logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Led zamiast Halogen - Piszczy zasilanie, mruga żarówka - Przeróbka

Tal-Rash 10 Lip 2015 16:44 8013 8
REKLAMA
  • #1 14838199
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Witam serdecznie.
    Posiadam okap w którym są halogenowe żarówki 20wat z gniazdem G4.
    Postanowiłem włożyć led i niestety żarówki migają i do tego zasilanie (gdzieś wewnątrz okapu) piszczy.
    Wobec tego żarówki oddałem do sklepu (Castorama) a przy zwrocie dowiedziałem się że muszę kupić żarówki led 12v AC a nie DC które kupiłem.
    Odwiedziłem kilka sklepów niestety led g4 na 12v ac nie znalazłem.
    Ale teraz w domu odwiedziłem allegro i jest tam dość duży wybór żarówek na gniazdo G4 12v dc/ac
    Zatem taka będzie pasowała?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14838464
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14838515
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    Tal-Rash napisał:
    Zatem taka będzie pasowała?

Przy zasilaniu źródeł światła LED jest pewien haczyk mimo że producenci oferują produkty mogące być zasilane zarówno DC jak i AC.
    Przy zasilaniu AC moc zasilacza musi być ściśle dopasowana do obciążenia LED. Zasilanie AC ma to do siebie że przy małym obciążeniu w stosunku do mocy zasilacza napięcie wychodzące może zamiast 12 V wynosić więcej, nawet do 18V. A jak wiadomo do zasilania LED musi być zasilacz napięciowy gwarantujący te 12 V, nie więcej.
    Jeżeli kolega nie wie jaki ma zasilacz w okapie i czy nadaje się do LED, to lepiej jak radzi kolega wyżej wywalić ten w okapie i kupić dedykowany do tego rodzaju źródeł światła jakie kolega ma zamiar kupić.
  • REKLAMA
  • #4 14839695
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Z kręceniem śrubek sobie poradzę lutowanie to też raczej nie problem ale muszę wiedzieć co gdzie przylutować :)
    Załączam fotografię sterownika oraz włączników i żarówek.
    Jeśli to nie zbyt wysoka szkoła jazdy może będę potrafił zrobić to na ledy?
    Na dół do żarówek od sterownika idą cztery kable, 2x czerwony i 2x czarny niestety u góry kolory sa inne...
    Kablami idzie już 12v bo na tyle są żarówki a przy nich nie ma już nic tylko podłączenie. Czy wobec tego mógłbym zastosować takie coś że przeciąłbym wiązkę przez żarówkami i wsadził tam coś co przyjmuje 12v ac a daje 12v dc (stabilizacja na 12v nie więcej) i by działało?
    Przeróbka sterownika chyba dla mnie będzie za trudna... No chyba że by mnie ktoś za rączkę poprowadził.
    Załączniki:
    • Led zamiast Halogen - Piszczy zasilanie, mruga żarówka - Przeróbka zar.JPG (4.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Led zamiast Halogen - Piszczy zasilanie, mruga żarówka - Przeróbka guziki.JPG (4.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Led zamiast Halogen - Piszczy zasilanie, mruga żarówka - Przeróbka ster4.JPG (4.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Led zamiast Halogen - Piszczy zasilanie, mruga żarówka - Przeróbka ster3.JPG (4.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Led zamiast Halogen - Piszczy zasilanie, mruga żarówka - Przeróbka ster2.JPG (4.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Led zamiast Halogen - Piszczy zasilanie, mruga żarówka - Przeróbka ster1.JPG (4.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 14840047
    alikatek
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    To co tam jest do zasilania lampek LED to przetwornica impulsowa, obciążona zbyt małym prądem może robić takie cyrki.
    Wkładasz zamiast niej transformator sieciowy o mocy wyższej lub równej mocy wszystkich żarówek.
  • Pomocny post
    #6 14840112
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Tal-Rash napisał:
    przeciąłbym wiązkę przez żarówkami i wsadził tam coś co przyjmuje 12v ac a daje 12v dc (stabilizacja na 12v nie więcej) i by działało?

Ten zasilacz podaje na wyjściu 12VAC ale o wysokiej częstotliwości, zwykły mostek prostowniczy może sobie z tym nie poradzić. Trzeba szukać diod prostowniczych do pracy na wyższą częstotliwość.
  • REKLAMA
  • #7 14840144
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Która to przetwornica może ja wylutuje i pojadę do sklepu elektrycznego żeby dobrali coś na ledy ?
    O ile to możliwe... Szlak by to trafił nie wiem czy sobie z tym poradzę...
    Może ktoś z okolic by umiał? Dowiozę ten układ i zapłacę za robotę. :)
  • Pomocny post
    #8 14849044
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14849367
    Tal-Rash
    Poziom 14  
    Domyślam się. Niestety moje umiejętności to przewyższa. Nie będę ryzykował zniszczenia okapu :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował żarówki LED w okapie, które migają i powodują piszczenie zasilania, ponieważ użył żarówek 12V DC zamiast 12V AC. Otrzymał informację, że musi zmienić zasilacz na odpowiedni do LED, ponieważ obecny zasilacz jest przeznaczony tylko dla tradycyjnych żarówek. W dyskusji podano, że zasilacz AC musi być dopasowany do obciążenia LED, a niewłaściwe obciążenie może prowadzić do wyższych napięć. Użytkownik rozważał przeróbkę układu, ale obawiał się o swoje umiejętności. Wskazano, że najczęściej w okapach można wymienić zasilacz na dedykowany do LED, co powinno rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA