logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić szczelność rur wodnych po zgrzewaniu bez pompy pomiarowej?

rsp_klan 06 Lut 2017 23:37 4749 9
REKLAMA
  • #1 16258675
    rsp_klan
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, mam pewien problem, wykonałem instalacje wodną metodą zgrzewania, lecz pojawiły się pewne obawy o szczelność instalacji, jedyny pomysł jaki przyszedł mi do głowy to założenie manometru. I tutaj się pojawia problem, po napełnieniu rur, manometr zatrzymuje się na 3 barach, lecz po godzinie ciśnienie spada niemal do zera, nie posiadam pompy pomiarowej, mam pytanie czy mój pomysł ma w ogóle jakikolwiek sens, i czy ktoś mógł by mi ewentualnie poradzić jak mogę sprawdzić szczelność w inny sposób. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16258734
    janekpc
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Metodę sprawdzania masz dobrą może zakręć cześć sekcji wody i sprawdź czy dalej spada ciśnienie. Sprawdz łączenia rur i zawory spryskując pianą. Instalację możesz napełniać powietrzem (na przykład z kompresora) powinno to ułatwić zadanie. Jeszcze jest druga metoda sprawdzania rur podciśnieniowa polega na tym ze w rurach robi sie podciśnienie i sprawdza się czy próżnia się utrzymuje, ta metoda jest stosowana w chłodnictwie.
  • #3 16258740
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    rsp_klan napisał:
    manometr zatrzymuje się na 3 barach, lecz po godzinie ciśnienie spada niemal do zera

Szukaj odcinkami.

Po drugie czy gdzies już wyszła wilgoć?
    Czy masz złączki w ścianach i podłodze.
  • REKLAMA
  • #4 16258760
    rsp_klan
    Poziom 10  
    Wilgoć nie wyszła jeszcze, problem w tym ze wszystkie rury zostały już zakryte płytkami, a prawdopodobne miejsce przecieku znajduje się za geberitem który też już jest wykończony na gotowo, dlatego chciał bym mieć pewność na 100 % przed ewentualnym rozebraniem geberitu, tak jak napisałem rury napełnienilen woda,zawór zakręcilem i czekałem , po godzinie ciśnienie spadło prawie do zera,nie mam pewności czy rury były odpowietrzone :/
  • #5 16258764
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Jak masz zawory to odetnij reszte instalacji.
  • REKLAMA
  • #6 16258775
    rsp_klan
    Poziom 10  
    Dodano po 3 [minuty]:

Cała instalacja jest na jednej linii, rozumiem że próba która wykonałem,oznacza ze gdzieś jest przeciek,i nie ma konieczności zwiększania ciśnienia kompresorem aby wynik był nie co bardziej wiarygodny??chciał bym uniknąć rozbierania geberitu tylko dlatego ze wykonałem nieprawidłowo próbe ciśnienia,chce mieć pewność że ciśnienie z sieci wodociągowej jest wystarczające do wykonania próby,i spadek ciśnienia który umie wystąpił daje negatywny wynik próby
  • #7 16258778
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Czym napełniałeś układ? I czy zawory były zaślepione?
  • #8 16258779
    rsp_klan
    Poziom 10  
    Woda z sieci wodociągowej, następnie zakręciłem dopływ wody, wszystko jest zaślepione, nie mam pewności co do odpowietrzenia instalacji.
  • #9 16258806
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    rsp_klan napisał:
    Woda z sieci wodociągowej, następnie zakręcilem dopływ wody,wszystko jest zaslepione,nie mam pewności co do odpowietrzenis instalacji
    .......oraz rozszerzalności wody i resztek powietrza pod wpływem temperatury - termometr zrobiłeś, o ile to wszystko szczelne. :D
  • REKLAMA
  • #10 16258901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące sprawdzenia szczelności rur wodnych po zgrzewaniu, obawiając się o ewentualne przecieki. Po napełnieniu instalacji wodą i zakręceniu zaworu, ciśnienie spadło do zera w ciągu godziny. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody, takie jak zakręcenie sekcji instalacji, spryskiwanie połączeń pianą, napełnianie powietrzem z kompresora oraz przeprowadzenie próby podciśnieniowej. Wskazano również na konieczność sprawdzenia, czy instalacja była odpowietrzona oraz czy zawory były zaślepione. Zasugerowano, aby przed zakryciem rur przeprowadzić próby szczelności, a w przypadku braku możliwości, napełnić układ sprężonym powietrzem i obserwować manometr.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA