logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW golf plus - Ograniczenie natężenia świateł dziennych

mak270 04 Gru 2015 18:51 2118 6
REKLAMA
  • #1 15210760
    mak270
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam,
    Czy to co umożliwia sterownik oświetlenia Bordernetz a dokładniej wartość przyciemnienia świateł dziennych (długie kodowanie - Daytime Running Light Dimming, przypuszczam że obniża napięcie) - skraca czy wydłuża żywotność żarówek H7 ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15210881
    cezars65
    Poziom 24  
    Ocena: 282
    Kiedyś spotkałem się że w wersji skandynawskiej Opla Kadetta serii E były światła dzienne i one świeciły połową mocy. Jak mi mówił właściciel auta sterowane one były przekażnikiem . Na moją logikę to po zmniejszeniu natężenia i mocy powinno to wydłużyć trwałość żarówek .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15211495
    wiesiek3d
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Na chłopski rozum powinno wydłużyć trwałość żarówek, ale czytałem naukowe wywody o wyrzucaniu elektronów wolframu i ich powrotu do spirali i z nich wynikało że skraca.
    Ale powiem Ci z praktyki że wydłuża.
  • #4 15211706
    zibi581
    Poziom 22  
    Ocena: 174
    cezars65 napisał:
    Kiedyś spotkałem się że w wersji skandynawskiej Opla Kadetta serii E były światła dzienne i one świeciły połową mocy. Jak mi mówił właściciel auta sterowane one były przekażnikiem . Na moją logikę to po zmniejszeniu natężenia i mocy powinno to wydłużyć trwałość żarówek .
    Witam,wystarczy obniżyć napięcie zasilające żarówki i żywotność się zwiększy.
  • REKLAMA
  • #5 15211749
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Żarówka halogenowa przy małym obniżeniu żywot się skraca do tego bańka ciemnieje. Przy większym obniżeniu trwałość rośnie, ale i ciemnienie szkła też. Obniżenie napięcia o 10% procent skutkuje obniżeniem jasności o około 25%.
  • REKLAMA
  • #6 15212181
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 841
    Witam,
    Są rozwiązania bardzo proste dotyczące świateł drogowych stosowanych jako światła do jazdy dziennej . Rozwiązanie polega na ich szeregowym łączeniu - jazda dzienna 1/2 napięcia na każdą z żarówek. Po załączeniu świateł drogowych układ przekaźników przełącz na pracę równoległą czyli świecą pełną jasnością. Dlatego żarówki mają możliwość samooczyszczenia podczas jazdy na długich światłach (drogowych).
  • #7 15212294
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Tylko co na to Bordnetz?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu obniżenia natężenia świateł dziennych w VW Golf Plus na żywotność żarówek H7. Uczestnicy forum wskazują, że zmniejszenie napięcia zasilającego żarówki może wydłużyć ich trwałość, mimo że istnieją sprzeczne opinie na temat wpływu obniżenia mocy na procesy w żarówkach halogenowych. Wspomniano również o rozwiązaniach technicznych, takich jak szeregowe łączenie żarówek, które pozwala na ich działanie przy niższym napięciu w trybie dziennym, a pełną moc uzyskują przy włączeniu świateł drogowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA