logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału Hotbird w Zielonej Górze, ul. Słowacka - nowa instalacja, brak efektu

marckdj 01 Maj 2016 20:37 16050 27
REKLAMA
  • #1 15643493
    marckdj
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witajcie. Mam bardzo poważny problem i potrzebuje pomocy. Przeprowadziłem się do miejsca w którym w ogóle nie można znaleźć sygnału telewizyjnego Cyfrowego Polsatu. Miejsce Zielona Góra ul Słowacka. Kierując antenę na południe używając 180 st i 31 nic kompletnie nie znajduje. Mam nowy talerz, konwenter oraz kable. Założyłem również nowe Fki. Nie ma sygnału i koniec. Bardzo proszę o pomoc. Dokładnie tak wygląda z google map. Czy ktoś może mi pomóc. :(

Brak sygnału Hotbird w Zielonej Górze, ul. Słowacka - nowa instalacja, brak efektu
  • REKLAMA
  • #2 15643512
    eldomek
    Poziom 18  
    Ocena: 170
    Astrę łapiesz?
  • REKLAMA
  • #4 15643603
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 961
    Polecam aplikację dishpointer http://www.dishpointer.com/. Zobaczysz to samo zdjęcie co zapodałeś ale z dokładnie wyrysowaną linią do satelity. I od razu lepiej widać czy po drodze nie ma jakiejś przeszkody. Dodatkowo oblicza wysokość jaką może mieć przeszkoda...
  • #5 15643699
    eldomek
    Poziom 18  
    Ocena: 170
    Może wycelowałeś w komin, tyle ich tam....zmiana miejsca mocowania anteny często skutkuje wystarczy kompas na początek.
  • #6 15643700
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    marckdj napisał:
    Kierując antenę na południe używając 180 st i 31 nic kompletnie nie znajduje.

Hot Birda masz na południe, a Twój azymut na zdjęciu to kierunek południowo- zachodni. Sprawdź sobie wg podpowiedzi kol. Darka.
  • #8 15644852
    Darek.S
    Poziom 34  
    marckdj napisał:
    Jeżeli dam tak jak podpowiada Dispointer wyglądało by to tak. Czy te drzewo będzie przeszkodą?

Bingo. Zależy jeszcze jak wysokie i jak wysoko antena. Ale maksymalną różnicę jak pisałem dishpointer także wylicza. Zresztą widzę na zdjęciu d=50 i h=29,5. Ale musisz podać rzeczywistą odległość od drzewa do anteny , bo chyba jest mniej jak 50m.
  • #9 15644861
    _kli_
    Poziom 41  
    Przesuń ten czerwony znacznik (wzdłuż linii) na przeszkodę. Uzyskasz wówczas wartości: d- odległość od anteny do przeszkody, h - maksymalnie dopuszczalna wysokość przeszkody mierzona od poziomu zawieszenia anteny. A to już musisz ocenić sam. Musisz także wziąć pod uwagę że jeżeli potencjalną przeszkodą jest drzewo, to o ile dzisiaj nie zasłania satelity, to za jakiś czas urośnie.
  • #10 15644928
    marckdj
    Poziom 11  
    Dobrze. Wszystko fajnie tylko jak teraz dotrzeć do tego czy przeszkoda faktycznie blokuje sygnał. Zakładam urządzenie na antenę satfinder i ustawiłem niby obok przeszkody i on pokazuje sygnał 11 po za skale a sygnału na dekoderze niema. Gdzie według was sygnał ma szansę się przebić ?
  • REKLAMA
  • #11 15644976
    _kli_
    Poziom 41  
    marckdj napisał:
    Zakładam urządzenie na antenę satfinder i ustawiłem niby obok przeszkody i on pokazuje sygnał 11 po za skale a sygnału na dekoderze niema.

A masz pewność że obok przeszkody trafiłeś w HB, a nie w innego satelitę? Satfinder nie jest dobrym urządzeniem do szukania konkretnego satelity. Ustaw dekoder np. na Polsat HD, naciśnij i przytrzymaj czerwony przycisk na pilocie (jeden z tych czterech kolorowych). Obserwując paski siły i jakości szukaj sygnału z HB.
    marckdj napisał:
    jak teraz dotrzeć do tego czy przeszkoda faktycznie blokuje sygnał

Musisz w jakiś sposób ocenić, np. na tzw "oko", czy przeszkoda nie jest wyższa niż podaje program -> Link.
    Jeżeli nie ogarniesz tematu to pozostaje instalator z miernikiem. Doświadczony fachowiec nie powinien mieć problemu z określeniem możliwości odbioru.
  • REKLAMA
  • #12 15645033
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1134
    @marckdj z Twoją wiedzą i satfinderem nie masz szans. Wezwij fachowca z miernikiem.
  • #13 15645249
    marckdj
    Poziom 11  
    Andpol mogę się z tobą założyć że tak zwany fachowiec zrobi to samo co ja. Przyjedzie, skasuje kasę a sygnału nie ustawi. Z prostego względu. Z tego co pokazuje strona którą podał kolega wyżej niema możliwości ustawienia sygnału. Dziękuje wszystkim za pomoc. Przynajmniej wiem że muszę zrezygnować z telewizji satelitarnej i zakupić telewizję kablową.
  • #14 15645395
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1134
    A co z montażem na dachu?
  • #15 15645444
    marckdj
    Poziom 11  
    Sprawa wygląda tak. Wynająłem to mieszkanie kilka dni temu. Właściciel nie zgadza się na wiercenie w ścianie. Jedyny możliwy montaż to na maszcie. Kupiłem taki w sklepie ELTROX W Zielonej Górze. Pan sprzedawca kazał zakopać maszt w ziemi i na nim powiesić antenę. Dach niestety jest skośny i nikt nie zgodzi się na wiercenie lub jego niszczenie. Co jest najciekawsze dokładnie na końcu budynku 2 osoby mają talerze satelitarne i działają bez problemu. Ale oni akurat mają tak skierowane anteny że nie mają żadnej przeszkody. Studiowałem teren wielokrotnie. Tak jak radziliście zadzwoniłem do fachowca który stwierdził tak '' Skoro pan robił to wszystko co mówił, antena jest skierowana na południe ale ma przed sobą przeszkodę i nie może pan znaleźć sygnału nawet z satelity ASTRA to raczej nie wiele pomogę '' Mówi ze można dokładnie przepatrzeć teren metr po metrze ale taka usługa będzie bardzo droga. Telewizja kablowa to ok 50 zł mc. Czy jest sens pakować kasę i jeszcze nie złapać sygnału. A może jest ktoś kto przez mapę google i dokładną pozycję jest w stanie doradzić mi gdzie powinien stać maszt. W ostateczności maszt mogę przedłużyć bo on jest do łączenia. Samo ustawienie anteny nie jest trudne. Ustawiałem wielokrotnie już satelity u rodziców, brata czy sąsiadów ale tutaj problem jest poważny. A może ktoś poleci mi jakiś naprawdę konkretny miernik gdzie widać spis satelitów lub pokazuje tak jak tuner tv żebym mógł chodzić z talerzem i robić pomiary. Który posiada własny prąd bym nie musiał chodzić z kablem po podwórku jak wariat :)

PS. A może po prostu kupić ogromną czaszę ?

Dodano po 19 [minuty]:

Jeszcze mapka którą przed chwilą opracowałem chodząc z laptopem.

• #16 15645553
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Już było pytane. Poziom. odległości od budynku, wysokość drzewa, wysokość zawieszenia anteny.
    marckdj napisał:
    i nie może pan znaleźć sygnału nawet z satelity ASTRA to raczej nie wiele pomogę

Zmień tego " fachowca".
  • #17 15645697
    _kli_
    Poziom 41  
    marckdj napisał:
    Pan sprzedawca kazał zakopać maszt w ziemi

Maszt trzeba zabetonować, bo samo włożenie w ziemię nie gwarantuje jego stabilności.
    andpol 33 napisał:
    dokładnie na końcu budynku 2 osoby mają talerze satelitarne i działają bez problemu

Pogadaj z nimi. Może jedna z nich zgodzi się umieścić na swoim talerzu Twój konwerter wielowyjściowy, z którego mogliby niezależnie korzystać oni i Ty.
    marckdj napisał:
    może ktoś poleci mi jakiś naprawdę konkretny miernik

Zakup takiego miernika na jedną instalację jest bez sensu. Lepiej przeznacz te pieniądze na innego instalatora ... i jeszcze powinno Ci zostać.
  • #18 15645836
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    marckdj napisał:
    Co jest najciekawsze dokładnie na końcu budynku 2 osoby mają talerze satelitarne i działają bez problemu. Ale oni akurat mają tak skierowane anteny że nie mają żadnej przeszkody.Tak jak radziliście zadzwoniłem do fachowca który stwierdził tak '' Skoro pan robił to wszystko co mówił, antena jest skierowana na południe ale ma przed sobą przeszkodę i nie może pan znaleźć sygnału nawet z satelity ASTRA to raczej nie wiele pomogę ''

Skoro się pochwaliłeś o pomocy na elektrodzie, udawałeś, że się znasz, że "zakładałeś" to co ci miał powiedzieć? A tak swoją drogą to nie rozumiem dlaczego nie potrafisz wyciągać logicznych wniosków?
  • Pomocny post
    #20 15646366
    Darek.S
    Poziom 34  
    marckdj napisał:
    jest szansa na tym terenie na sygnał z Hotbirda czy nie?

marckdj napisał:
    dokładnie na końcu budynku 2 osoby mają talerze satelitarne i działają bez problemu.

_kli_ napisał:

Pogadaj z nimi. Może jedna z nich zgodzi się umieścić na swoim talerzu Twój konwerter wielowyjściowy, z którego mogliby niezależnie korzystać oni i Ty.

I tyle w temacie , bez betonowania słupków itp. Jedyne co potrzeba to Twin/Quad, trochę kabla ( najlepiej żelowanego) no i oczywiście zgody :|
  • #21 15657063
    marckdj
    Poziom 11  
    Pomogło inne rozwiązanie. Kupiłem talerz największy jaki mieli w sklepie. Może rewelacji nie ma ale 65-70% sygnału mam więc odbieram wszystkie kanały tylko nie HD. :) Bawiłem się przez cały dzień aż w końcu natrafiłem na wolny kawałek nieba i tam skierowałem 120 cm antenę pomogło :)
  • Pomocny post
    #22 15657156
    Darek.S
    Poziom 34  
    marckdj napisał:
    odbieram wszystkie kanały tylko nie HD. :)

No cóż nie wiemy jaki pakiet odbierasz, ale z kanałów SD pozostały tylko podstawowe ( mam na myśli polskie typu TVP1 ) a i tak tylko do końca listopada ( TNK). Więc pewnie jednak będziesz musiał się do sąsiadów z końca bloku uśmiechnąć :| . Chyba, że nadal rozwijające się liście zmuszą do tego wcześniej :cry: .
  • #24 15664570
    Darek.S
    Poziom 34  
    marckdj napisał:
    podczas wiatru zanika mi sygnał

Ze dwadzieścia lat temu zamontowałem znajomemu antenę nad balkonem. Z 5 lat temu dzwoni do mnie, że jak wieje ma takie objawy jak Ty. Otóż zaraz za jego działką rósł sobie szpaler topoli. Przez 15 lat trochę podrosły i na wietrze falowały sobie na lewo i prawo...Teraz ma antenę na dachu...Może na kolejne 15 lat wystarczy :|

Dodano po 22 [minuty]:

A to z kosza :|
    Darek.S napisał:

marckdj napisał:

Z pustego i Salomon nie naleje.

A przestrzegalem przed duza antena...
  • #25 15665110
    LeDy
    Poziom 43  
    marckdj napisał:
    Darku mam jeszcze ostatnie pytanie. Dlaczego podczas wiatru zanika mi sygnał. Ustawiłem w miarę ładnie nawet HD chodzą ale jak jest większy wiatr wtedy sygnał zanika i przycina

Podpowiedzi
    Cytat:
    Chyba, że nadal rozwijające się liście zmuszą do tego wcześniej .
    już dostajesz a ty
    Cytat:
    A tak swoją drogą to nie rozumiem dlaczego nie potrafisz wyciągać logicznych wniosków?
    Wszystko już ci napisano na ten temat.
  • #27 15665879
    LeDy
    Poziom 43  
    marckdj napisał:
    Tak. Wszystko już wiem. Dziś obłupie z liści większość drzew :P Dzięki za pomoc :)

W końcu zrozumiałeś.
    Na 10m sygnał "podnosi się" ok. 6m od miejsca czaszy. Łatwo wyliczyć czy zasłania.
  • #28 15691670
    marckdj
    Poziom 11  
    Temat do zamknięcia. Zakupiłem maszt i wspawałem go w rurę od anteny. Podniosłem ją bardzo wysoko i sygnał mam obecnie taki jak na zdjęciu. Nic się nie tnie a programy działają bez problemu w HD. Dziękuje wszystkim za pomoc. Problemem były drzewa. Podniesienie załatwiło problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem sygnału telewizyjnego Cyfrowego Polsatu w Zielonej Górze, ul. Słowacka, mimo nowej instalacji antenowej. Po próbach ustawienia anteny na południe, nie udało się uzyskać sygnału z satelitów Hotbird ani Astra. Użytkownicy forum sugerowali użycie aplikacji Dishpointer do analizy przeszkód, takich jak drzewa, oraz zwrócili uwagę na konieczność precyzyjnego ustawienia anteny. Po wielu próbach i wskazówkach, użytkownik zdecydował się na zakup większej anteny (120 cm), co poprawiło jakość sygnału do 65-70%. Ostatecznie, po podniesieniu anteny na maszcie, problem z sygnałem został rozwiązany, a użytkownik uzyskał stabilny odbiór programów w HD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA