logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przekaźnik do halogenów z czujnikami ruchu i zmierzchu?

adikas 10 Lip 2015 12:43 1326 7
  • #1 14837689
    adikas
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Witam!

Mam z tyłu domu oświetlenie halogenowe z wbudowanymi czujnikami ruchu i zmierzchu (3 szt po 120Wat). Podłączone są na osobnym obwodzie elektrycznym. Chciałbym mieć informację dla centrali alarmowej o załączeniu się tych halogenów.
    Niestety nie mam do halogenów poprowadzonych kabli dla centralki, jedyne co mogę wykorzystać to, to że są one na osobnym obwodzie elektrycznym.
    Czy są jakieś przekaźniki, które zewrą swój styk NO/NC w momencie poboru prądu przez obwód halogenów? Jeśli tak to jakie i jak je podłączyć?
    Pod uwagę pewnie trzeba wziąć jeszcze fakt, że te halogeny pewnie jakiś niewielki prąd biorą cały czas, na pracę czujników.
  • #2 14837757
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    adikas napisał:
    Czy są jakieś przekaźniki, które zewrą swój styk NO/NC w momencie poboru prądu przez obwód halogenów? Jeśli tak to jakie i jak je podłączyć?

Przekaźnik priorytetowy lub przzekaźnik prądowy.
  • #3 14837910
    adikas
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Nie znam się za bardzo na przekaźnikach. Ale poczytałem, że priorytetowy rozłącza jakby drugie wyjście kiedy pierwsze przekroczy zadany prąd. Nie bardzo to chyba da się wykorzystać do wejścia centralki z uwagi na napięcie 230V.
    Czy są jakieś ze stykiem NC?
  • #4 14837935
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Przekładnik prądowy lub przewiń R 15.
  • #6 14838730
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    Będzie, tylko ta cena.
  • #7 14839208
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    adikas napisał:

Minimalny prąd przełaczania 0,6A, halopak 120W pobiera nieco mniej, więc przez kanał przekaźnika musisz przeciągnąć dwa lub trzy zwoje przewodu.

Zbigniew 400 napisał:
    lub przewiń R 15

To całkiem rozsądna opcja, do przewinięcia zaopatrz się w dowolną wersję R15 z cewką AC na dowolne napięcie.
  • #8 14839586
    leszek-56
    Poziom 20  
    Ocena: 127
    Możesz użyć kontaktronu ,doświadczalnie dobierz ilość zwojów na nim żeby przełączył i podłącz jakieś LED lub buczek. O tym problemie z informacja o zapaleniu światłem też już myślałem i tak jeśli od zapalenia światła złodziej nie ucieknie to ma nawet ułatwione zadanie . A z drugiej strony przy silnym wietrze i jakiś drzewach blisko światło może się palić cały czas .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie przekaźnika do halogenów z czujnikami ruchu i zmierzchu, aby uzyskać informację o ich załączeniu dla centrali alarmowej. Halogeny są podłączone na osobnym obwodzie elektrycznym, a użytkownik nie ma możliwości poprowadzenia dodatkowych kabli. W odpowiedziach sugerowane są przekaźniki priorytetowe oraz prądowe, które mogą zewrzeć styk NO/NC w momencie poboru prądu przez obwód halogenów. Wskazano również na konieczność przeciągnięcia kilku zwojów przewodu przez przekaźnik, aby osiągnąć minimalny prąd przełączania. Dodatkowo, zaproponowano użycie kontaktronu do detekcji załączenia halogenów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA