logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RICOH Aficio MP161SPF - Skanowanie do folderu przez SMB w Win10

ciejkins 18 Wrz 2015 17:19 19140 16
REKLAMA
  • #1 15003425
    ciejkins
    Poziom 11  
    Witam

Potrzebuję rady w sprawie konfiguracji skanowania po SMB na dysk z urządzenia RICOH MP161SPF.

Dodam, że wszystko działało dopóki miałem Windows 7 PL 64 bit.
    Po przesiadce na Windows 10 PL 64 bit xero wyrzuca błąd o treści "Sprawdź ustawienia i status zekanowanego pliku".

Kilka faktów:
    - na pewno jest poprawna łączność w 2 strony (drukuje po sieci, choć to akurat nie ma znaczenia w tym problemie); z kolei wklepując ręcznie na urządzeniu lokalizację, po sprawdzeniu "test połączenia" - pisze że łączność jest OK.
    - problem pojawia się gdy po zeskanowaniu naciskam "#" żeby wysłać na urządzenie.
    - wnioskuję że "coś" nie pozwala zapisać pliku na dysku.
    Folder na dysku jest na pełni praw (odczyt/zapis), dla grupy "Wszyscy".
    - Ta sama grupa robocza 'WORKGROUP'
    - Sztywny adres IP dla urządzenia, zmienny po DHCP dla komputera (ale domyślnie w książce adresowej wpisywałem nie IP tylko nazwę komputera więc to nie ma znaczenia.
    - Były próby z wyłączoną zaporą Windows.
    - Były próby wprowadzania lokalizacji zarówno jako adres IP jak i nazwa komputera

Puentując: wszystko działało na WIN7. Przy zmianie systemu nie rekonfigurowałem urządzenia, tylko na nowym systemie WIN10 utworzyłem ten sam folder i dałem mu te same prawa, przy tej samej nazwie komputera i nie działało. Mógłbym jeszcze próbować zmienić transfer na FTP, ale póki co skupiam się na SMB, bo skoro działało wcześniej, to dlaczego ma nie działać teraz?

Będę wdzięczny, poniżej screeny. Pozdrawiam
    RICOH Aficio MP161SPF - Skanowanie do folderu przez SMB w Win10 RICOH Aficio MP161SPF - Skanowanie do folderu przez SMB w Win10
  • REKLAMA
  • #2 15003710
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Na początek wgraj najnowszą wersję oprogramowania
  • REKLAMA
  • #3 15003842
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Tu masz wykaz najnowszych wersji softu do tej maszyny porównaj z własną wersją istotna jest literka na końcu. RICOH Aficio MP161SPF - Skanowanie do folderu przez SMB w Win10
    Patrz na kolumnę parts no litery oznaczają kolejne wersje, oczywiście w kolejności alfabetycznej.
    W ustawieniach daj na drukarka, następnie strona konfiguracji i maszyna wydrukuje stronę wersja firmware jest podana na górze wydruku.
    Pozdrawiam.
    Dodam że ciebie interesuje "Network Support"
    Wygląda to tak ja nie robiłem aktualizacji skanuje na email.
    Więc nawet nie patrzyłem czy mam nowy.
    RICOH Aficio MP161SPF - Skanowanie do folderu przez SMB w Win10
    Nie patrz na godzinę dopiero teraz zobaczyłem iż mam czas zimowy:) Niebawem będzie jak znalazł.
    HIHI tobie pokazuje że jest wersja nib H, a sam mam b Zaraz dodam prawidłową .
    Tylko zaktualizuję maszynę. Już podaje aktualny patrz na nr wersji NIB.
    Załączniki:
    • RICOH Aficio MP161SPF - Skanowanie do folderu przez SMB w Win10 konfiguracja.jpg (122.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #4 15079438
    tato25
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam bardzo podobny problem.
    Zmieniliśmy serwer z 2003 na 2012. Maszyna przestała wysyłać skanowane pliki do folderu. Wszelkie ustawienia folderu w którym lądują skany są takie jak były w starej maszynie. Zakładam że problem tkwi w tym że win 2012 ma SMB w wersji 3 a drukarka w SMB w wersji 1.
    Moja drukarka to Ricoh Afficio MP 201 SPF.
    Chętnie podniósł bym firmware ale nie mogę za żadne skarby go znaleźć żeby ściągnąć. Mój NIB: [9.05.2 / D0675526D]
    Będę wdzięczny za każdą pomoc.
  • #5 15080168
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Na stronie Ricoha nie widzę softu "Network Support"
    Więc albo jeszcze nie ma albo powinno działać na tym co masz.
    Konto firmowe:
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • REKLAMA
  • #6 15082070
    pirekk
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Ja mam identyczny problem z maszyna mpc2500 przy win 10...
    wszystko jest ustawione prawidlowo, wgrany najnowszy nib, powylaczane antywirusy i zapory, utworzyem specjalnie grupe domowa ktora nie nosi nazwy "workgroup" bo podobno ktos powiedzial ze komputer czyta ta nazwe jako brak grupy. Mimo wielu prob nie udalo mi sie ustawic skanowania przez smb, tak samo jak kolega wyzej napisal, druk dziala test polaczenia z maszyny przechodzi ale skan juz nie. Jedyne rozwiazanie jakie mialem to FTP
  • REKLAMA
  • #7 15082192
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Zacznij od sprawdzenia czy z innego komputera możesz się dostać na udostępniony folder. Jeśli z kompa się nie dostaniesz to ricoh też nie da rady.

Pozdrawiam
  • #8 15082857
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Mp161 i mpc2500 - producent nie wspiera już omawianego nibu nawet do w8.
    Kolega tato masz mp201 i ta jest wspierana a potrzebujesz wersji f
  • #9 15084223
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Kolego dla mp 161spf Należy wgrać ten:

[Version] Ver.6.19
    [Firmware No.] B8925526H

Natomiast mpc 2500:

[Program Name] Network Support
    [Version] Ver.5.20.1
    [Firmware No.] B2385605L

5.20.1 Symptom corrected:
    1. Unable to Scan to SMB to Windows 7 or Windows Server 2008 R2 destinations that have Windows Live ID Sign-in assistant installed.
    2. Trying and failing to login to a Scan destination three times might result in the Scanner application stalling.
    3. Unable to Scan to SMB to Windows 98/98SE/Me/NT 4.0 destinations specified using an IP address.
    4. The SMB retry function fails to retry the sending of failed SMB transfers (Scan to SMB or Fax delivery).
    5. Unable to retrieve the Windows group name from a Windows 2008 R2 server during Windows Authentication. Because of this, logged in users will only be granted the "Available Functions" specified for them in the Addressbook.
    6. The device is unable to assign group privileges to a logged in user if that group has a name consisting of more than 20 bytes. To address this issue, the supported group name length will be increased to 40 bytes.
    7. The MFP’s Windows Authentication function is unable to use Kerberos when being authenticated on a Windows 2008 or Windows 2008 R2 server. The MFP will still be successfully authenticated because it is able to fail back to NTLMv2.
    8. After changing the MFP's DNS server address or Domain name, Scan to SMB destinations specified using a hostname might not be found.
    9. The Scan to SMB "Connection Test" fails if performed on directory located directly below a DFS root. Only the "Connection Test" failed, scanning was successful and even the "Connection Test" worked if performed on any sub-directory.
    10. The device might return an SC 819 error when browsing the network using SMB. This only occurred if SMB was browsed frequently and the device was not rebooted.
    11. If the MFP's IP address is changed to an IP address of another subnet, users will not be able to browse the network (using Scan to SMB) until the MFP is rebooted.
    12. The device's SMB timeout was too short (1sec). This caused problems when being used across subnets. For this reason, it has been increased to 10 sec.

Other changes:
    1. Unable to Scan to SMB to a destination that is not specified using an FQDN.
    2. Unable to Scan to SMB to destinations that are using both LM Authentication and Samba v2.x.
    3. Windows Authentication fails if the username or password includes lower-case European characters.

Jeśli to nie pomoże sugeruję skan do email.
    Innym rozwiązaniem jest mały serwer plików i skan na niego.
    Konto firmowe:
  • #10 15115210
    MBaganha
    Poziom 1  
    Hello,

I need the NIB firmware Version 6.19 for my Ricoh Aficio MP161 SPF.

Any help me please, thanks a lot,

my email
    (apb.geral@gmail.com)
  • #11 15834704
    mariners
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Posiadacie może firmware do tej drukarki.
    Walczę ze skanowaniem SMD na windows 10
    i wychodzi mi cały czas bład (połączenie nie udało się, sprawdź ustawienia i status zeskan. pliku)

z góry dziękuje
  • #12 15834846
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Mnie MP 161spf pod win 10 skanuje to co mogłem macie wysłane nowszego softu nie ma.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
  • #13 15861947
    pablo2060
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Należy włączyć protokół SMBv1, u mnie pomogło.
  • #14 16824465
    Zbig7305
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,

Poproszę o soft 6.19 do MP161

Pozdrawiam
  • #15 16826845
    Zbig7305
    Poziom 11  
    Witam,

Udało mi się zdobyć firmware do MP161spf ale mam problem z jego wgraniem. Jest to plik B8925526H.fwu umieściłem go na karcie sd w katalogu B892 włożyłem do gniazda które było zakryte blaszką przykręconą jedną śrubką (to na samej górze) i nic. Próbowałem różnych kart, udało mi się znaleźć starą SD TOSHIBA 16MB i po włączeniu urządzenia (wyjąłem kabel sieciowy) drukarka uruchamia się normalnie zamiast wejść w tryb aktualizacji firmware.
    Co robię nie tak?
    Czy ktoś mógłby mi udostępnić plik w wersji rru bym mógł sobie go wgrać przez Web Image Monitor?

Pozdrawiam
  • #17 16827008
    Zbig7305
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy mają problemy z konfiguracją skanowania do folderu przez SMB na urządzeniu RICOH Aficio MP161SPF po przejściu na system Windows 10. Wskazują na błędy związane z połączeniem i zapisem plików, mimo że drukowanie działa poprawnie. Sugerowane rozwiązania obejmują aktualizację oprogramowania firmware, włączenie protokołu SMBv1 oraz sprawdzenie ustawień folderu udostępnionego. Użytkownicy dzielą się również informacjami o wersjach firmware oraz problemach z ich instalacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA