logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G 200r. - Immobilizer uszkodzony po wymianie stacyjki, auto gaśnie

p_wronski 23 Sie 2015 19:04 6438 14
REKLAMA
  • #1 14941884
    p_wronski
    Poziom 10  
    Astra G 200r. - Immobilizer uszkodzony po wymianie stacyjki, auto gaśnie

Witam serdecznie.

Mój problem polega na tym że miałem uszkodzoną stacyjkę - już wymieniona. Po wymianie zaczął migać check engine i samochód po odpaleniu gasł po 1 sekundzie. Spec który wymieniał stacyjkę powiedział że to nie jego działka bo on zajmuje sie tylko mechanicznymi uszkodzeniami (stacyjek) a nie elektroniką. Zostałem sam z problemem wiec wymontowałem immo i wygląda to tak jakby brakowało tam dwóch elementów (uszkodzenie mechaniczne?). Jeżeli ktoś zna się na tyle to prosiłbym o sugestię czy jakiś sprytny elektronik wlutowałby to co brakuje i czy ewentualnie uda sie to naprawić bez wymiany, przeprogramowywania itp.?
  • REKLAMA
  • #2 14941984
    daras41
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Kup używany moduł na szrocie , przelutuj tmsa i po problemie. Majątku nie wydasz.
  • REKLAMA
  • #3 14942040
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    A przełożyłeś pestke z kluczyka?

Dodano po 1 [minuty]:

A jeśli już to nie lutuj proca tylko te elementy.
  • #4 14942049
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3477
    Co Ty w ogóle kombinujesz?
    Nowa stacyjka i nowy kluczyk, tak? Więc wystarczy przełożyć transponder ze starego kluczyka do nowego i po temacie.
  • #5 14942075
    robokop
    Ocena: 6360
    Tyle tylko że standardowo rozłupało puszkę immo. Teraz albo szukać dawcy - identycznej, z której można przelutować brakujące elementy na PCB, albo kompletu z pestką i dopasować do ECM.
  • #6 14942786
    Pawel wawa
    Ocena: 4424
    Podeślij zdjęcie z numerami puchy. Zobaczymy co gdzie ma być i każdy elektronik Tobie wstawi te trzy elementy. Do tego przekładka transpondera ze starego kluczyka i auto śmiga.
  • REKLAMA
  • #7 14944428
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2461
    daras41 napisał:
    Kup używany moduł na szrocie , przelutuj tmsa i po problemie. Majątku nie wydasz.

Ewentualnie te trzy elementy,zniszczone,brakujące.Będzie nawet łatwiej.
  • #8 14944483
    p_wronski
    Poziom 10  
    witam
    Mam obecnie kiepski dostęp do neta dlatego tak wolno odpowiadam. Dziękuję za odpowiedzi i małe sprostowanie do mojego pierwszego posta. Stacyjka wymieniona,hmm, mój skrót myślowy polegał na tym że koleś który przyjechał po prostu ją zregenerował a nie wymienił wkład więc nadal mam mój oryginalny klucz z transponderem (i od razu odpowiem na ewentualne pytania - próbowałem z zapasowym kluczykiem i jest taki sam efekt z odpalaniem samochodu). Załączam więc opis z immo i czekam z niecierpliwością na propozycję brakujących elementów na scalaku :) ... Astra G 200r. - Immobilizer uszkodzony po wymianie stacyjki, auto gaśnie
  • REKLAMA
  • #9 14944720
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    A antenka nie uszkodzona?
  • #10 14944975
    p_wronski
    Poziom 10  
    Hmmm... jaka antenka?
  • #12 14945452
    p_wronski
    Poziom 10  
    Nie wiem, da się to jakoś sprawdzić?
  • #13 14945474
    jokerro
    Poziom 34  
    Ocena: 1142
    Ale z jakiej paki ktos mialby ci to otwierac i wydlubywac elementy,same tez nie wypadły.
    Po mojemu to antena lezy.I kto powiedzial ze te elementy tam muszą być.
  • #14 14945693
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    p_wronski napisał:
    Nie wiem, da się to jakoś sprawdzić?

Na szybko omomierzem ale pomiar nie daje gwarancji że antenka sprawna. Może jest po prostu nie podłączona....
  • #15 14964103
    p_wronski
    Poziom 10  
    Witam, minęło już trochę czasu i musze przyznać że w większości sam sobie poradziłem. Mam tylko problem z tym białym elementem o symbolu 60.1? żeby go scharakteryzować. No Panowie wykażcie się choć trochę znajomością tematu... czy ktoś jest w stanie powiedzieć co to za element?
    Załączniki:
    • Astra G 200r. - Immobilizer uszkodzony po wymianie stacyjki, auto gaśnie 20150901_110842.jpg (3.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Astra G 200r, który po wymianie stacyjki gaśnie po sekundzie, a kontrolka check engine miga. Po demontażu immobilizera zauważył brak dwóch elementów, co sugeruje uszkodzenie mechaniczne. Użytkownicy forum proponują różne rozwiązania, w tym przelutowanie brakujących elementów z używanego modułu, przełożenie transpondera ze starego kluczyka do nowego oraz sprawdzenie anteny immobilizera. Wskazują również na możliwość naprawy bez wymiany całego modułu. Użytkownik potwierdza, że stacyjka została zregenerowana, a problem nadal występuje, co prowadzi do dalszych poszukiwań brakujących elementów.
REKLAMA