Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Wybór kotła gazowego do mieszkania (70m2)

electronic_buff 28 Jan 2017 22:06 27165 25
    electronic_buff
    Level 10  
    Szanowni Państwo!

Sprawa nie jest prosta, bo trzeba wybrać kocioł do mieszkania (70m2, mieszkanie dwupoziomowe, jedna łazienka w odległości ok 10m od kotła). W tej chwili użytkujemy Rocę, Sara 24/24F (dwufunkcyjny). Przeszkadza mi w nim kilka rzeczy, a mianowicie:
    1) Ma spore problemy z grzaniem wody użytkowej, zwłaszcza w sezonie grzewczym. Przy okazji, zalecane ciśnienie w tym piecu wynosi 1,5 Bar - zauważyłem, że w sezonie grzewczym to ciśnienie dość drastycznie spada w momencie, gdy piec nie grzeje (o ok. 0,5 Bara). Nie mogę też tego ciśnienia podwyższyć, bo diametralnie rośnie, gdy piec się włącza i z powrotem zaczyna grzać.
    2) Ma spore problemy z włączaniem się (ponownie woda użytkowa). Często ma to związek z 1) (spadek ciśnienia), ale ten sam problem obserwowałem przed sezonem grzewczym (wtedy ustawione ciśnienie utrzymywało się na rzeczonym 1,5 Bar). Czy da się coś z tym poradzić?

Wracając do meritum - 1) i 2) skłaniają mnie do wymiany kotła. I tutaj pojawia się pierwsze pytanie: kocioł dwu- czy jednofunkcyjny? Generalnie moim priorytetem jest to, żeby kocioł bardzo dobrze radził sobie z ogrzewaniem wody użytkowej, także (a może w zasadzie przede wszystkim!) w sezonie grzewczym. Po eksploracji tematu (nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, i pewnikiem ekspertem nie zostanę) wychodzi, że żeby zapewnić warunek konieczny, o którym wspomniałem, lepszy byłby kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. Czy ta moja konkluzja jest prawdziwa, czy da się znaleźć dobry kocioł dwufunkcyjny, który zapewni wysoki komfort użytkowania w przypadku ogrzewania wody użytkowej?

W tej chwili mam na oku następujące kotły:
    1) Viessmann Vitodens 100-W o mocy 6,5–26 kW - B1KC026 (dwufunkcyjny),
    2) Viessmann Vitodens 100-W o mocy 6,5–19 kW z podgrzewaczem Vitocell 100-W typ CUG (jednofunkcyjny),
    3) JUNKERS CERAPUR MIDI ZWB 24-1 RE (dwufunkcyjny)
    4) JUNKERS CERAPUR MIDI ZWB 24-1AR (jednofunkcyjny + "jakiś" podgrzewacz)
    5) VAILLANT VUW PRO 240/5-3 ERP (dwufunkcyjny)
    6) IMMERGAS NIKE STAR 24 4 ERP (dwufunkcyjny)
    7) VAILLANT ECOTEC PLUS VCW 296/3-5 (dwufunkcyjny)

Tak, wiem, że przekrój dość duży... Opinie w sieci, dotyczące powyższych kotłów są pozytywne. Jak wybrać najlepszy z nich?

Podsumowując, chciałbym, żeby nowy kocioł:
    1) Pozwalał na komfortowe korzystanie z wody użytkowej (bezproblemowe i szybkie grzanie, również w sezonie grzewczym).
    2) Był bezawaryjny
    3) Był cichy

Wiem, że wymagania są mocne, ale uważam, że lepiej teraz zapłacić (trochę?) więcej i skończyć z dobrym piecem, niż zapłacić mniej i skończyć w nerwach...

Uprzejmie proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc. Każda wskazówka jest na wagę złota! :)
    GETomek
    Level 16  
    Zrób jeszcze raz listę z kotłami które zaczynają prace od 3kw wtedy będziesz zadowolony przy takim metrażu. Potem poszukaj serwisu w swojej okolicy, bo nie wiemy gdzie mieszkasz.
    electronic_buff
    Level 10  
    Czy myślisz o minimalnej nominalnej mocy cieplnej? Jestem ze Śląska.
    Aha, w poprzednim poście zapomniałem wspomnieć o kotłach De Dietrich. Nad tą firmą też rozmyślamy...
    serwo66
    Level 25  
    De Dietrich ma najdroższe części odradzam. Jak pisał kolega bierz pod uwagę kotły z mocą min 2-3 kw bo te mają od 6-7 kw i to jest tyle ile potrzebujesz aby ogrzać całe mieszkanie przy mrozie -25 st.C. Kocioł będzie cały czas taktował a więc nie będzie ekonomiczny. Ja polecam kocioł dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem c.w.u. 45 lt Termet Ecocondens Integra II 25 kW z mocą min 2,8 kW i gwarancją do 7 lat. Podstawa to patrz na serwis.
    electronic_buff
    Level 10  
    Termet Ecocondens Integra II 25 kW wygląda naprawdę dobrze, tylko, że... jest za duży :( Właśnie zmierzyłem co trzeba i wychodzi, że: kocioł może być wysoki (tu Termet spokojnie dałby radę), szerokość (podaję maksymalne wymiary): 56 cm, głębokość: 50-55cm. Bardzo podoba mi się idea wbudowanego zasobnika. Czy jeszcze jakieś kotły z takim zasobnikiem Pan może polecić?
    ls_77
    Level 36  
    Musisz podać jeszcze więcej szczegółów:
    mieszkanie 70m2 na której kondygnacji i ile jest ich w bloku?
    czy jest możliwość wpuszczenia rury spalania do kotła kondensacyjnego - trzeba dowiedzieć się w "spółdzielni"?

Niską moc minimalną będą miały tylko kotły kondensacyjne, tak więc wszystkie z otwartą komorą spalania odpadają. Kondensat niestety wymaga wprowadzenia do istniejącego komina rury spalinowej ~80mm średnicy. Z kotłów z wbudowanym zasobnikiem masz jeszcze:
    Vaillant VCI 296/5-5 (jest to kocioł 2-funkcyjny VCW 296/5-5 + "plecak" z dwoma małymi zasobnikami - jedno wiesza się na drugim)
    SaunierDuval IsofastCondens (1x21 l.) 25kW
    SaunierDuval IsotwinCondens (2x21 l.) 30kW i 35kW
    DeDietrich MCA 25/28 BIC (40 l.)
    wsjoanna222
    Level 11  
    Jeśli nie masz podłogówki to nie słuchaj tych bredni o kotłach kondensacyjnych
    te kotły nadają się do podłogówki
    zapłacisz dużo więcej jak za turbo a przecież chodzi oto żeby kocioł zagrzał szybko mieszkanie
    no chyba ze masz grzejniki przewymiarowane
    ja bym kupił [Kocioł gazowy kocioł dwufunkcyjny Vaillant Turbo Tec
    palala
    Level 24  
    wsjoanna222 wrote:
    Jeśli nie masz podłogówki to nie słuchaj tych bredni o kotłach kondensacyjnych
    te kotły nadają się do podłogówki
    zapłacisz dużo więcej jak za turbo a przecież chodzi oto żeby kocioł zagrzał szybko mieszkanie
    no chyba ze masz grzejniki przewymiarowane

Należę do tych osób, które na własne życzenie dały się naciągnąć na kondensacyjny.

Powiem tyle - nie mam podłogówki, częsć grzejników to jeszcze żeliwo i w tym sezonie grzewczym jeszcze nie przekraczałem 50 na kotle. Jeżeli chodzi o koszt ogrzewania to wynosi mnie porównywalnie lub taniej niż wczesniej na miale/groszku w poprzednich sezonach. Komfort cieplny i zaoszczędzony czas...... Kocioł pracuje prawie 24/24, prawie nie taktuje - wyjątek jest że się wyłączy po mroźnej nocy jak jest mocne słońce (okna od strony wschodniej i południowej), większosć czasu pracuje na minimalnej mocy.

Pozdrawiam i życzę poprawnych zakuopów.
    wsjoanna222
    Level 11  
    pamiętaj ze żeliwo to nie blacha jak zwykle bywa zastanów się dlaczego w blokach są grzejniki żeliwne oraz zorientuj się w jakiej cenie dziś sa żeliwne grzejnik w twoim przypadku to było dobre rozwiązanie zależy do czego taki kocioł znam przypadki gdzie instalatorzy montowali kotły
    kondensacyjne do grzejników panelowych przy parametrach 80/60ºC a kondensat ma najwyższa sprawność przy 50/30ºC i co taki klient robi jak
    jest mu zimno ?
    palala
    Level 24  
    Nie zajmuje się instalacjami grzewczymi - to po pierwsze. Po drugie tesć ma turbo, 2x mniejsze mieszkanie, jak dla mnie dziwne ustawienia sterownika pokojowego moc minimalna u niego około 7 kW - kocioł chla na potęgę - zużycie takie jak u mnie (pomimo że ma lepiej ocieplony budynek niż ja) oraz wiatrołap. Nie wnikam dlaczego w blokach jest żeliwo (podzielniki ciepła ;) ). Na wiosnę będę miał wymienione resztę grzejników na alu.

Możesz poszukać moich postów - jak jest małe zapotrzebowanie na ciepło to sterownik pokojowy obniża moc i temperaturę zasilania. Większosć czasu pracuje na minimum lub niewiele powyżej. Dla autora wątku proponuje zrobić eksperyment - rozmiescić w domu grzejniki elektryczne o mocy 6 kW i poczekać na efekty ..... Może i tkwię w błędzie, ale może on wynikać z tego, że mam porównanie.

Pozdrawiam
    electronic_buff
    Level 10  
    ls_77 wrote:
    Musisz podać jeszcze więcej szczegółów:
    mieszkanie 70m2 na której kondygnacji i ile jest ich w bloku?
    czy jest możliwość wpuszczenia rury spalania do kotła kondensacyjnego - trzeba dowiedzieć się w "spółdzielni"?

Mieszkanie jest na 2 i 3 kondygnacji (są 3 kondygnacje). Nie mamy ogrzewania podłogowego. Czy mógłbym poprosić o więcej informacji odnośnie kotłów kondensacyjnych? Dlaczego posiadacze takich pieców są "niezadowoleni"? Czy chodzi o ich nieekonomiczność?

Odnośnie kotła Vaillant Turbo Tec - recenzje stąd: http://www.ceneo.pl/25185159 nie zachęcają...
    jack63
    Level 43  
    palala wrote:
    Dla autora wątku proponuje zrobić eksperyment - rozmiescić w domu grzejniki elektryczne o mocy 6 kW i poczekać na efekty .

Jedynym efektem będzie ..."wywalenie" bezpieczników po krótkim czasie.
    Porada bez sensu, a nawet szkodliwa.
    electronic_buff wrote:
    Dlaczego posiadacze takich pieców są "niezadowoleni"? Czy chodzi o ich nieekonomiczność?

Nie słuchaj bzdur. Każdy kocioł kondensacyjny (no prawie) zamontowany zgodnie ze sztuką i nie przewymiarowany będzie bardziej ekonomiczny od turbacza. Podłogówka nie ma tu wiele do rzeczy, bo i tak 90% procent okresu grzewczego kocioł będzie pracował przy niskiej temp zasilania. No chyba że ktoś "zaoszczędził" na grzejnikach i dał malutkie, wymagające 90/70 oC.
    Jak pisali koledzy szukaj kotła o jak najmniejszej mocy minimalnej.
    Najbardziej optymalnym jest stosowanie kotła małej mocy max, a przez to i min. wraz z zasobnikiem CWU.
    W nowych blokach deweloperzy montują kotły min. 24 kW ze względu na komfort CWU, które są katastrofą przy CO. Kotły taktują i spalają więcej gazu pracując w nieoptymalnych dla nich warunkach. Jednak deweloperów to wali. Oni za gaz płacić nie będą a lokatorzy mają łzudne poczucie, że "każdy płaci za swoje ogrzewanie", co w bloku jest bzdurą.
    wsjoanna222
    Level 11  
    Ponieważ grzejniki żeliwne akumulują ciepło
    W blokach znajdują się Kompaktowe wymienniki ciepła

jakie posiadasz grzejniki
    czy są o dwukrotnie większej mocy
    jeśli tak to montuj kondensat możesz z zasobnikiem
    moc grzejnika tak jak np. Purmo CV22 600/600 przy temperaturach
    75/65/20 c = 1025
    55/45/20c = 514
    jak widać moc tych grzejników spada o połowę
    kocioł kondensacyjny ma najwyższą sprawność przy 55/45/20c
    nie rozumie o co chodzi z tą woda że nie możesz dogrzać
    ls_77
    Level 36  
    wsjoanna222 wrote:

Ciekawe gdzie!
    Te kotły już od 1,5 roku nie są oferowane, bo Unia zakazała ich wprowadzania na rynek. A producenci kotłów o tym wiedzieli wcześniej i już wcześniej zakończyli produkcję. Jeśli gdzieś się jeszcze w sklepach znajdują, to mogą być to "leżaki magazynowe". A co do wydajności to kondensaty są wydajniejsze niż turbo i dużo cichsze.
    electronic_buff
    Level 10  
    ls_77 wrote:
    Z kotłów z wbudowanym zasobnikiem masz jeszcze:
    Vaillant VCI 296/5-5 (jest to kocioł 2-funkcyjny VCW 296/5-5 + "plecak" z dwoma małymi zasobnikami - jedno wiesza się na drugim)
    SaunierDuval IsofastCondens (1x21 l.) 25kW
    SaunierDuval IsotwinCondens (2x21 l.) 30kW i 35kW
    DeDietrich MCA 25/28 BIC (40 l.)

Dziękuję za listę! Z niej raczej wypada DeDietrich, ze względu na gabaryty (jest za szeroki). Dobrze natomiast wygląda SaunierDuval - czy ktoś z Państwa ma doświadczenia z tą firmą? (A już idealnie z tym kotłem)? Ciekawe - w sieci nie mogę znaleźć opinii o tym kotle...
    Odnośnie Vaillanta, to znalazłem te opinie: http://www.opineo.pl/opinie-721080-vaillant-ecotec-plus-vcw-296.html, które są dość nieprzyjemne...
    ls_77
    Level 36  
    Ja bym się tymi opiniami nie sugerował.
    Niestety - z każdym kotłem kondensacyjnym jest tak, że jak kto dba - tak ma.
    Kondensata bardzo łatwo "zapuścić" i potem może stwarzać problemy. Ale systematyczny serwis pozwala tego uniknąć. Tak jest z każdymi markami, nie tylko z Vaillantem :D
    electronic_buff
    Level 10  
    Zgadzam się, że pewnikiem wszystko można zapuścić, ale takie komentarze jak tam jednak stresują... :)
    A jak z tymi SaunierDuvalami? Warto się nad nimi pochylić?
    electronic_buff
    Level 10  
    Szanowni Państwo!
    Na wiosnę wracam do tematu wymiany kotła, bojąc się przeprowadzać tę akcję zimą (co by to było, gdyby coś poszło nie tak!). Na placu boju zostały następujące kotły:
    - Junkers Cerapur Compact z zasobnikiem 120l ST 120-5 Z,
    - Vaillant VC 146 z tym samym zasobnikiem.
    Jakieś sugestie? Z góry dziękuję!
    -
    serwo66
    Level 25  
    Termet gold plus z zasobnikiem 100 lt
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    wsjoanna222 wrote:
    pamiętaj ze żeliwo to nie blacha jak zwykle bywa zastanów się dlaczego w blokach są grzejniki żeliwne oraz zorientuj się w jakiej cenie dziś sa żeliwne grzejnik w twoim przypadku to było dobre rozwiązanie zależy do czego taki kocioł znam przypadki gdzie instalatorzy montowali kotły
    kondensacyjne do grzejników panelowych przy parametrach 80/60ºC a kondensat ma najwyższa sprawność przy 50/30ºC i co taki klient robi jak
    jest mu zimno ?

Niekoniecznie. Dla kondensata ważne jest by temperatura POWROTU nie przkraczała 50 stopni a temperatura zasilania nie wpływa na kondensację, więc z powodzeniem może być na zasilaniu np. 70 stopni (na powrocie 50) a kondensacje będzie.
    badboyszn
    Level 2  
    Witam wszystkich serdecznie!

Stoje przed wyzwaniem w postaci zakupu kotła gazowego(Mieszkanie 100m2) Jestem średnio zorientowany w temacie, dlatego zwracam się po pomoc do Was. Wiem tylko że ma to być kocioł kondensacyjny, dwu funkcyjny. Trudno mi zdecydować sie na konkretny model. Dzięki z góry za pomoc. Piona!
    Gary K
    Level 2  
    Witam. Dołącze do pytania. Moje mieszkanie ma ok. 100 m na 1 i 2 piętrze ( dwupoziomowe). Blok z 1936 r. Okna energooszczędne, blok poniemiecki. Nie mam podłogówki. Obecnie używam kotła Termet minimax dynamic turbo. Wydaje mi się że coraz więcej zaczyna zużywać gazu ok. 200 m miesięcznie, teraz. Ustawienia 21/19 stopni Celsjusza. Zastanawiam się nad wymianą i teraz pytanie czy kondensacyjny dwu funkcyjny czy podobny z zamkniętą komorą spalania i jakiej firmy. Bardzo proszę o pomoc.
    ls_77
    Level 36  
    Gary K wrote:
    Zastanawiam się nad wymianą i teraz pytanie czy kondensacyjny dwu funkcyjny czy podobny z zamkniętą komorą spalania i jakiej firmy

Dwufunkcyjnych z zamkniętą komorą spalania nie ma już na rynku. Zakaz produkowania i importowania wszedł we wrześniu 2015 r. Od tego momentu można było sprzedawać kotły już wyprodukowane lub już sprowadzone. Od dłuższego czasu nawet nie widziałem nigdzie na stanie w żadnej hurtowni. Jeśli gdzieś kupisz to zastanów się - bo może to być jakiś "leżak" magazynowy.
    Raczej pozostanie ci wybór pomiędzy kotłami kondensacyjnymi. Musisz tylko sprawdzić jaki masz obecnie zamontowany komin do twojego kotła. Nie wszystkie kominy do kotłów "turbo" nadają się do kondensacyjnego!
    Wybór marki pozostawiam tobie - musi być uzależniony od dostępu do dobrego serwisu w twojej okolicy.
    Filip49
    Level 2  
    DeDietrich MCA 25/28 BIC (40 l.) - ja bym brał ten. De Dietrich nas nie zawiódł a korzystamy już parę dobrych lat.
    KamilWysoki
    Level 2  
    Ja mam kocioł kondensacyjny marki Termet Ecocondens Gold Plus (jest mniejszy od Ecocondens Integra II). Należy do klasy energetycznej „A” zarówno w zakresie centralnego ogrzewania, jak również przygotowania ciepłej wody użytkowej. Nie mam problemu z długim czekaniem na ciepłą wodą, jest cichy i na razie nie było żadnej awarii.
    specol
    Level 10  
    jack63 wrote:
    palala wrote:
    Dla autora wątku proponuje zrobić eksperyment - rozmiescić w domu grzejniki elektryczne o mocy 6 kW i poczekać na efekty .

Jedynym efektem będzie ..."wywalenie" bezpieczników po krótkim czasie.
    Porada bez sensu, a nawet szkodliwa.
    electronic_buff wrote:
    Dlaczego posiadacze takich pieców są "niezadowoleni"? Czy chodzi o ich nieekonomiczność?

Nie słuchaj bzdur. Każdy kocioł kondensacyjny (no prawie) zamontowany zgodnie ze sztuką i nie przewymiarowany będzie bardziej ekonomiczny od turbacza. Podłogówka nie ma tu wiele do rzeczy, bo i tak 90% procent okresu grzewczego kocioł będzie pracował przy niskiej temp zasilania. No chyba że ktoś "zaoszczędził" na grzejnikach i dał malutkie, wymagające 90/70 oC.
    Jak pisali koledzy szukaj kotła o jak najmniejszej mocy minimalnej.
    Najbardziej optymalnym jest stosowanie kotła małej mocy max, a przez to i min. wraz z zasobnikiem CWU.
    W nowych blokach deweloperzy montują kotły min. 24 kW ze względu na komfort CWU, które są katastrofą przy CO. Kotły taktują i spalają więcej gazu pracując w nieoptymalnych dla nich warunkach. Jednak deweloperów to wali. Oni za gaz płacić nie będą a lokatorzy mają łzudne poczucie, że "każdy płaci za swoje ogrzewanie", co w bloku jest bzdurą.

Potwierdzam, właśnie odczuwam podczas pierszego sezonu grzewczego. Mam kocioł o mocy min 8,5 kW. To gdzie jest minus 9 na zew. to taktuje co chwile...No ale coz, pierwsze mieszkanie, brak wiedzy. Cena itd itd idt.