logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić wejście sygnału TV naziemnej DVB-T w multiswitchu?

Maximus Magnus 14 Mar 2017 08:49 9132 32
  • #1 16344524
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    W jaki sposób w domowych warunkach sprawdzić czy działa poprawnie wejście na sygnał DVB-T w multiswitchu 9/4?
    Posiadam multiswitch Globo Opticum PMS 9/4, który działa w torach SAT natomiast za nic nie mogę uzyskać sygnału TV naziemnej.
    Instalacja oprócz multiswitcha składa się z anteny Opticum AX1000 (w puszce symetryzator) ze wzmacniaczem liniowym firmy AMS - APL 109e i zwykła antena FM (w puszce symetryzator) ze wzmacniaczem liniowym firmy AMS - APL 102, zwrotnica AMS ZA 204Ms oraz zwykły (czarny) zasilacz 12V z separatorem napięcia, zakończona gniazdami abonenckimi końcowymi.
    Wszystko działa dobrze z pominięciem multiswitcha.
    Sygnał DVB-T MUX 1,2,3 z kierunku na nadajnik RTCN Płock / Rachocin (odległość ok. 80 km.) na poziomie 90 - 100%, więc raczej bardzo dobry.
    Może ktoś coś podpowie?
  • #2 16345918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16345934
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Wzmacniacze są zamontowane za antenami przed zwrotnicą na kablach ok. 50 cm., a zasilacz przed wejściem TV naziemnej multiswitcha.
  • #4 16345948
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16347948
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Z tej anteny + wzmacniacz - sygnał na wejście TERR w multiswitchu najprawdopodobniej może być za mocny.
    Co jest napisane w instrukcji MS, jakim maksymalnym sygnałem można wejść na multiswitch w torze RTV?
  • #6 16352817
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Jak się jednak okazuje multi ma najprawdopodobniej częściowo uszkodzone wejście na sygnał TV naziemnej, albo przepuszcza tylko część sygnału? Spróbowałem dziś jeszcze raz podłączyć kabel z sygnałem DVB-T + zasilacz regulowany do tego gniazda i przez zmniejszanie napięcia na zasilaczu zmniejszać poziom sygnału, który naprawdę był mocny (90 / 100 na TV siła i jakość). Okazało się, że o dziwo po raz pierwszy uzyskałem obraz DVB-T na TV przez multi i sygnał zanikał dopiero przy minimalnym wzmocnieniu na zasilaczu, bez znaczenia czy był max czy połowa. Trafiłem na deszczowy dzień i na TV blisko multi siła sygnału jest w granicach 30/40, a jakość skacze 30/60. Na TV w dużej odległości od multi obraz jest nawet stabilny, ale czasami pikseloza lub brak sygnału. Czy to już wina samego zasilacza i to należy wymienić czy jeszcze coś innego? Wg mnie multi bardzo tłumi sygnał, który dalej rozsiewa. Pozdrawiam.
  • #7 16352938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16352942
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    To mi wygląda jednak na zbyt mocny sygnał, trzeba sprawdzić bez wzmacniacza dla wykluczenia tej przyczyny.
  • #9 16353598
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Robiłem próby z samymi symetryzatorami i zawsze poziom sygnału (pomijając multi) był bardzo słaby, odległość ok. 80 km w linii prostej do nadajnika to chyba za dużo na same symetryzatory? Obraz zanikał lub pikseloza. Możliwe, że powinienem zrezygnować ze wzmacniaczy liniowych i zakupić taki zasilacz - http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_hs-013_12v_terra_vhf-uhf_1we-2wy_R82010.htm ?
  • #10 16355453
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    To nie zasilacz tylko wzmacniacz.
    Może potrzeba tylko nie wielkiego wzmocnienia. Należy pamiętać, że każdy wzmacniacz ma minimalny poziom takiego wzmocnienia, na którym może pracować. To minimum to 10-15 dB, nigdy od zera. To przy tej antenie może być ciut za dużo.
  • #11 16355689
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Tak, źle napisałem to wzmacniacz z zasilaniem. Jeżeli pomijając multiswitch mam na obecnej instalacji ze wzmacniaczami sygnał bardzo dobry w granicach ok. 90 - 100 %, a włączając do instalacji przez multiswitch ten sygnał jest tłumiony przez multiswitch do ok. 30 - 40 %? Rozumiem, że jest za duże wzmocnienie wejściowe przy antenach i to należy zmienić? W jaki najlepszy sposób to uzyskać?
  • Pomocny post
    #12 16355711
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    1. Należałoby pomierzyć poziom sygnałów na wejściu MS oraz sprawdzić jaki max poziom wejściowy jest dopuszczalny dla tego typu multiswitcha.
    2. Czy ten MS posiada funkcję pas/aktyw dla sygnału TV?
    Może podaj typ tego MS.... multiswitche na odgałęzieniach tłumią ok. 21-26dB w opcji pasywnej, w aktywnej (jeśli jest taka funkcja) ok. -3....+2.
  • #13 16356017
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    To jest multiswitch Globo Opticum PMS 9/4

Z takim jak wyżej danymi.
    Miernika żadnego oprócz uniwersalnego do pomiarów elektrycznych nie posiadam. Podłączyłem w torze UHF słabszy 20 dB wzmacniacz Opticum W-20 20dB 5-12V - brak sygnału. Ponowiłem jeszcze próby bez wzmacniacza i zasilacza - brak sygnału. Wszystko przez multiswitcha. Pomijając multiswitch nawet na słabszym wzmacniaczu oraz bez wzmacniacza i zasilacza jest dobrzy lub słaby sygnał. Na wzmacniaczu AMS 209e 26 - 28 dB jest najsilniejszy i najstabilniejszy sygnał DVB-T. Tak jakby multiswitch bardzo "obcinał" ten sygnał i działa słabo, ale działa z tylko z tym najmocniejszym wzmacniaczem i zasilaczem. Już mi brakuje pomysłów i mam wrażenie, że ten tor TV naziemnej w multiswitchu jest uszkodzony?
  • #14 16356136
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Z parametrów wynika, że jest to multiswitch aktywny czyli na odgałęzieniach prawie nic nie tłumi. TERR - 2 , SAT - 0.
    "/Multiswitch szczególnie przydatny przy instalacji, gdzie są długie odcinki kabli:
    konwerter <---> multiswitch <---> odbiornik"/
    Jeśli z pominięciem MS odbiór TV jest ok. a po podłączeniu nie (zasilanie MS jest włączone) to prawdopodobnie jest uszkodzony tor TERR w MS.
  • #15 16356409
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Zrobiłem taki test z podpowiedzi usera z innego forum. Żeby sprawdzić czy działa tor TV naziemnej w MS podłączyłem do wejścia TV naziemnej w MS dekoder z modulatorem (wyjście na TV z modulatora). Po ustawieniu na kanale 33 sygnału z modulatora tego dekodera w TV (w paśmie analogowym) uzyskałem obraz menu tego dekodera śnieżący i niewyraźny. Przy podłączeniu przez instalację, ale bez MS obraz był wyraźny bez śnieżenia taki sam jak przy podłączeniu na krótkim kablu antenowym TV - dekoder. Czy to potwierdza fakt uszkodzenia toru TERR w MS? Sygnał DVB-T jest dalej przesyłany z MS, ale "poobcinany", czy tak to wygląda?
  • #16 16356488
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    To by sugerowało uszkodzony tor TERR w MS.
    Aby być na 100% pewnym trzeba by było zmierzyć poziom sygnału na wyjściu MS w tym torze.
  • #17 16356549
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Niestety w chwili obecnej mogę tylko obserwować poziomy sygnału DVB-T w TV lub dekoderze. Jak do tej pory i chyba dalej będę musiał korzystać w swojej instalacji z sumowania sygnału DVB-T bezpośrednio z anteny z zasilaczem z sygnałem SAT z MS za pomocą Sumatora SAT/TV. Działa taki układ bardzo dobrze choć oczywiście to nie tak ma być. Pozdrawiam.

• #18 16356640
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    TELMOR_PL napisał:
    Aby być na 100% pewnym trzeba by było zmierzyć poziom sygnału na wyjściu MS w tym torze.

O czym piszesz? Jaki tor, czym to ma zmierzyć, multimetrem?
    Definitywnie po opisach wynika, że MS do bani.
    Ale
    TELMOR_PL napisał:
    uszkodzony tor TERR w MS.

ładniej brzmi? I co, naprawi?
  • #19 16357552
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Do pomiarów poziomu sygnałów służą odpowiednie narzędzia.
    Tak się składa, że jeśli potrzebujemy wbić gwóźdź używamy do tego celu młotka, a jeśli chcemy kogoś zbadać/osłuchać czasami używamy stetoskopu.
  • #20 16357757
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Młotka i stetoskopu nie potrzebuję.
    Wystarczy mi ten multimetr do naprawy tego MSa.
  • #21 16357976
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Tak na marginesie czy koszt naprawy tego MS może być duży i nieopłacalny?
  • #22 16358747
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Naprawa zawsze drogo kosztuje, szczególnie robocizna. Sama diagnostyka to ok. 80-100 zł. Bardziej chodzi o czas poświęcony na wyszukanie problemu (roboczogodzina). Do tego dochodzą elementy wymieniane, a to może być różnie. Nowy 9/4 to koszt rzędu 160-170 zł.
  • #23 16966350
    jacho111
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam!!
    Jeśli można podpiąć się pod ten temat , to podobnie jak kolega mam problem z multiswitchem. posiadam MS TRILAX TMS 5x6P i ostatnio padła mi telewizja naziemna. po wielu próbach w końcu podłączyłem antenę (Telemor ASP860P ze wzmacniaczem 29dB) bezpośrednio w kabel jednego z pokoi i okazało się że tv działa bez problemu. Obleciałem w ten sposób wszystkie pokoje i jest ok. moje pytanie brzmi : czy jest możliwość naprawy tego MS bo szukałem i nigdzie nie mogę w Polsce znaleść serwisu tej Duńskiej firmy. Może ktoś z kolegów dawał taki MS do naprawy i pomoże w tym temacie.pozdrawiam Janusz
  • #24 16966375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 16966485
    jacho111
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dziękuję za pomoc. Najwyraźniej słabo szukałem . jutro dzwonie i zobaczymy czy taniej kupić czy naprawić!! Pozdrawiam
  • #27 17302311
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Wracam do tematu, ponieważ kupiłem inny, nowy multiswitch 9/4. Sytuacja wygląda podobnie jak z multiswitchem Opticum. Nowy multi działa bez problemu a torach SAT, natomiast są takie same problemy z TV naziemną DVB-T. Dokładnie to po podłączeniu pod multi brak sygnału i oczywiście obrazu. Przypomnę, że mam antenkę naziemną i radiową - dalej zwrotnica TV / Radio - oczywiście kabel do wtyku zasilacza 9 V i do multi - dalej już tylko z multi do gniazd RTV/SAT/Net. Chyba wygląda na to, że sygnał jest za mocny dla każdego multiswitcha? Jak sobie z tym poradzić? Już mi ręce opadają. Pozdrawiam.
  • #28 17303078
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    Maximus Magnus napisał:
    Już mi ręce opadają.

Serio ?
    Trzeba było posłuchać.
    TELMOR_PL napisał:
    Do pomiarów poziomu sygnałów służą odpowiednie narzędzia.
    Tak się składa, że jeśli potrzebujemy wbić gwóźdź używamy do tego celu młotka, a jeśli chcemy kogoś zbadać/osłuchać czasami używamy stetoskopu.

Ale jak jesteś uparty to cóż poradzić........
    Zamiast trzeciego multi kup sobie miernik i wtedy się dowiesz w czym problem. No i oczywiście sam go rozwiążesz. Bez odpowiedniego młotka można tylko gdybać.
  • #29 17304247
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    To co pisałem wcześniej a przypomniał Mark'o jest jak najbardziej aktualne.
    Pytanie: A jak jest realizowane zasilanie do anteny? W którym miejscu?
  • #30 17304456
    Maximus Magnus
    Poziom 10  
    Zasilacz antenowy z gniazdem na wtyk typu F 12 V jest wpięty bezpośrednio do wejścia Terr. (DVB-T) multi przy pomocy przejściówki - adapter gniazdo antenowe RF TV / wtyk typu F. Oczywiście przejściówka działa dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odbiorem sygnału DVB-T przez multiswitch Globo Opticum PMS 9/4. Instalacja składa się z anteny Opticum AX1000, wzmacniaczy AMS APL 109e i APL 102 oraz zwrotnicy AMS ZA 204Ms. Sygnał DVB-T z nadajnika RTCN Płock jest na poziomie 90-100%, jednak po podłączeniu do multiswitcha sygnał spada do 30-40%. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie toru TERR w multiswitchu, ponieważ sygnał działa poprawnie bez jego użycia. Wskazówki sugerują sprawdzenie poziomu sygnału na wejściu multiswitcha oraz ewentualne zmniejszenie wzmocnienia sygnału. Użytkownik rozważa również rezygnację z multiswitcha na rzecz innej konfiguracji z konwerterami i sumatorami RTV/SAT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA