logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tosca 303 -> problem po przestrojeniu ??? (nowa glowica)

Maciej 02 Cze 2005 19:56 2564 17
REKLAMA
  • #1 1545309
    Maciej
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam !
    Po przestrojeniu Toscki 303 tzn. wyciagnieciu starej glowicy i włożeniu nowej CCIR na pasmo 87,5-108 MHZ radyjko gra , lecz :
    1) Przy wylaczeniu radia np. na noc i wlaczeniu na drugi dzien
    juz nie pamieta czestotliwosci lub jest odstrojone
    2) Przy niektorych stacjach wydaje mi sie ze jest "echo" a niektore sa
    odbierane b. ładne
    Antena i P.cz. jest podlaczone na krotkich i izolowanych kablach .
    ---
    Czy mozna temu jakos pomóc ???
  • REKLAMA
  • #2 1545645
    jaro70
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    A po co wymieniać głowicę ? . Łatwiej wyciąć kilka ceramików ze starej,jeśli jest sprawna .Są to kondesatory równoległe do trymerów (3 szt.) .Czasami trzeba zmniejszyć kondesator sprzęgający ARCz (6,8pf-3,3pf).
  • #3 1545703
    Maciej
    Poziom 17  
    Bo juz kiedys byla przestrajana i tez były problemy - ktos juz grzebał,,,
    Jest nowa ale dalej cos nie tak ???
  • #4 1545782
    jaro70
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Suszarka,zamrażacz może coś Uvar .Sprawdż czy ARCz dociąga z dwóch stron ,ale może być rozstrojone pcz.
  • #5 1546097
    Maciej
    Poziom 17  
    To nie pamietanie czestotliwosci to moze byc Uvar ?
    - czyli diody pojemnosciowe ?
    ---
    wkurzajace tez jest ze niektore stacje np.95.1, 94,5 jak sie oddalam to gubi syg. stereo na wskazniku...
  • REKLAMA
  • #6 1550504
    Maciej
    Poziom 17  
    :(
  • REKLAMA
  • #7 1550524
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    wkurzajace tez jest ze niektore stacje np.95.1, 94,5 jak się oddalam to gubi syg. stereo na wskazniku

to znaczy ze arcz nie dziala jak powinna
  • #8 1568715
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Podepnę się do istniejącego tematu.
    Planuję przestroić swoją Tosce 303 ale pamiętam, że na starym zakresie radio nie trzymało stacji, sygnał falował płynnie, bez trzasków dodatkowo gubił stereo.
    Pewnie po przestrojeniu będzie tak samo, jaka może być przyczyna. Dotychczas służyła jako wzmacniacz do kompa.
  • #9 1570306
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Jak przed przestrojeniem źle działał to po przestrojeniu też będzie źle działał ale przyczyna może być uszkodzony stabilizator napięcia strojenia 30v trzeba sprawdzić czy napięcie na agregacie 30v nie zmienia się po czasie jak się chodź zmieni o 0,5v to uszkodzony jest układ ul1550 i jak to napięcie jest wyższe od 32v to też układ od wymiany jak napięcie jest dobre i stabilne to sprawdził bym stabilność napięcia strojenia wchodzącego na głowicę i ono nie powinno się zmienić ani o 0,1v i rada najpierw spróbuj naprawić ukf a potem dopiero przestroić może u ciebie działa chodzi 1 stacja na starym ukf to czasami wystarczy a kolega maciej może by powiedział jaka tam jest założona głowca czy może samochodowa czy jakiejś polskiej produkcji na układzie bo słyszałem że te polskie objawiają się właśnie niestabilną pracą po czasie
  • #10 1571975
    zeberko
    Poziom 32  
    No i po sprawie, jest nowe pasmo. Część stacji gra tak jak w książkach pisze a część gubi stereo to odzyskuje je, na zmianę.
    Sprawę załatwiłem bez wymontowywania głowicy
    - te trzy kondziorki poszły na miazgę, cienkimi szczypcami z bocznym cięciem, odwinięcie zwoju to cięcie w górze, odwinięcie jednego zwoju, profilowanie tak by przylutować, do pozostawionych końców zmiażdżonego C1 dolutowałem konda 5pF, kręcenie trymerem i rdzeniami tak jak pisze w pliku pdf dla tej głowicy tak by na skrajach były te stacje co mam w bomboxie i sygnał na diodzie dostrojenia był jak największy.
    I fajno jest, że te stacje co toleruję i lubię są grane poprawnie więc efekt końcowy jest do przyjęcia.
    A tak by dobrze dostroić głowicę to na bank potrzebny jest oscyloskop czy coś innego?
    Dzięki wszystkim, za wcześniejsze przemyślenia tu i tam (tematy z słowami <przestrojenie, tosca>)
    Pozdrawiam
  • #12 1574483
    zeberko
    Poziom 32  
    Bo w pliku pdf jest by "...wylutować górne wyprowadzenie cewki heterodyny L5 i odwinąć jeden zwój. Ukształtować wyprowadzenie cewki i zalutować ponownie."
    Plik pobrany z elektrody tyczy się głowicy UKF GFE-105
  • REKLAMA
  • #13 1576147
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    A to ciekawe z tymi cewkami.
    Przestrajałem te głowice korzystając z informacji zamieszczonych w Serwisie elektroniki. Samo wycinanie zajmuje niewiele czasu ale zestrojenie wymaga troszkę czasu. Wystarczy podpiąć jakąś przyzwoitą antenę i radio gra super. Próby odbioru na kawałku kabla nie wychodzą zbyt dobrze.
  • #14 1576384
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1767239
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Wiatm!
    Podepne sie do tematu ! mam w domu jedna przestrojona tosce a druga nieprzestrojona lezy w piwnicy i chcialem sie za to zabrac ! teraz moje pytanie: wiadomo ze wywalenie 3 kondensatorow to nie jest problem ale czy oplaca sie zabierac za strojenie (bede robil to piewszy raz) bez miernika czestotliwosci czy oscyloskopu?? Czy da sie jakos w miare dobrze zestroic heterodyne obierajac sobie 2 stacje jakos na poczatku i koncu zakresu?? Jesli robiliscie tym sposobem napiszcie cos rozsadnym jezykiem;)
    Z gory dzieki
    Pozdrawiam
  • #16 1767271
    zeberko
    Poziom 32  
    Też miałem obawy ale po załapaniu o co chodzi z tą regulacją można w miarę poprawnie ustawić Tosce.
    Wiadomo nie mamy 100% poprawnego ustawienia ale z czasem może zdobędzie się potrzebny sprzęt.
    W odsłuch jakość dostrojenia i sygnału jest do przyjęcia, ale i tak częściej Tosca służy jako wzmacniacz dla tylnych głośników dla układu 5.1 sygnał z kompa
  • #17 1767362
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    moglbys opisac jak przebiegalo w twoim przypadku zestrojenie??
    Z gory dzieki
  • #18 1767387
    zeberko
    Poziom 32  
    Nic zasadniczo nie mam więcej do dodania jak tylko przeczytaj moje ww. posty i ściągnij ten pdf o którym wspominam tam jest opisane jak stroić.
    Narazie spadam czas na koncert J. M. Jarra

Podsumowanie tematu

✨ Po przestrojeniu radia Tosca 303 poprzez wymianę głowicy na nową CCIR na pasmo 87,5-108 MHz pojawiły się problemy z pamięcią częstotliwości po wyłączeniu oraz z jakością odbioru niektórych stacji (efekt "echa" i gubienie sygnału stereo). Przyczyną mogą być niestabilności napięcia strojenia (ok. 30 V) lub uszkodzone diody pojemnościowe (Uvar). Zalecane jest sprawdzenie stabilności napięcia na agregacie i głowicy oraz ewentualna naprawa układu UL1550. Alternatywnie, zamiast wymiany głowicy, można przestroić oryginalną przez usunięcie trzech kondensatorów równoległych do trymerów i regulację kondensatora sprzęgającego ARCz (6,8 pF do 3,3 pF). Skracanie cewek heterodyny (L5) i odwijanie zwojów jest opisane w dokumentacji PDF dotyczącej głowicy UKF GFE-105, ale nie zawsze jest konieczne. Do prawidłowego dostrojenia przydatny jest oscyloskop lub miernik częstotliwości, choć można próbować regulacji na podstawie odbioru stacji na początku i końcu zakresu. W praktyce, dobre zestrojenie wymaga precyzyjnej regulacji trymerów i rdzeni, a jakość odbioru zależy także od zastosowanej anteny i krótkich, izolowanych kabli. Niektóre użytkownicy stosują Tosca 303 jako wzmacniacz sygnału z komputera, co może być alternatywnym zastosowaniem przy problemach z odbiorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA