logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD My Passport WDBACX0010BSL - System nie widzi dysku WD 1TB

KejkoShooter 06 Cze 2015 23:55 1392 14
REKLAMA
  • #1 14750604
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Witam.
    Ostatnio podłączyłem mój dysk WD My Passport 1TB do komputera. Maszyna go nie wykryła, a po jego odłączeniu wyskoczyło okienko aby go sformatować. Od tamtego czasu nie moge go uruchomić. Można jakoś odzyskać z niego dane? Jest on prawie pełny. Szkoda by było tego wszystkiego stracić :) Proszę o szybką pomoc lub jakieś informacje.
  • REKLAMA
  • #3 14750752
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Próbowałem i na innym komputerze z całkiem innymi podzespołami oraz systemem, oczywiście wcześniej na nim też działał, oczywiście również na laptopie na którym dysk też pracował. Teraz na żadnym z nich nie odpali
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14750810
    Kriomanta
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprawdź programem DMDE czy nie utracił struktury partycji

Jeżeli tak to możliwe że TESTDISK pozoli na jej odbudowę
  • #5 14750847
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Po wybraniu owego dysku z listy program DMDE się zawiesza i nic nie mogę zrobić...
  • Pomocny post
    #6 14750885
    Kriomanta
    Poziom 12  
    Podejrzewam że dysk jest w takim razie bardziej uszkodzony...

Bez DR się nie obejdzie...
  • Pomocny post
    #7 14751112
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    Zmieniałeś kabel sygnałowy? Wyjąłeś dysk z obudowy i podłączałeś bezpośrednio do płyty głównej?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 14751191
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 14751323
    Kriomanta
    Poziom 12  
    WD My Passport posiadają elektronikę z wlutowanym złączem USB także porada kolegi @sosarek w wypadku wyjęcia dysku z obudowy na nic się zda...

celuj tutaj: www.datalab.pl

Pozdro!
  • Pomocny post
    #10 14751547
    sosarek

Poziom 43  
    Dlaczego nic nie da? Będzie można sprawdzić chociażby czy gniazdo nie uległo uszkodzeniu, czy dysk startuje po otrzymaniu zasilania...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 14751567
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    @sosarek dysk startuje po podłączeniu, nie jest on zbudowany na elektronicznych podzespołach tylko na talerzach, słychać i czuć że się obracają, ale też słychać stuki w identycznym odstępie czasu... wcześniej też było je słychać ale wystarczyło obrócić dysk do góry "nogami" i wszystko pięknie śmigało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 14752136
    sosarek

Poziom 43  
    KejkoShooter napisał:
    słychać i czuć że się obracają, ale też słychać stuki w identycznym odstępie czasu

Więc dysk uszkodzony prawdopodobnie mechanicznie i nic już z nim nie zrobisz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 14752819
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14754538
    KejkoShooter
    Poziom 8  
    Jeden stuk, który się powtarza ale w takim samym odstępie czasu mniej więcej co 2 sekundy. Trwa to dopóki nie odłącze dysku
  • #15 14754590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem WD My Passport 1TB, który nie był wykrywany przez komputer i wymagał formatowania. Po próbie podłączenia do różnych komputerów, dysk nadal nie działał. Użytkownik próbował użyć programu DMDE do sprawdzenia struktury partycji, jednak program się zawieszał. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że dysk może być uszkodzony mechanicznie, a jego elektronika jest wlutowana, co uniemożliwia standardowe podłączenie. Wskazano na możliwość skorzystania z usług profesjonalnych, takich jak Data Lab, w celu odzyskania danych, jednak zaznaczono, że może to wiązać się z wysokimi kosztami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA