K) ?
  • #10 14748086
    Ttomek
    Poziom 14  
    Cześć,
    Do załączenia po pinie 2 można zastosować Telestart T90 (ale wtedy sterowanie tylko z pilota oraz koszt zakupu telestarta)
    Tak jak kolega Hart3 pisze +12V na pin 1 w X1 , reaguje ?
    Pin 5 to przełącznik zima / lato (ustawienie przełącznika na zimę powoduje załączenie pieca na grzanie, przełącznik ustawiony na lato spowoduje tylko wysterowanie + na pin 4 co spowoduje włączenie wentylatora nagrzewnicy w samochodzie.
  • #11 14777115
    niebieski777
    Poziom 2  
    +12V na pin 1 w X1 - cisza, podając minus na pin5 w X1 słychać wentylator ale nie odpala.
    Jak sprawdzić pompkę dozującą paliwo?
  • REKLAMA
  • #12 14791046
    sash997
    Specjalista VAG & Ogrzewania Postojowe
    Ocena: 92
    ale koledzy głupoty piszecie troche... to najzwyklejszy analogowy sterownik dogrzewacza włączany + na pin 3, który nie posiada wyjścia na pompke obiegu cieczy,można go z powodzeniem zainstalować jako pełne ogrzewanie z tym, że trzeba osobno wysterować pompke cieczy
  • #13 17275408
    majster222
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Mam w samochodzie zamontowany Thermo Top C benzynowe- pełna wersja. Sterowane z aplikacji Sim Ster oraz timer wewnątrz samochodu. W zimie wszystko chodzi ok, wentylatory pojazdu są załączone po sygnale z pin4 (30`C bodajże temp. płynu).
    Jest lato, gorąco, chciałbym włączyć samo przewietrzanie kabiny. Piszecie o przełączniku zima/lato-jaki to przełącznik, jak wygląda, co przełącza?

Reasumując - jak podłączyć się pod pin5, żeby włączało samo wentylatory w kabinie pojazdu a Webasto nie odpalało?
  • #14 17275414
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    majster222 napisał:
    Reasumując - jak podłączyć się pod pin5, żeby włączało samo wentylatory w kabinie pojazdu a Webasto nie odpalało?

Musisz zrobić przełącznik Lato- zima, odłączający załączanie pieca.
  • #15 17275429
    majster222
    Poziom 12  
    Czyli jak piec w zimie jest sterowany + na pin.1, to przełącznik ma ten + odłączyć z pin.1 i podać go na pin.5 -dobrze kombinuję?
  • #16 17275437
    marcin_wr
    Poziom 21  
    Ocena: 103
    majster222 napisał:
    Czyli jak piec w zimie jest sterowany + na pin.1, to przełącznik ma ten + odłączyć z pin.1 i podać go na pin.5 -dobrze kombinuję?

Nie. W fabrycznej wiązce przy pełnym ogrzewaniu przełącznik zima/lato zwiera 5pin do masy.
  • #17 17275541
    majster222
    Poziom 12  
    marcin_wr napisał:
    majster222 napisał:

Nie. W fabrycznej wiązce przy pełnym ogrzewaniu przełącznik zima/lato zwiera 5pin do masy.

Dziękuję za szybką odpowiedź :) Więc zwieram tylko pin 5 do masy a pinu 1 nie ruszam?
  • #18 17275578
    marcin_wr
    Poziom 21  
    Ocena: 103
    majster222 napisał:
    Więc zwieram tylko pin 5 do masy a pinu 1 nie ruszam?

Dokładnie tak, pin 1 zostaje bez zmian, po zwarciu pinu 5 do masy piec będzie w trybie lato. Po załączeniu pieca z timera bądź gsm ruszą tylko wentylatory nawiewu.
  • #19 17275585
    majster222
    Poziom 12  
    marcin_wr napisał:
    majster222 napisał:
    Więc zwieram tylko pin 5 do masy a pinu 1 nie ruszam?

Dokładnie tak, pin 1 zostaje bez zmian, po zwarciu pinu 5 do masy piec będzie w trybie lato. Po załączeniu pieca z timera bądź gsm ruszą tylko wentylatory nawiewu.

Super, wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Temat ogarnięty i wszystko jasne. Dziś montuję przełącznik :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia i uruchomienia ogrzewania Webasto Termo Top Z/C D 5kW, które zostało wyjęte z Mercedesa A Klasa, do innego pojazdu. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące podłączenia pinów w złączu X1, w tym pinów 2 (diagnoza), 5 (sygnał), oraz 6 (pompa paliwa). Użytkownicy sugerują, że pin 5 może być używany do przełączania trybu "lato/zima", a także omawiają możliwość użycia zewnętrznego zegara lub przełącznika do uruchamiania ogrzewania postojowego. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują zasilanie pinów oraz konieczność wysterowania pompy obiegowej cieczy. Wiele odpowiedzi odnosi się do różnic między analogowym a cyfrowym sterowaniem oraz do schematów podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA