Witam,
Chciałbym przedstawić projekt prostownika tyrystorowego 20A mojego wykonania.
Prostownik powstał na prośbę mojego wujka który potrzebuje prostownika do ładowania akumulatorów zarówno samochodowych jak i do akumulatorów przy ciągniku.
Prostownik wykonany jest wg poniższego schematu a przeze mnie została dodana tylko sygnalizacja odwrotnego podłączenia klem (dioda + buz zer). Oraz układ zasilania do wentylatora oraz diody LED sygnalizującej (przełączenie prostownika w pracę automatyczną).
Układ zasilania wentylatora jest trochę na wyrost ale takie części (mostek plus stabilizator miałem pod ręką).
Sygnalizację pracy automatu można zrealizować bez konieczności zasilania diody LED z osobnego źródła – czyli wprost z prostownika jednak pomysł na zrealizowanie tego przyszedł po wytrawieniu PCB. Przy okazji miałem u siebie przełącznik z dwoma niezależnymi stykami więc skorzystałem z tego.
- Obudowa prostownika pochodzi z uszkodzonego UPS z niego też pochodzi transformator,
- tyrystory są zamontowane na radiatorach (dość dużych) i są chłodzone wentylatorem z tyłu obudowy,
- naklejki na panel przedni zrobiłem sam w corelu i są to wydruki na etykietach na butelki w negatywie, niestety zapomniałem zrobić opisu do potencjometra dlatego na razie narysowałem go ręcznie białym olejnym mazakiem (w przyszłości nakleję opis i podeśle zdjęcie), pomyliłem również naklejkę do zielenej diody - napis na niej powinien brzmieć "NAŁADOWANY" - to również jest do zmiany.
Koszt budowy z racji tego że nie wszystkie potrzebne elementy miałem to około 150zł.
Musiałem kupić w sumie najdroższe części (po za transformatorem) tj. mierniki, tyrystory (udało mi się dostać za 35zł za parę wraz z radiatorami), przewody, klemy, wentylator, bezpiecznik, potencjometr, tranzystory reszta to drobnica nie przekraczająca 5zł w sumie.
Poniżej schematy:

Oraz kilka zdjęć z postępu pracy:

Zapraszam do komentowania i czekam na uwagi lub sugestię.
Cool? Ranking DIY