logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie, spoczynkowe zużucie procesora w komputerze stacjonarnym

piotrek1210 08 Cze 2016 17:27 768 4
REKLAMA
  • #1 15728788
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,

Z podzespołów, które posiadałem, złożyłem sobie niedawno komputer stacjonarny. Zainstalowałem system, najnowsze sterowniki, pobrane z internetu. Wszystko ładnie działa ale jest jeden problem. Spoczynkowe zużycie procesora oscyluje w granicach 25-27% (mniej więcej stała wartość). Tuż po uruchomieniu Windowsa 7 jest w porządku, tzn. 0-1%. Kłopot pojawia się po uruchomieniu pierwszego, lepszego programu, tzn. Firefoxa (jedyny oprócz Kaspersky'ego, który zdążyłem zainstalować). Oczywiście, w tym czasie zużycie procesora może wzrosnąć ale po zamknięciu przeglądarki powinno spaść do niskiej wartości (zaznaczam, że nie ma firefoxa na liście uruchomionych procesów a komputer nie pobiera żadnych aktualizacji). Niestety nie spada a ciągle utrzymuje się na stałym(!) poziomie 25%-27%. Nie jest to normalne. Mój laptop o 3x gorszych parametrach, przy dużej liczbie programów tak się nie zachowuje. Czy któryś z Kolegów ma jakiś pomysł? Poniżej załączam screen z menedżera zadań.
    Wysokie, spoczynkowe zużucie procesora w komputerze stacjonarnym
  • REKLAMA
  • #2 15728803
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 381
    Kliknij tam 'Pokaż procesy wszystkich użytkowników' i wtedy zamieść kompletną liste procesów. Dorzuć jeszcze specyfikację komputera.
  • REKLAMA
  • #3 15728971
    piotrek1210
    Poziom 10  
    Wysokie, spoczynkowe zużucie procesora w komputerze stacjonarnym Wysokie, spoczynkowe zużucie procesora w komputerze stacjonarnym

Specyfikacja:
    Asus P8B75-M-LE
    Intel Core i3-2120 3.30 GHz
    16 GB RAM
    GeForce GT 610
    Dysk SSD Samsung 256 GB
  • REKLAMA
  • #4 15729278
    lukasixthm
    Poziom 23  
    Ocena: 381
    Na początek wyłącz Windows Update i usuń zawartość folderu SoftwareDistribution

C:\Windows\SoftwareDistribution

Żeby wyłączyć WU:
    win+ R komenda msconfig i w usługach odnajdź Windows Update. Na nim prawy/właściwości i w sposobie uruchamiania dajesz z 'Automatycznie' na 'Wyłączone'.
  • #5 15738368
    piotrek1210
    Poziom 10  
    lukasixthm napisał:
    Na początek wyłącz Windows Update i usuń zawartość folderu SoftwareDistribution

C:\Windows\SoftwareDistribution

Żeby wyłączyć WU:
    win+ R komenda msconfig i w usługach odnajdź Windows Update. Na nim prawy/właściwości i w sposobie uruchamiania dajesz z 'Automatycznie' na 'Wyłączone'.

Dziękuję, pomogło! Zamykam temat. :-)
REKLAMA