Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prostownik Tyrystorowy 20A

paweciu 27 Jul 2015 12:12 17082 22
Renex
  • Prostownik Tyrystorowy 20A

Witam,
    Chciałbym przedstawić projekt prostownika tyrystorowego 20A mojego wykonania.

Prostownik powstał na prośbę mojego wujka który potrzebuje prostownika do ładowania akumulatorów zarówno samochodowych jak i do akumulatorów przy ciągniku.

Prostownik wykonany jest wg poniższego schematu a przeze mnie została dodana tylko sygnalizacja odwrotnego podłączenia klem (dioda + buz zer). Oraz układ zasilania do wentylatora oraz diody LED sygnalizującej (przełączenie prostownika w pracę automatyczną).

Układ zasilania wentylatora jest trochę na wyrost ale takie części (mostek plus stabilizator miałem pod ręką).

Sygnalizację pracy automatu można zrealizować bez konieczności zasilania diody LED z osobnego źródła – czyli wprost z prostownika jednak pomysł na zrealizowanie tego przyszedł po wytrawieniu PCB. Przy okazji miałem u siebie przełącznik z dwoma niezależnymi stykami więc skorzystałem z tego.

- Obudowa prostownika pochodzi z uszkodzonego UPS z niego też pochodzi transformator,
    - tyrystory są zamontowane na radiatorach (dość dużych) i są chłodzone wentylatorem z tyłu obudowy,
    - naklejki na panel przedni zrobiłem sam w corelu i są to wydruki na etykietach na butelki w negatywie, niestety zapomniałem zrobić opisu do potencjometra dlatego na razie narysowałem go ręcznie białym olejnym mazakiem (w przyszłości nakleję opis i podeśle zdjęcie), pomyliłem również naklejkę do zielenej diody - napis na niej powinien brzmieć "NAŁADOWANY" - to również jest do zmiany.

Koszt budowy z racji tego że nie wszystkie potrzebne elementy miałem to około 150zł.
    Musiałem kupić w sumie najdroższe części (po za transformatorem) tj. mierniki, tyrystory (udało mi się dostać za 35zł za parę wraz z radiatorami), przewody, klemy, wentylator, bezpiecznik, potencjometr, tranzystory reszta to drobnica nie przekraczająca 5zł w sumie.

Poniżej schematy:
    Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A

Oraz kilka zdjęć z postępu pracy:
    Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A Prostownik Tyrystorowy 20A

Zapraszam do komentowania i czekam na uwagi lub sugestię.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    paweciu
    Level 10  
    paweciu wrote 110 posts with rating 41. Live in city Sosnowiec. Been with us since 2009 year.
  • Renex
    krakarak
    Level 41  
    Sprawy mechaniczne masz zdecydowanie lepiej opanowane od elektronicznych, mnie się taka budowa bardzo podoba. Jedyne uwagi to sztukowane przewody, boczne śruby do obcięcia oraz przydałoby się wykonać porządniej napisy na przednim panelu. Choć do domowego (nie eksportowego przecież) wydania też obleci. Ważne, aby działał jak należy.
    Można by dać dłuższą śrubę mocującą bakelit z zaciskami śrubowymi i na nią nałożyć cienki bakelit lub pleksi - zabezpieczałoby to przed przypadkowym zwarciem.
    Mam nadzieję, że posiadasz obudowę na ten szkielet?
    paweciu
    Level 10  
    Witam,
    Napisy jak najbardziej są do poprawy.

Quote:
    boczne śruby do obcięcia...

Śruby mocujące radiator z bakelitem obciąłem zanim całość poskładałem. niestety nie mam innego zdjęcia.

Quote:
    Można by dać dłuższą śrubę mocującą bakelit z zaciskami śrubowymi i na nią nałożyć cienki bakelit lub pleksi - zabezpieczałoby to przed przypadkowym zwarciem.
    Mam nadzieję, że posiadasz obudowę na ten szkielet?

Obudowy na szkielet jako takiej nie mam ale na górnej warstwie obudowy prostownika (suficie) przykleiłem pasek grubej na ok.0,5 mm gumy właśnie jako zabezpieczenie przed zwarciem w przypadku uszkodzenia obudowy.
    RasJahman
    Level 9  
    Chyba mam pokrywę na to jak chcesz. Ze starego UPS. Podaj mi wymiary długość szerokość wysokość to sprawdzę czy spasuje.

Jest ona w białym kolorze (przemalujesz sobie) i z boku ma kilka otworów wentylacyjnych.
  • Renex
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Pokaż przebiegi sterujące bramek tyrystorów.
    paweciu
    Level 10  
    Witam,
    Nie wiem czy się dobrze rozumiemy.

Obudowę na zamkniecie całego prostownika mam i jest ona w oryginale od własnie tego uszkodzonego UPS. Tak że jeśli oto chodzi to bardzo dziękuje ale nie jest mi potrzebna.

Koledze: krakarak chodziło z tego co zrozumiałem o osłonięcie śrub do których przykręcone są wyprowadzenia katody tyrystorów i bramki - i takiej osłony nie mam. Jednak wydaje mi się że jest ona zbędna ponieważ cały prostownik jest zamknięty a wewnątrz pokrywy od góry przykleiłem gumę która w przypadku wgniecenia pokrywy chroni właśnie te śruby przez zwarciem.

Quote:
    Pokaż przebiegi sterujące bramek tyrystorów.

Niestety nie miałem czym sprawdzić przebiegów.
    trance123
    Level 21  
    A jakieś pomiary ? 20 A przynajmniej przez 10 minut ? Miałem kilka takich transformatorów i jakoś nie widzi mi się 20A z niego.
    Powerbass
    Level 15  
    Zrób jakieś testy pod dłuższym obciążeniem, w tym amperomierzu bocznik potrafi się tak rozgrzać że topi obudowę, ciekawi mnie też wydajność tego trafa, nigdy nie miałem z nim do czynienia.
    paweciu
    Level 10  
    Witam,
    Dzięki wszystkim za komentarze.

Niestety nie mogę w tej chwili sprawdzić przebiegów sterowania bramek ani żadnych testów ponieważ oddałem prostownik do używania i jest on daleko w tej chwili ode mnie. :)

Quote:
    Całość - bez znajomości parametrów trafa - na oko nie ma 600VA. Przekroju autor nie zdradził.

Użyte trafo ma wymiary 12 x 9 x 5 cm. Średnica drutu uzwojenia wtórnego to 2,5 mm.
    Dodam że w transformator pracując w UPS miał na uzwojeniu pierwotnym bezpiecznik 10A a na płytce sterowniczej UPS z wyjść tranzystorów sterujących bezpieczniki 30A. Jak będę miał chwilę to dołączę zdjęcie tej płytki.
    TOMI
    Service technician RTV
    Na schemacie jest błąd powielony z czasopisma Hobby Elektronik, a dokładnie w układzie zastępczym tranzystora jednozłączowego jest źle podpięty rezystor R10.
    Na obrazku widać różnice między rosyjskim oryginałem a kopią czasopisma.
    halinka1125
    Level 22  
    Witam
    Możesz powiedzieć jakie tyrystory zastosowałeś? Wyglądem przypominają trochę radzieckie T50 na 600V.
    Pozdrawiam
    TOMI
    Service technician RTV
    Dla dociekliwych proponuję przebudowanie automatu który wyłącza ładowanie po osiągnięci na akumulatorze 14,4V. Ten działa pewnie i stabilnie
    komatssu
    Level 29  
    Osiągnięcie napięcia 14,4V nie oznacza końca procesu ładowania.
    TOMI
    Service technician RTV
    komatssu wrote:
    Osiągnięcie napięcia 14,4V nie oznacza końca procesu ładowania.

Oczywiście że nie, ale w przypadku ładowania dużym prądem zabezpiecza akumulator przed przekroczeniem napięcia krytycznego 14,4V które powoduje przeładowanie i trwałe uszkodzenie akumulatora.
    paweciu
    Level 10  
    Quote:
    Możesz powiedzieć jakie tyrystory zastosowałeś? Wyglądem przypominają trochę radzieckie T50 na 600V.

Zakupiłem je na giełdzie elektronicznej w Mysłowicach.
    Pan który je sprzedawał pozbywa się części ze swojego magazynu i udało mi się je wyciągnąć od niego za jedyne 35 zł za 2 szt. wraz z pokaźnymi radiatorami.

To są tyrystory takie jak z tego linku.
    http://www.aphelektra.com/p/pl/293/tyrystor++50a-+800v+t50-8.html

Dodano po 6 [minuty]:

Witam,
    Dzięki kolego TOMI za wskazanie tego błędu. Nie byłem świadomy tego że schemat pochodzi z innego prostownika i do tego że ma błąd.

Quote:
    Na schemacie jest błąd powielony z czasopisma Hobby Elektronik, a dokładnie w układzie zastępczym tranzystora jednozłączowego jest źle podpięty rezystor R10.

Możesz opisać jakie mogą być skutki błędnie przylutowanego rezystora R10?

Jak do tej pory prostownik działa bez zarzutu i osoba która go użytkuje nie zgłasza mi żadnych z nim problemów.

Po schemacie wnioskuje że ma on wpływ na regulacje prądu ładowania ale nie wiem w jakim zakresie i jakie może spowodować problemy. Mógłbyś to opisać?
    TOMI
    Service technician RTV
    Jakoś działał, ale były problemy z precyzją ustawienia prądu i po czasie znacznie się zmieniał. Po usunięciu błędu wszelkie problemy zniknęły z niestabilnością układu w czasie.
    TOMI
    Service technician RTV
    Wygląda na poprawne. Możesz wywalić diodę D2 z mojego układu bo jest jednak zbędna.
    halinka1125
    Level 22  
    Witam
    Dzięki za odpowiedź. D2 można wywalić, a możesz powiedzieć czy część
    schematu D1, DZ1 jest ok? bo nie bardzo rozumiem jak ma być baza tranzystora T1
    wysterowana?
    Jeśli były by odwrotnie to bym jeszcze zrozumiał, a tak jak to ma działać?
    Pozrawiam
    TOMI
    Service technician RTV
    Jeżeli napięcie ujemne (masa) spadnie poniżej ustawionego progu potencjometrem P1 (w przybliżeniu Uce T1 0,68V +D1 0,7V + Dz 5,1V) tranzystor T1 zaczyna przewodzić uruchamiając cały klucz zdarzeń. Wartość rezystora R3 służy do ustawienia histerezy ponownego załączenia układu w przypadku tej wartości rezystora ok 13,9V.
    halinka1125
    Level 22  
    Dziękuję za wytłumaczenie.
    Pozdrawiam