logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C Z10XE 1.0 12V - Brak zasilania trzeciego wtryskiwacza pod obciążeniem

krzywytofik 08 Cze 2016 16:31 1773 3
REKLAMA
  • #1 15728692
    krzywytofik
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Wytam, mam Opla Corsę C z silnikiem Z10XE 1.0 12V
    Problem polega na tym, że silnik traci zasilanie trzeciego wtryskiwacza.
    Na samym początku myślałem że problem jest z wtryskiem, ale po zamianie drugiego z trzecim w dalszym ciągu na trzecim wtrysku brak zasilania.

Po odpaleniu auto pracuje normalnie. Dziś zauważyłem, że auto gubi zapłon i przechodzi w tryb awaryjny gdy dodaję więcej gazu podczas jazdy. Na postoju ten problem nie występuje tylko pod obciążeniem.

Dziś zrobiłem ponad 20 km i auto działało normalnie, ale nie wcisłałem gazu więcej niż 10% samochód jest żwawy i przy tak delikatnym dodawaniu gazu bez problemu da się rozpędzić ten jakże mały silnik do ponad 120km/h problem pojawia się gdy dam więcej gazu auto zaczyna się dusić i po chwili przechodzi w tryb awaryjny. i jest zupełny brak reakcji na gaz. ciężko podjechać pod nawet małą górkę na pierwszym biegu. Proszę o pomoc bo na komputerze mam tylko błąd związany z wypadającym zapłonem na trzecim cylindrze. Miał ktoś taki problem już z autem? Przeszukałem dużą część internetu i nie znalazłem takiego problemu nigdzie.
  • REKLAMA
  • #2 15728816
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Sprawdzałeś ciśnienie na tłokach?
  • REKLAMA
  • #3 15729192
    krzywytofik
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    jeszcze nie sprawdzałem.
    Wymieniłem przed chwilą całą listwę z wtryskiwaczami no i nie wiem zaczął jakby równiej chodzić mniej przerywa, ale problem pozostał. chociaż po przejściu w tryb awaryjny ma jakby więcej mocy i zauważyłem jeszcze że dźwięk z tłumika nie jest jednolity tylko takie bulgotanie, nawet gdy samochód nie jest w trybie awaryjnym.

Po dodaniu gazu nie zalewa go tylko ma liniowe przyspieszenie w całym zakresie a i tak wyrzyca go w tryb awaryjny. Macie jakieś pomysły?
  • #4 16414994
    kkris64
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    krzywytofik napisał:
    jeszcze nie sprawdzałem.
    Wymieniłem przed chwilą całą listwę z wtryskiwaczami no i nie wiem zaczął jakby równiej chodzić mniej przerywa, ale problem pozostał. chociaż po przejściu w tryb awaryjny ma jakby więcej mocy i zauważyłem jeszcze że dźwięk z tłumika nie jest jednolity tylko takie bulgotanie, nawet gdy samochód nie jest w trybie awaryjnym.

Po dodaniu gazu nie zalewa go tylko ma liniowe przyspieszenie w całym zakresie a i tak wyrzyca go w tryb awaryjny. Macie jakieś pomysły?

Trochę czasu minęło, jak rozwiązałeś problem z corsą ?
    Mam podobny problem z samochodem.
REKLAMA