logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja monitoringu z kamer IP WiFi - pytania o sprzęt i połączenia

mf11 09 Maj 2016 19:12 1410 9
  • #1 15661482
    mf11
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    Planuję na dniach rozpocząć montaż ( a także zakup) monitoringu opartego o kamery IP WiFi, ogólny plan jest taki:
    Na dzień dzisiejszy zakup 10 kamer IP WiFI ( 7 wewnętrzne, 3 zewnętrzne) o rozdzielczości minimum 720p z podczerwienią do 20m i podłączenie ich do komputera stacjonarnego poprzez Access Pointy oraz router ( technologia mostu WDS).

Zasada działania była by taka że kamery łączą sie bezprzewodowo z access pointem (urządzeniem przesyłającym / przekazującym sygnał wifi dalej) a ten przesyła dalej sygnał z kamer do routera głównego z którego wychodzi kabel ethernetowy i wchodzi do komputera.

Dlatego chciałbym użyć access pointów gdyz budynek ma trzy piętra i jest też dość rozległy i chciałbym połączyć to wszystko w jedną sieć ( około 3 access pointów wchodzących finalnie do routera głównego)

I teraz kilka pytań:
    1. Czy taka konfiguracja jest w ogóle możliwa - kamera -> access point -> router -> komputer?
    2. Czy routery (lub ap) będą w stanie przesłać sygnał z tylu kamer na raz?
    3. Jakich producentów kamer polecacie?
    4. Jakie polskich dystrybutorów polecacie?

Dodam że na te 10 kamer i stworzenie sieci mam około 5000zł.
    W przyszłości jest plan rozbudowy kamer do około 20 sztuk

Pozdrawiam
  • #2 15661550
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 756
    mf11 napisał:
    2. Czy routery (lub ap) będą w stanie przesłać sygnał z tylu kamer na raz?

Zależy od rozdzielczości i wydajności sieci WiFi, wg mnie nie ma szans działać, z 4 sztuki 720p może pójdą.

mf11 napisał:
    Dodam że na te 10 kamer i stworzenie sieci mam około 5000zł.

Śmiech na sali :D Nie licząc ZUPEŁNIE NICZEGO oprócz kamer wychodzi 500zł za kamerę, powodzenia.

mf11 napisał:
    monitoringu opartego o kamery IP WiFi

Zacznijmy od tego dlaczego IP (pomysł jeszcze nie taki zły) to dlaczego WiFi (głupota)?

To jest jakieś muzeum/skansen/obszar natura2000 czy co, że tak omijasz na siłę kable? Nie masz zupełnej możliwości położenia kabla czy wolisz WiFi bo to ma antenkę i wygodnie a działać może jedynie na papierze.

Budżet totalnie nie realny. Już nawet nie liczę rejestratora, dysków, kabli, złączek, robocizny itp.
  • #3 15661683
    mf11
    Poziom 12  
    Budynek zabytkowy, elewacje z jednej strony styropianowe z drugiej odnowione, nie do ruszenia bez zgody konserwatora zabytków, wewnątrz trzy kondygnacje a ściany w większości grubości 40-50cm.

Komputer jest, wiec kwestia zakupu kamer i routerow, żadnych kabli złączek i robocizny, 5000zl na 10 kamer i 2-3 routery (w technologi n lub ac)
  • #4 15661918
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 756
    Ale cały czas pozostaje kwestia zasilania takich kamer, a więc chcesz czy nie kabel trzeba do niej pociągnąć a wtedy można dać zwykłe IP z zasilaniem chociażby po PoE.
  • #5 15662720
    mf11
    Poziom 12  
    Kwestia zasilania nie jest problemem, bo właściwie w każdym miejscu gdzie ma być kamera jakiś prąd leci i nie ma problemu z podlączeniem
  • #6 15662857
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Adapter PowerLine pozwoli stworzyć sieć po sieci elektrycznej.
  • #7 15663330
    wexors
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    jezrdna napisał:
    Adapter PowerLine pozwoli stworzyć sieć po sieci elektrycznej.

prawie połowa budżetu pójdzie na same adaptery :D a gdzie tu jeszcze kamery.

jeżeli chcesz pojść na kompromis ceny/jakość to moge zasugerować Dahua HFW-1000S-W poniżej tego to zostają Ci już tylko jakieś wynalazki z chin
  • #8 15663470
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    mf11 napisał:
    podłączenie ich do komputera stacjonarnego poprzez Access Pointy oraz router

Ten komputer jaką moc posiada? Wiesz ile jej jest potrzebne by obrobić i zarchiwizować na bieżąco taką ilość materiału?
    Oprócz tego
    szymon122 napisał:
    wydajności sieci WiFi, wg mnie nie ma szans działać, z 4 sztuki 720p może pójdą.

mf11 napisał:
    zakup 10 kamer IP WiFI ( 7 wewnętrzne, 3 zewnętrzne)

Co mają obserwować, jaką scenę - Wróżki mają dziś wolne.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 15664800
    mf11
    Poziom 12  
    Po przemyśleniu sytuacji stwierdzam że chyba najprościej będzie przebić się przez ściany ze skrętką :( i podłączenie wszystkiego do recordera

I odrazu mam pytanie
    czy można tworzyć taką sieć kamer na zasadzie "drzewa", mianowicie chodzi mi o to aby nie ciągnąć tylu długich kabli tylko połączyc np. 3 kamery do jednego switcha kolejne trzy do drugiego i kolejne 4 do trzeciego i tymi trzema switchami wejść do recordera lub kolejnego switcha który wejdzie do recordera. Tym samym czy można by było podać przez skrętce zasilanie (PoE) do ich wszystkich ( kamer).

Kamery mają głównie obserwować korytarze i te zewnętrzne - podwórko

Chciałbym też zaznaczyć że fajnie jakby była możliwość w przyszłości rozbudowy systemu do 20 - 24 kamer ( czyli odrazu kupić switch czy recorder na tą ilość) :)
  • #10 15665967
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    mf11 napisał:
    chodzi mi o to aby nie ciągnąć tylu długich kabli tylko połączyc np. 3 kamery do jednego switcha kolejne trzy do drugiego i kolejne 4 do trzeciego i tymi trzema switchami wejść do recordera lub kolejnego switcha który wejdzie do recordera

Można.
    mf11 napisał:
    czy można by było podać przez skrętce zasilanie (PoE) do ich wszystkich ( kamer).

Można - używając switchy PoE.
    mf11 napisał:
    Chciałbym też zaznaczyć że fajnie jakby była możliwość w przyszłości rozbudowy systemu do 20 - 24 kamer ( czyli odrazu kupić switch czy recorder na tą ilość)

Są NVRy obsługujące do 16, 24, 32 aż do 64 kamer.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż systemu monitoringu z 10 kamerami IP WiFi (7 wewnętrznych, 3 zewnętrzne) o rozdzielczości minimum 720p. System ma być podłączony do komputera stacjonarnego przez access pointy i router, z wykorzystaniem technologii mostu WDS. W dyskusji poruszono kwestie związane z wydajnością sieci WiFi, zasilaniem kamer oraz budżetem, który wynosi 5000 zł. Użytkownik rozważa również możliwość użycia switchy PoE do zasilania kamer oraz ich podłączenia do rejestratora. Wskazano na potrzebę rozbudowy systemu do 20-24 kamer w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA