logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bieżnia Move 2355 - brak napięcia na zaciskach M+, M- po wymianie tranzystora

marceli5555 26 Lip 2015 21:28 6015 35
REKLAMA
  • #1 14877385
    marceli5555
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Bieżnia śmigała aż miło, ale pewnego razu odmówiła współpracy, sprawdziłem silnik jest sprawny , uszkodzenie występuje na płytce tzn. brak napięcia na zaciskach M+,M- (tu jest podłączony silnik). Wymieniłem tranzystor sterujący GW20NC60 (stoi przy wielkim kondensatorze) ale nadal brak napięcia. Co sprawdzić? gdzie szukać usterki?
    Zaznaczony X to bezpiecznik .Parametry silnika; model HN1010B ,180V DC,4000 obr/min, 1,25HP,750W,
  • REKLAMA
  • #2 14878389
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 845
    Witam - czy mostek Graetza jest sprawny oraz czy jest napięcie na wielkim kondensatorze ?
  • REKLAMA
  • #3 14878822
    marceli5555
    Poziom 12  
    Tak mostek jest sprawny i na kondensatorze jest napięcie 120V żarówka 15W rozbłyśnie po czym gaśnie
  • #4 14879100
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Tranzystor pełni tu rolę włącznika, za nim nie ma napięcia, a przed nim?
    Zmierz napięcia na wszystkich elektrodach tranzystora.
  • #5 14880878
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Witam - w celu prześledzenia ścieżek ( AC1/AC2 do M-/M+ ) potrzebna by była
    fotka płytki od strony druku .
    Jaki symbol ma element ( 3060 )- prawdopodobnie dioda , oraz na jakie napięcie
    jest wielki kondensator ?
  • #6 14882567
    marceli5555
    Poziom 12  
    Element 3060 to HER 3006PT (chyba dwie diody) a kondensator jest na 450V.
    Płytka ma ścieżki z obydwu stron
  • #7 14883266
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Witam - proszę zmierzyć napięcia w punktach ;
    AC1 - AC2 , na mostku ~ i ~ oraz + i -
  • REKLAMA
  • #8 14883940
    marceli5555
    Poziom 12  
    AC1-AC2=228V
    na mostku dopływ prądu zmiennego=177V
    a na wyjściu +i-= 214V
  • #9 14884062
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Witam - jak w tej bieżni realizowany jest Klucz Bezpieczeństwa ( może działa razem
    z tym przekażnikiem ? )
  • #10 14884738
    Artur k.
    marceli5555 napisał:
    na mostku dopływ prądu zmiennego=177V
    a na wyjściu +i-= 214V

Za niskie napięcie za mostkiem.
    Jeśli faktycznie po stronie AC jest 177V, to po stronie DC powinno być ok. 250V. Chyba, że źle mierzysz.
  • #11 14885308
    marceli5555
    Poziom 12  
    Wojtek 9007 co to takiego ten klucz bezpieczeństwa ? czy to chodzi o ten magnesik przypinany do pulpitu i klipsem przypinany do biegacza?
    Odpowiadając Arturowi k , pomiaru dokonuje w ten sposób że do wyjścia mostka (czyli + i przykładam końcówki multimetru ustawionego na pomiar prądu stałego)muszę nadmienić że oznaczenie na mostku +i - oraz ≈≈ jest naniesione przez producenta na mostku i nie sposób się pomylić .
  • REKLAMA
  • #12 14885827
    Artur k.
    marceli5555 napisał:
    oznaczenie na mostku +i - oraz ≈≈ jest naniesione przez producenta na mostku i nie sposób się pomylić .

Uwierz mi, że niejeden źle zmierzył.

Jeśli do mostka podłączony jest ten kondensator na 450V to napięcie DC jest za niskie.
    Zresztą AC również podejrzanie małe.
  • #14 14885988
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    Artur k. napisał:
    Zresztą AC również podejrzanie małe.

Tak, trzeba spojrzeć co jest właczone miedzy zasilaniem z sieci a mostkiem - najpewniej termistor NTC który jest uszkodzony.
  • #15 14887280
    Artur k.
    Owszem, ale nawet gdyby te 177V było wartością poprawną, to na kondensatorze za mostkiem powinno być ok. 250V, a nie 214V.
    Coś jest źle - albo Kolega autor źle mierzy, albo coś tu nie gra.
  • #16 14887897
    marceli5555
    Poziom 12  
    Mając dzisiaj chwilkę czasu pogrzebałem trochę przy tej płytce i doszedłem do tego, że w ogóle nie ma napięcia w zaznaczonym kwadracie, a najprawdopodobniej na numerkach 1 i 2 powinno być 12V, są to nóżki przekaźnika i chyba jest to zasilanie jego cewki? Ten przekaźnik ma 5 nóżek, aby sprawdzić które nóżki są do zasilania cewki, rozebrałem (zniszczyłem) inny, ale jest on innej firmy i nieco mniejszy, jednak też z pięcioma nóżkami, w tym rozebranym właśnie w tych miejscach było by zasilanie cewki przekaźnika, tylko pytanie, czy wszystkie takie przekaźniki mają takie same połączenia wewnętrzne? W zaznaczonym kwadracie znajduje się tranzystor, dioda i chyba dwa rezystory. Jak znajdę jutro chwile czasu, to zacznę od sprawdzenia tego tranzystora.
  • #17 14891014
    marceli5555
    Poziom 12  
    Panowie ,sprawdziłem podejrzewany prze ze mnie tranzystor i jest on sprawny dlatego zrobiłem odręczny schemat gdyż wydaje mi się że na przekaźniku na cewce powinno być napięcie 12V aby zwora połączyła punkty 1z2 .Nie wiem co to jest za element o oznaczeniu 14D147K oznaczony znakiem ? Ma wygląd jak kondensator(niebieska tabletka z dwoma wyprowadzeniami). Bieżnia Move 2355 - brak napięcia na zaciskach M+, M- po wymianie tranzystoraCzy to napięcie powinno być?
  • #18 14891223
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    marceli5555 napisał:
    zrobiłem odręczny schemat

Zapewne ten schemat ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

marceli5555 napisał:
    Nie wiem co to jest za element o oznaczeniu 14D147K oznaczony znakiem ? Ma wygląd jak kondensator(niebieska tabletka z dwoma wyprowadzeniami).

Albo termistor NTC albo warystor.
  • #19 14891480
    marceli5555
    Poziom 12  
    jdubowski napisał:
    Zapewne ten schemat ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Na jakiej podstawie są oparte te zapewnienia? Oczywiście nie jest to schemat całej płytki a tylko mały jej wycinek ,ale zapewniam że te elementy są tak połączone jak nakreśliłem .
    Ale wracając do uszkodzonej płytki ,otóż kolega załatwił mi podobną płytkę z bieżni też z Move ale inny numer .Płytka podobna do mojej ale większa i zupełnie inne układy scalone jednak, ścieżki AC1,AC2 do M+,M- posiadają identyczne elementy.Bardzo ważną rzeczą jest że ta płytka jest w 100% sprawna, po podłączeniu jej bieżnia normalnie rusza i wszystko funkcjonuje normalnie,bieżnia jednak tylko chwile może być na niej włączona bo grzeją się tranzystor IGBT i znajdujący się obok element a nie posiadają one radiatora (gdzieś się ponoć zawieruszył) Porównując napięcia w obu płytkach (przy bieżni unieruchomionej) na mostku prostowniczym i na zaciskach M+,M- są porównywalne różnica zaledwie kilku woltów, ale sprawa się diametralnie zmienia w chwili uruchomienia bieżni przyciskiem start bo na tej sprawnej płytce wówczas na dopływie do mostka jest 227V a na wyjściu z mostka jest 330V na zaciskach M+i- jest 22V i silnik chodzi wolniutko natomiast na płytce uszkodzonej na dopływie do mostka jest 179V za nim 218V a na zaciskach M+i- przy podłączonym silniku 0 volt a przy odłączonym silniku 112V ale żarówka na 230V25W nawet się nie zajarzy . I co z tym fantem zrobić?
  • #20 14891603
    Artur k.
    marceli5555 napisał:
    tej sprawnej płytce wówczas na dopływie do mostka jest 227V a na wyjściu z mostka jest 330V na zaciskach M+i- jest 22V i silnik chodzi wolniutko natomiast na płytce uszkodzonej na dopływie do mostka jest 179V za nim 218V a na zaciskach M+i- przy podłączonym silniku 0 volt

Kilka postów wcześniej pisałem, że napięcia są za niskie. Zupełnie zignorowałeś to, co napisałem.
    Z tego co widzę po Twoim schemacie, przyczyna zbyt niskiego napięcia jest banalnie prosta - przekaźnik którym się zająłeś to nic innego jak fragment soft-startu, napięcie sieci idzie przez rezystor na mostek, przekaźnik po prostu zwiera ten rezystor. Dopóki przekaźnik nie załączy, napięcie będzie zaniżone. Nie tłumaczy to jednak tego, że napięcie po stronie DC jest za niskie bo przy 177V AC powinno być 250V DC, a u Ciebie jest 214.

Przekaźnik sterowany jest z procesora - czy procesor pracuje prawidłowo?
  • #21 14892055
    marceli5555
    Poziom 12  
    Artur k. napisał:
    Kilka postów wcześniej pisałem, że napięcia są za niskie.
    To prawda,
    Artur k. napisał:
    Zupełnie zignorowałeś to, co napisałem.
    jednak z tym absolutnie sie nie zgodzę ,przecież nie napisałeś gdzie mam szukać przyczyn tak niskiego napięcia a tylko potwierdziłeś już stwierdzony fakt.
    Artur k. napisał:
    Przekaźnik sterowany jest z procesora
    Chyba tak ,a przy najmniej tak mi się wydaje i to chyba potwierdza mój odręczny schemacik .
    Artur k. napisał:
    czy procesor pracuje prawidłowo?
    Nie wiem, proszę podpowiedzieć jak mogę go sprawdzić ? Zauważyłem że ten układ PIC16F716 lekko sie nagrzewa jak płytka jest podłączona w bieżni i jest wciśnięty start (czyli bieżnia podczas normalnej pracy)osiąga jakieś 40do 50 stopni C .
  • #22 14892259
    Artur k.
    marceli5555 napisał:
    jednak z tym absolutnie sie nie zgodzę ,przecież nie napisałeś gdzie mam szukać przyczyn tak niskiego napięcia a tylko potwierdziłeś już stwierdzony fakt.

Ręce opadają... A skąd ja czy ktokolwiek inny ma wiedzieć gdzie szukać? Przecież nie ma schematu do tego urządzenia, to Ty masz urządzenie przed sobą i Ty widzisz co i jak. Ze zdjęć się tego nie da wywnioskować.

marceli5555 napisał:
    Chyba tak ,a przy najmniej tak mi się wydaje i to chyba potwierdza mój odręczny schemacik .

Twój schemacik niczego nie potwierdza. A sterowanie jego masz odnaleźć, a nie "chyba". Tu też chcesz żeby Ci ktoś powiedział jak masz to zrobić?

marceli5555 napisał:
    Nie wiem, proszę podpowiedzieć jak mogę go sprawdzić ?

A choćby poprzez reakcje na naciskanie przycisków. Nie wiem, to ma jakiś wyświetlacz, kontrolki, cokolwiek? Przecież widać czy to w ogóle reaguje, czy trup kompletny.

marceli5555 napisał:
    Zauważyłem że ten układ PIC16F716 lekko sie nagrzewa jak płytka jest podłączona w bieżni i jest wciśnięty start

To może świadczyć o usterce ale nie musi.
  • #23 14892472
    marceli5555
    Poziom 12  
    Artur k. napisał:
    A choćby poprzez reakcje na naciskanie przycisków. Nie wiem, to ma jakiś wyświetlacz, kontrolki, cokolwiek? Przecież widać czy to w ogóle reaguje, czy trup kompletny.

Na pulpicie są trzy wyświetlacze i kilka lampek ale wyświetlacze i lampki pokazują to co mają pokazywać ,na obydwu płytkach ich wskazania są identyczne.Różnica jest tylko taka że po naciśnięciu przycisku start na mojej płytce bieżnia stoi a na sprawnej płytce bieżnia rusza .Wymienić układ PIC16F716 to nie problem on nie jest wlutowany ,jest w podstawce , tylko czy przypadkiem nie trzeba czegoś do niego wgrywać,jakoś go zaprogramować albo coś w tym rodzaju?
  • #24 14892496
    Artur k.
    marceli5555 napisał:
    Różnica jest tylko taka że po naciśnięciu przycisku start na mojej płytce bieżnia stoi a na sprawnej płytce bieżnia rusza .

Wyciągnij więc wnioski z tego co sam napisałeś.
  • #25 14893314
    bestler
    Ocena: 893
    Przekaźnik w sterowniku bieżni to nie tylko softstart ale przede wszystkim stanowi on formę bezpiecznego odłączenia napięcia gdy coś jest nie tak w dalszej części układu i zabezpiecza w ten sposób przed nieplanowanym ruchem taśmy.

Jest on sterowany z procesora, który to analizuje wiele warunków niezbędnych do bezpiecznego uruchomienia pasa.

Wg mnie tranzystor uszkadzając się pociągnął za sobą elementy sterowania a być może nawet i procesor jeśli się faktycznie grzeje a nie powinien.

Zamocz górną część procesora jedną kroplą spirytusu (lub PCC jeśli posiadasz) i rozetrzyj tak aby po całości był mokry. Włącz urządzenie - jeśli spirytus na środku procesora od razu wyparuje to możesz zacząć rozglądać się na nowym sterownikiem. Jeśli będzie widać wyraźnego parowania to powinien być ok i trzeba szukać przyczyny w układzie sterowania tranzystorem mocy.
    Powodzenia!
  • #26 14893949
    marceli5555
    Poziom 12  
    Na moje szczęście spirytus z powierzchni procesora paruje,ale wolno tak około minuty.
  • #27 14893979
    bestler
    Czy po włączeniu napięcia ładuje się powoli ten duży elektrolit?
  • #28 14894228
    Artur k.
    Dajcie spokój... po co robić jakiekolwiek próby ze spirytusem, skoro:
    marceli5555 napisał:
    .Różnica jest tylko taka że po naciśnięciu przycisku start na mojej płytce bieżnia stoi a na sprawnej płytce bieżnia rusza

Przecież to oczywiste, że sterownik z procesorem musi być sprawny. Dla 100% pewności można przecież zamienić procesory - ten z uszkodzonej płytki wstawić do sprawnej.

Pisałem przecież:
    Artur k. napisał:
    Wyciągnij więc wnioski z tego co sam napisałeś.

Ale Kolega autor ich nie wyciągnął, bo... nie myśli. Czeka aż mu ktoś napisze "wymień element X".

To wszystko nie ma najmniejszego sensu dopóki marceli5555 nie zacznie samodzielnie myśleć i wyciągać wniosków z tego co tu piszemy oraz z tego co sam zmierzył/sprawdził.
  • #29 14894791
    marceli5555
    Poziom 12  
    bestler napisał:
    Czy po włączeniu napięcia ładuje się powoli ten duży elektrolit?

Tak ,dokładnie tak się dzieje.
    Artur k. napisał:
    Dla 100% pewności można przecież zamienić procesory - ten z uszkodzonej płytki wstawić do sprawnej.

Nie ,tego zrobić nie można ,gdybyś kolego uważniej przeczytał moje poprzednie wypowiedzi(zamiast rozmyślać jak mi dopiec) to nie pisał byś tych niedorzeczności . Resztę Twoich kąśliwych uwag przemilczę .Czy naprawdę nigdy nie zdarzyło się tak, że szukałeś czegoś, co cały czas było przed Twoimi oczami?Nie odpowiadaj ,odpowiedz znamy.
  • #30 14894830
    bestler
    Do jakiego napięcia się ładuje?
    Sprawdź te widoczne wielkie rezystory. Wylutuj z jednej strony każdy z nich, bo inaczej pomiar będzie błędny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bieżnią Move 2355, która przestała działać, mimo że silnik HN1010B był sprawny. Po wymianie tranzystora GW20NC60 nadal brak napięcia na zaciskach M+ i M-. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie mostka Graetza, napięcia na kondensatorze oraz elementów sterujących, w tym przekaźnika i procesora PIC16F716. Wskazano na możliwość uszkodzenia termistora NTC oraz na zbyt niskie napięcia DC i AC. Użytkownik wymienił kilka rezystorów, ale problem nie został rozwiązany. Ostatecznie, po próbie zakupu nowego procesora, bieżnia nadal nie działała prawidłowo, mimo że silnik działał poprawnie w innych warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA