logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa obiegowa centralnego ogrzewania - jaką moc wybrać?

Adepak 13 Gru 2016 23:48 15324 19
  • #1 16125546
    Adepak
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy moż[/b]e mi ktoś pomóc jakiej mocy pompę obiegową CO Mam kupić.
    Posiadam w domu kocioł z podajnikiem 31 kW, instalacja w układzie otwartym. ogrzewa około 100 m
    Obok domu mam wyremontowany pomieszczenie gospodarcze, , ( remont łącznie z wyciepleniem i takie tam).
    Chciał bym teraz ogrzewać ten budynek z kotła w domu.
    W instalacji domowej zawór 4 drożny, pompka obiegu.
    teraz jestem w trakcie modernizacji instalacji w kotłowni.
    Z 2 wyjścia zasilanie z pieca( niezależne od 4 drogówki) poprowadziłem krótki obieg na wymiennik ciepła 35 kW., ten obieg obsługuje 2 pompka obiegowa , oczywiście również w układzie otwartym.
    Teraz chcę przekopem w ziemi przeprowadzić do 2 budynku układ zamknięty.
    Nie wiem jaką pompę muszę kupić, jeżeli odległość w poziomie między piecem a 2 budynku jest 35 metrów, a w pionie instalacja będzie na wysokości 3 ,25 metra.
    Planuje wodną nagrzewnice volcano.
    Bedę wdzięczny za jakąś poradę
  • #2 16125619
    verus
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    standardowa, najlepiej trzy biegi od 45W do 80W, spokojnie powinna wystarczyć
  • #3 16125852
    Adepak
    Poziom 7  
    Dzięki, czyl;i taka z podnoszeniem słupa d 6 metrów i przepływem maxymalnym około 3 m szesciennych na godzine bedzie ok ?
  • Pomocny post
    #4 16125973
    verus
    Poziom 15  
    ty masz 3,25m do podniesienia , pompa 6m , to spory zapas , w poziomie też da sobie rade .
    Jak najbardziej ok.
  • #5 16126488
    Adepak
    Poziom 7  
    OK Dzięki za pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanko.
    Jaka rura pex( rozmiar) zastepuje stalową 1"
  • #6 16126539
    bart1500
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Masz za dużą moc kotła. Stanowczo za dużą. Przy prowadzeniu rur w ziemi dobrze ją zaizoluj,bo będą szły duże straty ciepła.
  • #7 16126583
    verus
    Poziom 15  
    1 cal za 1 cal poniżej taka tabelka poglądowa
    Pompa obiegowa centralnego ogrzewania - jaką moc wybrać?srednica-r...wodnej.jpg (27.48 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16127002
    verus
    Poziom 15  
    Co do pieca to kolega ma racje zadurzy , moc zależy od wielu czynników ale tak na oko to około 15kw na dom 100m plus pomieszczenie gospodarcze powiedzmy 5kw bo nie znam metrażu to daje nam razem 20kw .
  • #9 16127123
    bart1500
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    No na razie za duży. Ciekawe co będzie jak pójdą rury 35m!
    To ogromna strata. Ciekawe jak kolega będzie głęboko kopał. Jeżeli gospodarczy dobrze ocieplony, to radziłbym się zastanowić nad PC.
  • #10 16127337
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    Adepak napisał:
    Dzięki, czyl;i taka z podnoszeniem słupa d 6 metrów i przepływem maxymalnym około 3 m szesciennych na godzine bedzie ok ?

Jeżeli to ma być w układzie zamkniętym, to na wysokość podnoszenia pompy znaczenie będą mieć tylko opory w instalacji, czyli jakie średnice rur będą, ich długość, rodzaj grzejników oraz zaworów, a także kolanek...

Nikt bez obliczeń nie udzieli Ci dokładnej odpowiedzi, pompa z wysokością podnoszenia 6m może być za duża, i będzie zużywać niepotrzebnie prąd, być może nada się pompa mniejsza 25/40, a najlepiej to sprawdzić na jakiejś używce 25/40, i w zależności od wyniku testu później kupić o odpowiedniej mocy. Jak to będzie robił jakiś hydraulik, to pewnie ma taką do testów... :D
  • #11 16127558
    Kotly i sruby
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Polecam wziąć 25/60 energooszczędną np. IBO BETA wydajność będzie wystarczająca a prądu bierze niewiele.
  • #12 16127654
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    bart1500 napisał:
    Ciekawe co będzie jak pójdą rury 35m!

Nic nie będzie jak będą zaizolowane.
    I nie polecam głęboko kopać, lepiej dobrze zaizolować.
  • #13 16127748
    Adepak
    Poziom 7  
    Sstalone napisał:
    Adepak napisał:

Jeżeli to ma być w układzie zamkniętym, to na wysokość podnoszenia pompy znaczenie będą mieć tylko opory w instalacji, czyli jakie średnice rur będą, ich długość, rodzaj grzejników oraz zaworów, a także kolanek...

Nikt bez obliczeń nie udzieli Ci dokładnej odpowiedzi, pompa z wysokością podnoszenia 6m może być za duża, i będzie zużywać niepotrzebnie prąd, być może nada się pompa mniejsza 25/40, a najlepiej to sprawdzić na jakiejś używce 25/40, i w zależności od wyniku testu później kupić o odpowiedniej mocy. Jak to będzie robił jakiś hydraulik, to pewnie ma taką do testów... :D

Staram się tą instalacje wykonać sam.
    na chwilę obecną całość jest w trakcie budowy .
    Kocioł o te mocy, ponieważ prawie nowy został mi po wymianie ( Kraków akcja przeciwsmogowa), a montuje poza krakowem u rodziców.
    Instalacja w skrócie :
    Dom w układzie otwartym stara instalacja , grube rury, grzejniki żeliwne , było na grawitacji teraz będzie na pompce, przez zawór 4 drożny. Kocioł ma po 2 wyjścia , zasilanie i powrót( prawa lewa strona), dom bedzie na jednym wyjściu przez ten 4 drożny, z drugiego wyjścia idzie zasilanie na wymmiennik 35 kw, powrót z wymiennika do 4 drogówki, aby zimna woda wchodziła jednym wejsciem.wymiennik zasilany osobną pompką. Z wymiennika chcę poprowadzić przewody pex 32, długość przewodu 35 metrów ( gięte bez łaczy) żeby nie robić oporów do tego gospodarczego , tam chcę roździelacz, na 2 wyjścia, jedno zablokowane z drugiego na wodną nagrzewnicę volanto, z tego co czytam to pompa jak ta http://allegro.pl/show_item.php?item=62508562...iMTM1NzkyNGY3NDNjOTgxYjI0MWE4ODQyMjE1ZDg0Yw== bedzie wystarczająca.
    Czy moja koncepcja ma sens ?
  • #14 16128220
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2101
    verus napisał:
    1 cal za 1 cal poniżej taka tabelka poglądowa

Ta tabelka , szczególnie dotycząca 1" nie warta funta kłaków.
    Odpowiednikiem 1" czyli rury jest rura miedziana 28 , a PP- 40.
    Pex jak najbardziej 32 i ta średnica spokojnie wystarczy, a nawet uważam, ze śmiało dała by rade rówież 25 na tych 35 mb.
    Są gotowe rury preizolowane ,ale sa drogie 130-150 zł/metr.
    Żeby to zrobić samemu tez trzeba ponieść nieco mniejsze koszty i nakład pracy
    Markowy pex 32 to min 12 zł/mx70 ( 840zł) otulina 35/9 70m (90 zł), rura kanaliz. 110 + dużo kolan ( delikatne łuki) (350 zł). Piany pewnie pójdzie za 500 600 zł
    Rury ( kolana) 110 nakładamy na parę zaizolowanych wczesniej pexów (otuliną 35/9). Potrzebne będą jeszcze specjalne dystanse odsuwające rurę od ścianki rury PVC. Co 40 cm nawiercasz otwory w rurze 110 i pianujesz pianą wysokoprężną. Trzeba to robić z wyczuciem by dobrze wypełnić wnętrze rury. Zostawiamy to na kilka godzin by piana wyszła otworami i po oczyszczeniu powierzchni wokół otworów naklejamy " łatki" z pociętych odpadów rury pvc na klej agresywny by woda się dostała sie do wnetrza. Kupa roboty i szarpania, ale połowę taniej niz rury gotowe.
    Pompa wystarczy jakakolwiek 25/6. Razem do wykopu daj kable do sterowania pompą np. termostatem z garażu , można dać zabezpieczenie przeciw zamarzaniowe itp.
  • #15 16128367
    Poziom 43  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    rura kanaliz. 110 + dużo kolan ( delikatne łuki)

Rura kanalizacyjna nie zapewnia szczelnośći. A jak podejdzie woda to trzeba wykopywać.
  • #16 16128745
    Sstalone
    Poziom 31  
    Ocena: 396
    Rury ( kolana) 110 nakładamy na parę zaizolowanych wczesniej pexów (otuliną 35/9). Potrzebne będą jeszcze specjalne dystanse odsuwające rurę od ścianki rury PVC. Co 40 cm nawiercasz otwory w rurze 110 i pianujesz pianą wysokoprężną. Trzeba to robić z wyczuciem by dobrze wypełnić wnętrze rury.

W innym temacie na elektrodzie (trzeba znaleźć) przedstawiono sposób na ocieplenie takich rur, poprzez odpowiednio docięty styropian, więc zamiast stosować piankę, taki wkład składa się z przeciętego na pół walca ze styropianu z wydrążonymi miejscami na włożenie rur. Takimi dwoma połówki okłada się rurę CO i wkłada np. do rury 110. Chyba można to gdzieś kupić, a jak ktoś ma większe zapotrzebowanie, to niech skonstruuje lub kupi sobie wycinarkę do styropianu. :D
  • #17 16129310
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2101
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    rura kanaliz. 110 + dużo kolan ( delikatne łuki)

Rura kanalizacyjna nie zapewnia szczelności. A jak podejdzie woda to trzeba wykopywać.

A to ciekawe, bo w drugą stronę zapewnia i to nawet przy zapchanym pionie do wysokości kilku metrów...
  • #18 16129373
    Poziom 43  
    Ja tego błędu nie zrobiłem , ale czytałem że było kilka wtop z tym.

Ja mam koryto izolowane styropianem i idą tam rury co , podłogówka woda ciepłą i zimna i nawet przy -20 i wygaśnięciu pieca nic nie zamarzło.

Każda rura ma osobną izolację termiczną piankową.
    Ważne w zimie żeby pompy nie wyłączać , to i woda nie zamarznie.
  • #19 16129531
    Henryk_P
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Dawno sie tym zajmowałem, pieca nie znam, królowały wtedy tylko Danfossy.
    Ale celem moim jest pobudzenie do przemyśleń.: Jak chcesz pogodzić obwody/układy
    otwarty i zamknięty?. W zamkniętym musisz dać obliczony zb. wyrównawczy. jak dasz ciśnienie 0,5-1 to wywali w otwartym.
    No chyba, że piec jest podwójny.
    Słupem podnoszenia się zbytnio nie sugeruj- konkurencji Pascalowi nie zrobimy,
    jest to po prostu przeganianie wody jak w wannie a nie podawanie na piętro.
    Tak opory trzeba uwzględniać, odpowietrzać, tak ułożyć aby można było zład spuścić.
    Pompka leszczyńska budzi zainteresowanie z racji sterownika /innych opinii nie mam/
    Ja starym "junkersem"-18 Kw. napędzam 100m², najpierw otwartą grawit. potem przerobiłem na zamk. w miedzi i z dodatkową pompką dla
    "kamino" bo zostawiłem żeby drzewem przepalić.
  • #20 16129916
    Adepak
    Poziom 7  
    Henryk_P napisał:
    Witam.
    Dawno sie tym zajmowałem, pieca nie znam, królowały wtedy tylko Danfossy.
    Ale celem moim jest pobudzenie do przemyśleń.: Jak chcesz pogodzić obwody/układy
    otwarty i zamknięty?. W zamkniętym musisz dać obliczony zb. wyrównawczy. jak dasz ciśnienie 0,5-1 to wywali w otwartym.
    No chyba, że piec jest podwójny.
    Słupem podnoszenia się zbytnio nie sugeruj- konkurencji Pascalowi nie zrobimy,
    jest to po prostu przeganianie wody jak w wannie a nie podawanie na piętro.
    Tak opory trzeba uwzględniać, odpowietrzać, tak ułożyć aby można było zład spuścić.
    Pompka leszczyńska budzi zainteresowanie z racji sterownika /innych opinii nie mam/
    Ja starym "junkersem"-18 Kw. napędzam 100m², najpierw otwartą grawit. potem przerobiłem na zamk. w miedzi i z dodatkową pompką dla
    "kamino" bo zostawiłem żeby drzewem przepalić.

Nie do końca rozumiem z tym problemem połączenia ukąłdu zamkniętego z otwarty.
    caly piec pracuje w systemie otwarty, a zamkniety za pośrednictwem wymiennika ciepła , więc w czym problem bo nie rozumiem

Dodano po 3 [minuty]:

Witam,
    Jakiej firmy rure PEX polecacie, tak zeby była dobra jakościowo, ( zakopywanie z izolowaniem ) a żeby nie trzeba było płacić zbednej kasy za logo firmy ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru mocy pompy obiegowej do centralnego ogrzewania w kontekście modernizacji instalacji. Użytkownik posiada kocioł o mocy 31 kW i planuje ogrzewać dodatkowy budynek oddalony o 35 metrów w poziomie i 3,25 metra w pionie. Uczestnicy forum sugerują, że pompa o mocy 25/60 lub 25/40 będzie wystarczająca, a także zwracają uwagę na konieczność odpowiedniej izolacji rur, aby zminimalizować straty ciepła. Wskazano również na problem zbyt dużej mocy kotła oraz na znaczenie obliczeń hydraulicznych przy doborze pompy. Użytkownik pyta o odpowiedni rozmiar rury PEX, co również zostało omówione w kontekście zamiany stali 1" na PEX 32.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA