Czy istnieje możliwość zamiany turbiny w dowolnym dizlu na kompresor np. ze starego merca. Jaki miało by to wpływ na osiągi ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamJacekW.1982 napisał:I czym będziesz przełożenie zmieniał w czasie jazdy ? Kręcił korbą ?No dobrze, ale przypuśćmy że jestem Januszem partyzantki i zrobię coś takiego jak poniżej na obrazku. Zasada działania podobna jak biegi w skuterku. Gdy będę potrzebował mam cały czas maksymalne doładowanie od niskich obrotów
JacekW.1982 napisał:Nie daje. Turbosprężarka odzyskuje energię ze spalin. Praktycznie pracuje za darmo.Poza tym jak wywali się turbosprężarkę to chyba spaliny mają łatwiejszą drogę wyjścia co nie? To też chyba daje moc ?
JacekW.1982 napisał:Dużo 'ciągnie' i zużywa na to paliwo. Silnik zużywa więcej paliwa niż odpowiednik z turbosprężarką, do tego musi generować kilkanaście/kilkadziesiąt kW więcej na napęd sprężarki. Możesz mieć 200KM do dyspozycji, a silnik musi wytworzyć np. 240KM. 40KM z wału zje sprężarka i na te 40KM połknie paliwo. Dlatego to był niszowy system, a dzisiaj sprawdza się jedynie jako pomocniczy do turbodoładowania.A z tego wału chyba dużo tej mocy taki kompresor nie ciągnie.
JacekW.1982 napisał:Wystarczy w starym golfie TD wyrzucić turbospężarkę, założyć pierdzący tłumik i ten sam efektPoza tym skoro ułatwienie drogi wyjścia spalinom nie daje żadnych efektów to dlaczego po zmianie wydechu taki Vtec może nawet z 15KM więcej wypluć?
JacekW.1982 napisał:Czy mogę zamienić turbinę w 1.9Tdi na kompresor?
JacekW.1982 napisał:Popatrz na obrazek pisze, że sterowane komputerem