logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki brzeszczot do piły lisi ogon do cięcia twardego drewna egzotycznego?

Gnat62 24 Kwi 2017 01:13 3774 10
REKLAMA
  • #1 16432552
    Gnat62
    Poziom 7  
    Witam. Kupiłem piłę akumulatorową "lisi ogon". W zestawie był jeden brzeszczot dwustronny. Po jednej stronie do drewna, a po drugiej do metalu. Chyba takie g... dane na sztukę. Zacząłem ciąć drewno. Dodam, że bardzo twarde bo egzotyczne. Nie mogę przeciąć klocka o wym. 50x40 mm. Kleszczy się i blokuje piłę. Myślę, że to wina brzeszczotu, bo piła widać, że piła siłę ma. Ten brzeszczot, który był w zestawie pewnie jest do niczego, bo jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że do niczego. Poproszę o poradę jakie brzeszczoty kupić do bardzo twardego drewna? Wojciech.
  • REKLAMA
  • #2 16432562
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1060
    Nie pomogę, ale kup coś firmowego np. Bosch, Makita. Choćby nawet w markecie masz wybór z tyłu opakowania jest wyjaśnione do czego dany brzeszczot służy. Co się dzieje jak tniesz tą stroną która jest do metalu?
  • REKLAMA
  • #3 16432616
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Gnat62 napisał:
    Dodam, że bardzo twarde bo egzotyczne.
    Właśnie. Jeżeli np. brazylijskie Quebracho to współczuje. To się popularnie nazywa ,,drzewo żelazne". :D Indianie groty do strzał kiedyś z tego robili. Do cięcia Quebracho i podobnych gatunków, używa się specjalnych brzeszczotów, nie wiem, czy dostępnych w Polsce. Na przyszłość spróbuj piłą do metalu. Jako ciekawostkę podam, że niektóre tartaki u mnie, zajmujące się cięciem tego drewna, używają pił taśmowych z zębami z węglików spiekanych.
  • #4 16432636
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    Bardzo dobre są brzeszczoty firmy irwin - można je kupić na allegro. Tną również drewno z gwożdziami więc powinny i z twardym drewnem dać radę.
    Bosch też byłby dobry, o ile nie trafisz na podróbkę
  • REKLAMA
  • #5 16432700
    Gnat62
    Poziom 7  
    Nie jest to indiańskie drewno, lecz afrykańskie zebrano. Mam jeszcze amazaqu, paduk, heban i kilka innych. Kupując wiedziałem, że są twarde, ale nie, że aż tak. Nie spodziewałem się. Zamierzam z nich zrobić rękojeści do noży. Mam nadzieję, że odezwie się jeszcze ktoś, kto miał podobny problem. Póki co wiem, że Irwin. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #6 16432735
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    MPS, DeWalt, HAWERA.
  • #7 16432807
    Turysta_
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Osobiście używam Bosch'a i nigdy nie było problemu, wchodzi jak w masło.

Muszę się jednak przyznać, że nigdy nie ciąłem w afrykańskich gatunkach drewna :D
  • #8 16448559
    kszumek
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam.
    Ja polecam natomiast milwaukee, naprawdę są wytrzymałe.
    Ogólnie brzeszczoty bimetaliczne są trwalsze.
    Do takiego drewna to po prostu musisz dobrać drobniejszy ząb,
    lub zastosować nawet brzeszczot przeznaczony do metalu.
    Pozdrawiam.
  • #9 16449652
    Gnat62
    Poziom 7  
    Dzięki za podpowoedzi. Zakupiłem na allegro brzeszczoty Hawera. Zobaczymy co to za gagatki.
  • #10 16449713
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6405
    Ja mam dwie lisice i Irwina i tnie wszystko jak popadnie , dab buk, sklejka, sosna i co tam się napatoczy.
  • #11 16506548
    Gnat62
    Poziom 7  
    Naprawde twarde drewno egzotyczne niestety tnie z pewnym oporem, ale tnie. Dziękuję za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru odpowiednich brzeszczotów do piły akumulatorowej "lisi ogon" do cięcia twardego drewna egzotycznego, takiego jak zebrano czy amazaqu. Użytkownik zauważył, że dołączony brzeszczot dwustronny nie radzi sobie z twardym drewnem, co prowadzi do zacięcia piły. Uczestnicy forum polecają brzeszczoty renomowanych marek, takich jak Irwin, Bosch, Milwaukee, DeWalt oraz MPS, zwracając uwagę na konieczność wyboru brzeszczotów bimetalicznych lub o drobniejszym zębie. Wskazano również, że do cięcia bardzo twardych gatunków drewna mogą być potrzebne specjalistyczne brzeszczoty, a niektóre tartaki stosują piły taśmowe z węglików spiekanych.
REKLAMA