logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż pompy ciepła – średnice rur, bufor, 1F vs 3F

adlou 04 Lip 2025 10:40 1083 6
  • #1 21597268
    adlou
    Poziom 2  
    Cześć,

Mam dylemat w kwestii propozycji firmy zajmującej się montażem pomp ciepła.
    Zanim zacznę, detale dotyczące budynku:
    Nowo budowany dom wg norm 2021,
    powierzchnia domu 156 m², ogrzewana łącznie około 140 m² (parter i piętro /- po połowie z podobnym zapotrzebowaniem każda kondygnacja),
    2 rozdzielacze:
    dół 6 obwodów, góra 10 obwodów,
    odległość od PC do rozdzielaczy odpowiednio 5 m i 5 m, 3 m pionu, na zasilaniu i powrocie planowane trójniki tuż przed rozdzielaczem na parterze do rozdzielacza na piętrze.
    Wg projektu podłogówki:
    łączna deklarowana strata pomieszczeń: 5,5 kW,
    normowe obciążenie cieplne budynku: 6,7 kW,
    pojemność wodna instalacji 140 dm³.

1. Monter na wizji lokalnej nastraszył mnie, że prowadzenie PEX 32 od pompy ciepła do rozdzielaczy to za mało, oferuje się, że zrobi PP40, bo kształtki PEX dają duże opory i na pompie będzie wybijać ciśnieniowe zabezpieczenie, ponieważ pompa będzie odbierała to jako sygnał zamknięcia się siłowników, ergo cyrkulacja stanie;
    w projekcie natomiast jest przyjęte zastosowanie PEX 40 lub 32 jako wystarczające, planowałem używać PEX od Onnline (marka Onninen'u), o ile to ma znaczenie w kwestii jakości złączek.
    2. Pomimo rozmowy, że planuję bufor 100 l, wrzucił w wycenę 50 l, gdzie zaś czytałem o założeniach 10–20 l buforu na 1 kW w zależności od typu instalacji.
    3. Idea pompy zasilanej 3F jest z góry odrzucona przez firmę, instalacja była wcześniej szykowana pod 3F (5x2,5 mm²) z uwagi na informację o lepszej kulturze pracy pomp 3F, sugerowana w wycenie pompa 7 kW 1F Panasonic Aquarea HP AiO gen K, czy jest sens szukać pompy 3F?
    4. Potrzebna jest dodatkowa mini rozdzielnica do tej instalacji? To też znalazło się w wycenie.

I pytanie właściwe, czy moje wątpliwości wobec podejścia firmy dokonującej wyceny są uzasadnione?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    AI: Czy pompa ciepła ma służyć wyłącznie do ogrzewania, czy również do przygotowania ciepłej wody użytkowej (CWU)?
    Ogrzewanie CWU
    AI: Czy możesz podać dokładny model pompy ciepła Panasonic, którą firma proponuje, oraz czy masz preferencje co do producenta lub serii urządzenia?
    Aquarea HP AiO gen K 7 kW 1F, brak preferencji co do konkretnego producenta, jedynie zależy mi na dobrym stosunku jakość/cena.
  • Pomocny post
    #2 21598089
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Witam. Skoro instalację ma wykonać Ci firma która bierze odpowiedzialność za montaż, serwis i uruchomienie pompy ciepła to dlaczego nie mogą tego wykonać w PP fi 40?. Cenowo nawet taniej jeśli chodzi o materiały, czasowo dłużej, być może wolą taki system instalacji. Ja stosuję zarówno pex jak i PP i nigdy mnie te systemy nie zawiodły. Co do buforu to jeśli w grę wchodzą siłowniki i sterowanie pomieszczeniami to ja jestem zdania że na 1 kW mocy pompy musi być 10L zładu wody bufora by urządzenie nie taktowało oraz miało zapas na odszronienie, bufor zawsze podpinam jak sprzęgło, nie stosuję przerwania buforem powrotu bo przy sterowaniu to jest bez sensu.
    Pozdrawiam.
  • #3 21598797
    adlou
    Poziom 2  
    Nie robiłoby mi to różnicy, gdyby nie fakt, że zamówiłem PEX 32 wraz z kształtkami w momencie, jak kupowałem inne PEX-y na instalację wody, planowałem to sam przygotować jedynie ze wskazaniem, gdzie mam wyprowadzić, tylko kompletnie mnie wybiła z rytmu informacja, że taki PEX upośledzi instalację i że on to ogarnie w PP.
    Tak, będzie sterowanie pomieszczeniami.

Dzięki za odpowiedź w sprawie buforu, tak czy siak z tą firmą się nie dogadam, kontakt 0'wy.
    Idę dalej szukać jakichś firm ze śląskiego ;).
  • Pomocny post
    #4 21598979
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21599598
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Srednice za buforem nie mają krytycznego wpływu na pracę pc. Pompa o mocy 5kW ( 7 za dużo na nowy budynek, ale przy podłogowym nie będzie problemu)ma znamionowy przepływ PC- bufor rzedu 860l/h przy dT 5K. Jestem za zapasem przekroju rur , ale wszystko ma swoje granice poparte wiedzą i wyliczeniami. Na pex 32 montowałem pompy 12-14kW i przepływ był ponad normę. Za buforem rura pex 32 z dużym zapasem obsłuży 10 obwodów. pex kłądzie się po to by zmniejszyć łączną liczbę kolan i zamontowanie samych złączek na dwóch końcach bedzie miała mniejsze opory niż zastosowanie pp40 i kilka dodatkowych kolan 90*.
    Zapytaj fachowca czy umie wyliczyć przepływy i dobrać średnicę rur.
  • #6 21625128
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    Pex32 wystarczy, pompa ma też chłodzić nie tylko grzać. U mnie odbiór jest na 3/4 i mocy 18kW. Pompa reguluje się od ciśnienia skraplacza.
    Jak masz nowy budynek to rotacyjna 1f ci pyknie, ale scroll to scroll 3f
  • #7 21702983
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Hej, widzę że zdecydowałeś się na Panasonica :) również mam i jestem zadowolony.

1. Czy firma wykonująca montaż, jest akredytowanym instalatorem, lub pro-partnerem Panasonic ?

2. Średnica rur zależy od danej jednostki.

3. Jeżeli, moc pompy ciepła jest dobrana w punkt, przy ogrzewaniu podłogowym bufor można pominąć (temat rzeka)

4. 1F vs 3F, temat rzeka, pamiętaj że przy jednofazowej trzeba zwiększyć zabezpieczenia ZL, producent zaleca również większe przekroje w przewodzie elektrycznym.

Dodano po 13 [minuty]:

W załączniku do pobrania, poradnik wydany przez firmę Panasonic
    Załączniki:
    • Poradnik Pompy Ciepła od A do Z.pdf (4.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu pompy ciepła w nowo budowanym domu o powierzchni ogrzewanej około 140 m² z podłogowym ogrzewaniem rozdzielonym na dwa piętra i 16 obwodów. Głównym problemem jest dobór średnicy rur między pompą ciepła a rozdzielaczami – czy zastosować PEX 32 czy PP 40. Eksperci wskazują, że różnica w średnicy wewnętrznej między PEX 32 (ok. 26 mm) a PP 40 (ok. 29 mm) jest niewielka i PEX 32 jest wystarczające dla pompy o mocy około 7 kW, pod warunkiem stosowania odpowiednich złączek i zaworów o pełnym przelocie, aby uniknąć przewężeń i nadmiernych oporów hydraulicznych. Zastosowanie PP 40 może wiązać się z większą liczbą kolan i złączek, co może zwiększać opory. Wskazano również, że ważne jest, aby instalator potrafił wyliczyć przepływy i dobrać średnice rur zgodnie z normami i instrukcjami producenta pompy.

W kwestii bufora, zalecane jest stosowanie około 10 litrów pojemności bufora na 1 kW mocy pompy, co zapewnia stabilną pracę i zapas na odszronienie. Bufor powinien być podłączony jako sprzęgło hydrauliczne bez przerwania powrotu, co jest korzystne przy sterowaniu siłownikami pomieszczeń.

Odnośnie zasilania elektrycznego, dyskutowano o wyborze między jednofazowym (1F) a trójfazowym (3F). Przy nowoczesnych pompach ciepła typu rotacyjnego 1F może być wystarczające, ale przy większych mocach i pompach scroll zalecane jest 3F. Przy zasilaniu 1F konieczne jest zastosowanie większych zabezpieczeń i przewodów o większym przekroju.

W dyskusji pojawiła się także wzmianka o marce Panasonic, z której pompy ciepła korzysta jeden z uczestników, podkreślając znaczenie wyboru akredytowanego instalatora lub pro-partnera producenta oraz dostępność poradników technicznych.

Podsumowując, PEX 32 jest wystarczające dla planowanej instalacji, ważne jest jednak stosowanie odpowiednich akcesoriów i prawidłowe wyliczenia hydrauliczne. Bufor jest zalecany, ale można go pominąć przy dobrze dobranej mocy pompy i ogrzewaniu podłogowym. Wybór 1F lub 3F zależy od typu pompy i mocy, z uwzględnieniem wymagań elektrycznych i zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA