logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić moc wyjściową wzmacniacza za pomocą miernika?

konrad88112222 27 Mar 2017 23:56 876 16
REKLAMA
  • #1 16376042
    konrad88112222
    Poziom 6  
    Witam. Czy istnieje możliwość sprawdzenia wzmacniacza zwykłym miernikiem? Chodzi mi tylko o to który ma większą moc wyjściowa ? Nie podam marek wzmacniaczy bo te wzmacniacze byly budowane przez kolegę. Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 16376352
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Obciąż wzmacniacze głośnikiem i puść z telefonu 50Hz, potem 1kHz. Mierz napięcie na zakresie AC na zaciskach głośnika. Ten który będzie miał większe napięcie prawdopodobnie będzie miał większą moc.
  • REKLAMA
  • #3 16376564
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Z tym że problem polega na tym że nie będzie widać czy sygnał jest obcinany. A zniekształceń do kilku procent raczej nie usłyszy. Oscyloskop pozwoliłby na dokładniejszy pomiar. Wypadałoby również mierzyć napięcie zasilania w obu wzmacniaczach. Teoretycznie ten który ma większe jest w stanie oddać większa moc. Dodatkowo telefon może mieć zbyt mały sygnał do pełnego wysterowania wzmacniacza.
  • #4 16378108
    konrad88112222
    Poziom 6  
    A mam pytanko z innej beczki. Niektórzy producenci firmowych wzmacniaczy podają maksymalny pobór z sieci. Mianowicie niby dwa wzmacniacze mają podobną moc wyjściową a pierwszy pobiera 300 wat z sieci a drugi 700. Czy te moce są zaniżone lub zawyżone ? Mowa cały czas o wzmacniaczach firmowych nie no name. Dzięki że odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #5 16378181
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 16380313
    konrad88112222
    Poziom 6  
    Dziękuje za odpowiedz, Właśnie wzmacniacz klasy aa pobiera więcej z sieci według producenta i przy normalnym słuchaniu bardziej się grzeje niż ten wzmacniacz klasy a który pobiera mniej z sieci. A czy większe oddawanie ciepła na radiator nie wpływa na większą możliwość uszkodzenia wzmacniacza ?
  • #7 16380382
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16380474
    konrad88112222
    Poziom 6  
    A jeśli wzmacniacz stoi sam bez żadnego przykrycia ( oprócz pokrywy wzmacniacza ) i jest dość gorący po głośnym słuchaniu muzyki to jest w normie ? Prawdę mówiąc chodzi o wzmacniacz technics su-v 90d. Miałem wcześniej denona pma 920 i nie grzal sie tak.
  • #10 16380489
    konrad88112222
    Poziom 6  
    Technics dziala w klasie aa a denon w klasie a. Kupilem technicsa poniewaz moj denon się wylaczal. Czasem gral 3 dni a czasem 2 h. Oddałem do naprawy ale juz 3 serwisy powiedzialy ze dziala po czyszczeniu i niby regulacji. A technicsa kupiłem w okazyjnej cenie więc jeśli mi naprawia denona to będę miały co porównywać. Kupiłem technicsa bo podobno jest w nim dużo pozmieniane na lepsze i oryginał przy nim nie gra. Fakt narazie techniczna nie udało mi się przesterowac pomimo dużej głośności.
  • #11 16380494
    korrus666
    Poziom 40  
    Nie ma takiej klasy wzmacniaczy jak AA to jakiś wymysł Technicsa nie mający żadnego większego znaczenia. Denon z kolei też ściemnia i wcale nie pracuje w klasie A. Gdyby tak było to przy podanej pobieranej mocy na poziomi 290 W miałby może 2x20 W. Może do jakiejś małej mocy pracuje w klasie A ale to trudno powiedzieć.
  • #12 16380702
    konrad88112222
    Poziom 6  
    Posiadam ona tę wzmacniacze i nie mogę się zdecydować który lepiej gra a tu piszesz że demon ma 2x20. A piszę klasy które są napisane na wzmacniaczach i nie wymysłem proszę popatrzeć na przeglądarce.
  • #13 16380767
    korrus666
    Poziom 40  
    Nie napisałem że Denon ma 2x20 Tylko że miałby tyle gdyby pracował w klasie A. Nie napisałem też że wymyślasz klasy wzmacniaczy tylko że producenci robią takie dziwne zabiegi. Czytaj uważnie co napisałem. Poczytaj sobie o klasach wzmacniaczy a zrozumiesz o czym piszę. Denon może choć nie musi (nie wiem bo nie znalazłem takiej informacji) pracować w klasie A do jakiejś niedużej mocy. Technics skoro się mocno grzeje już prędzej działa w klasie A. Skoro masz oba to musisz sam zdecydować, który Ci bardziej odpowiada.
  • #14 16381206
    konrad88112222
    Poziom 6  
    Ok. Wracając do tematu. Czyli przy podpietej kolumnie można zmierzyć ile wat wzmacniacz oddaje na kolumnę ? I czy można to zmierzyć zwykłym miernikiem ?
  • #15 16381301
    korrus666
    Poziom 40  
    Coś się tak uparł tej mocy? Przy podpiętej kolumnie nie zmierzysz dokładnie mocy. Po pierwsze będzie koszmarnie głośno po drugie jak przesadzisz to możesz ją uszkodzić. Denon prawdopodobnie ma te 115 W na kanał przy obciążeniu 8 omów. Może nie na dwóch kanałach obciążonych jednocześnie ale to nie ma znaczenia. Podczas słuchania muzyki raczej nie występują takie sytuacje żeby przez dłuższy czas wzmacniacz musiał oddawać pełną moc na oba kanały. Technics podaje że jego wzmacniacz oddaje 100W na kanał przy obciążeniu 8 omów. Dużo większy pobór mocy przez Technicsa może wynikać z tego że pracuje on w klasie A. Denon zapewne w klasie AB. Poza tym 100W to bardzo dużo jak na domowy wzmacniacz. Ja słucham muzyki na takim co ma 10 W na kanał i jest bardzo głośno. Wybierz ten którego brzmienie ci bardziej odpowiada i daj sobie już spokój z mocą.
  • #16 16381316
    konrad88112222
    Poziom 6  
    Ok. Dzięki.
  • #17 16382888
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Aby sprawdzić moc wyjściową wzmacniacza za pomocą miernika, należy obciążyć wzmacniacz głośnikiem i zmierzyć napięcie na zaciskach głośnika przy różnych częstotliwościach (np. 50Hz i 1kHz). Wyższe napięcie wskazuje na większą moc. Należy jednak pamiętać, że pomiar ten nie uwzględnia zniekształceń sygnału, które mogą wystąpić przy dużym wysterowaniu. Warto również zmierzyć napięcie zasilania wzmacniaczy, ponieważ wyższe napięcie może sugerować większą moc wyjściową. Wzmacniacze klasy A, takie jak Technics SU-V90D, generują więcej ciepła i mogą mieć większe ryzyko uszkodzenia, jeśli nie są odpowiednio chłodzone. Wzmacniacze klasy AB, jak Denon PMA-920, mogą mieć inne parametry mocy, co wpływa na ich wydajność. Klasa 'AA' Technicsa to połączenie końcówki klasy A i B, co może wpływać na jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA