logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolkswagen 1.9Tdi - Czy mogę zamienić turbinę w 1.9Tdi na kompresor?

JacekW.1982 10 Sty 2017 09:48 10989 8
REKLAMA
  • #1 16187759
    JacekW.1982
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Czy istnieje możliwość zamiany turbiny w dowolnym dizlu na kompresor np. ze starego merca. Jaki miało by to wpływ na osiągi ?
  • REKLAMA
  • #2 16187790
    bart1500
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Przecież to przywyższy koszt samochodu. Lepiej chipa dla poprawienia osiągów
  • #3 16187801
    JacekW.1982
    Poziom 7  
    Załóżmy, że się opłaca, jaki miało by to wpływ na osiągi i pracę silnika(zakładając wgranie nowej mapy)?
  • REKLAMA
  • #4 16187809
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Zaletą turbosprężarki jest duży przyrost mocy, jednak jest on odczuwalny dopiero wtedy, gdy sprężarka osiągnie swoją właściwą prędkość obrotową. Czas, który mija od chwili naciśnięcia pedału gazu do momentu pełnego rozpędzenia sprężarki nazywany jest turbodziurą.

W przypadku kompresora, turbodziury nie ma. Za to przyrost mocy jest mniejszy, ale następuje on liniowo już od chwili, kiedy auto ruszy z miejsca, bo przecież sprężarka jest napędzana z wału korbowego. Takie rozwiązanie, czyli stałe sprzężenie kompresora z silnikiem, powoduje jednak, iż motor zużywa więcej paliwa niż ten wyposażony w turposprężarkę.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16188757
    JacekW.1982
    Poziom 7  
    No dobrze, ale przypuśćmy że jestem Januszem partyzantki i zrobię coś takiego jak poniżej na obrazku. Zasada działania podobna jak biegi w skuterku. Gdy będę potrzebował mam cały czas maksymalne doładowanie od niskich obrotów, a jak nie to mało pale. Poza tym jak wywali się turbosprężarkę to chyba spaliny mają łatwiejszą drogę wyjścia co nie? To też chyba daje moc ? A z tego wału chyba dużo tej mocy taki kompresor nie ciągnie. Wolkswagen 1.9Tdi - Czy mogę zamienić turbinę w 1.9Tdi na kompresor?
  • REKLAMA
  • #6 16188851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 16189344
    JacekW.1982
    Poziom 7  
    Popatrz na obrazek pisze, że sterowane komputerem. Poza tym skoro ułatwienie drogi wyjścia spalinom nie daje żadnych efektów to dlaczego po zmianie wydechu taki Vtec może nawet z 15KM więcej wypluć? Turbo też chyba sobie musi skądś wziąć energię, aby wytworzyć ciśnienie? Nie ma nic za darmo.
  • #8 16189406
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16189530
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    JacekW.1982 napisał:
    Popatrz na obrazek pisze, że sterowane komputerem

ciekaw jestem tego programu i tego komputera który miałby to kontrolować

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zamiany turbosprężarki w silniku 1.9 TDI na kompresor, z uwzględnieniem wpływu na osiągi i pracę silnika. Uczestnicy wskazują, że kompresor zapewnia mniejsze przyrosty mocy, ale działa liniowo od niskich obrotów, eliminując tzw. turbodziurę. Z drugiej strony, kompresor zużywa więcej paliwa, ponieważ jest napędzany z wału korbowego. Wskazano również, że turbosprężarka odzyskuje energię ze spalin, co czyni ją bardziej efektywną. Pojawiły się wątpliwości co do sensowności takiej modyfikacji oraz potrzeby zastosowania odpowiedniego systemu sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA