logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskusja na temat wytrzymałych zestawów wierteł do metalu: Bosh vs DeWalt

Gal Anonim x1 27 Wrz 2021 23:37 6051 28
REKLAMA
  • #1 19629811
    Gal Anonim x1
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Witam, jaki zestaw wierteł do metalu polecacie? Miałem parę zestawów np. Bosh, DeWalt i one średnio wytrzymywały pół roku. Proszę o konkretne odpowiedzi. :)
  • REKLAMA
  • #2 19629815
    sirsizar
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Napisz co wiercisz, czym wiercisz i ile wiercisz. A może wystarczy tylko dobrze naostrzyć wiertło.
  • #3 19629864
    lemur75
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Prywatnie używam takich.
    METABO ZESTAW WIERTEŁ DO STALI HSS-TIN TYTANOWANE 19 SZTUK
    Numer katalogowy: 627 156 000
    Cena ok. 50 zł, do pracy amatorskiej ok.
    Natomiast w pracy zdecydowanie lepszych, ale cena ok 200 zł.
    Wurth WIERTŁA DO METALU HSS ZEBRA 1-10 x 0.5 mm 19SZT
    Nrart. 0624000001
  • #4 19630058
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1241
    Ostatnio robiłem maszty antenowe i wierciłem w płaskownikach ponad 5 mm i rurach chyba 4 mm ścianka na wylot i stosowałem wiertła IRWIN kupowane na sztuki, a kupiłem na zapas, a wystarczyło jedno. :)
    Wiec polecam IRWIN-a.

Ale wiertła się stępiają z czasem, więc może warto zainwestować w ostrzałkę.
  • #5 19630676
    Gal Anonim x1
    Poziom 6  
    sirsizar napisał:
    Napisz co wiercisz, czym wiercisz i ile wiercisz. A może wystarczy tylko dobrze naostrzyć wiertło.

Wiercę otwory w profilach, płaskownikach, itp. Wiercę najczęściej wkrętarka akumulatorową (350 obr/min). Ile wiercę nie jestem w stanie powiedzieć bo używam ich w domowych warsztacie przy różnych projektach.
  • REKLAMA
  • #6 19630727
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1612
    Jak wiercisz dużo a amatorsko, to proponował bym kupować wiertła na sztuki, producenci jak wyżej, ale nic szczególnie utwardzanego bo wiercisz z ręki i łatwo połamać naprawdę twarde wiertła.

No i pytanie czym smarujesz i chłodzisz - to bardzo przedłuża żywotność wiertła.
  • #7 19630794
    Gal Anonim x1
    Poziom 6  
    Wolałbym kupić jakiś zestaw, do wiercenia mam jakiś środek do wiercenia, dostałem od kogoś.

Dodano po 5 [minuty]:

Myślałem o tych, używa ktoś?

Wystarczy wpisać na allegro:)
    Milwaukee 4932352470[/center]
  • #8 19630845
    sirsizar
    Poziom 18  
    Ja bym nie kupił zestawu bo jak pęknie jedno wiertło to nie mógłbym patrzeć na niekopletną resztę.
    Jak wspomniał CosteC - tylko wiertła na sztuki .
    Sądzę, że autor tematu wie, że każda średnica wiertła wymaga innych obrotów. No i powtórzę się, nauczyć się ostrzyć wiertła na szlifierce i nie będzie problemu.
  • #9 19631247
    Gal Anonim x1
    Poziom 6  
    sirsizar napisał:
    Ja bym nie kupił zestawu bo jak pęknie jedno wiertło to nie mógłbym patrzeć na niekopletną resztę.
    Jak wspomniał CosteC - tylko wiertła na sztuki .
    Sądzę, że autor tematu wie, że każda średnica wiertła wymaga innych obrotów. No i powtórzę się, nauczyć się ostrzyć wiertła na szlifierce i nie będzie problemu.

No dobra ale jakie? Przecież nie kupię chińczyka za 7zl/szt
  • #10 19631337
    sirsizar
    Poziom 18  
    A choćby wszystkie HSS-Co5
  • REKLAMA
  • #11 19631352
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1152
    Jako amator powiem tak, lepiej sobie kupić chiński adapter ostrzałkę wierteł i się tak nie przejmować.
    Stępisz to naostrzysz i jedziesz dalej.

HSS-Co są bardziej wytrzymałe, ale i to ma swoje limity.

A tak to nawet i chińskie "tytanowe" wiertła po prostu raz na jakiś czas przejechać ostrzałką i tragedii nie będzie.
    Przy pewnych pracach remontowych pokroju wiercenie zbrojeń lub metalowych framug to wiertła metalowe i tak będą do ostrzenia, bo na resztkach betonu się tępią bardzo szybko.
  • #13 19632685
    xray81
    Poziom 22  
    Ocena: 73
    Tylko wiertła na sztuki. Kolega który ma warsztat samochodowy wypróbował różne zestawy, ale w końcu zdecydował się na zakup pojedynczych wierteł Boscha w Juli i nie żałuje. Również je zakupiłem i trzymają się nieźle.
  • #15 19633980
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    pawelr98 napisał:
    Jako amator powiem tak, lepiej sobie kupić chiński adapter ostrzałkę wierteł i się tak nie przejmować.

Możesz jakąś ostrzałkę polecić?
  • #17 19634218
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    Grzegorz_madera napisał:
    Polecam Tormek T-4. Ostrzy perfekcyjnie.

Tylko jaki to ma sens? Kupić ostrzałkę za 1600 zł do domu, żeby ostrzyć wiertła.
    Przyjmując, że jedno wiertło kosztuje 5 zł to zakup zwróci się nie prędko. :-D
  • #18 19634474
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ja kupiłem najtańsze chińskie "badziewie" z allegro. Wpisać "ostrzałka do wierteł" i szukać takiego najtańszego cuda zakładanego na wiertarkę.
    Wygląda to tak, kosztuje okolice 30 zł.

Dyskusja na temat wytrzymałych zestawów wierteł do metalu: Bosh vs DeWalt

Ostrzy dostatecznie dobrze, żeby do amatorskiego wiercenia starczyło.

Ostrzę zwykle wiertła z zakresu 5-10 mm, z tymi mniejszymi próbowałem to skopana była osiowość na takiej chińskiej ostrzałce.

Tyle co ktoś wyda na wiertła, to lepiej kupić sobie taką ostrzałkę i nawet dziadowskie wiertła ostrzyłem czasem po kilkanaście razy. Przy tak niskiej cenie to się zwraca niemal od razu.

Z wad na pewno przeniesienie napędu, to cudo polega na docisku pewnego plastikowego elementu do końcówki. Ono jest takie sobie, trzeba się przykładać do montażu na wiertarkę i dociskać wiertła lekko, tak by nie powodować poślizgu tego połączenia. Jak dociśniemy na chama to może zacząć się wycierać plastik.

Drożej (100-200 zł) można kupić identyczne cudo, ale z permanentnie dołączonym silnikiem o mocy jakichś 50-100 W.
    Tylko wtedy z tego co czytałem to silnik sobie raczej nie daje rady.
  • REKLAMA
  • #19 19634490
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Wiertło to jedno, ale siła docisku, obroty i chłodzenie - dzięki temu wiertła służą dłużej. Tak ogólnie to ja staram się używać mocnego docisku, małych obrotów i chłodzenia.
  • #20 19635589
    pawel_mr
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    pawelr98 napisał:

Moim daniem to nie zawsze ma sens. Co z tego, że naostrzysz jak takimi wiertłami po prostu nie da się wiercić. Ja wyleczyłem się z marketowych wierteł po tym jak jedno mi się powyginało w "ósemkę" od temperatury (nie złamało tylko się powyginało). Nieraz już widziałem różnicę w jakości wiercenia wiertłami marketowymi i wspomnianymi wcześniej Metabo. Nowe marketowe nawet nie wchodziły w metal tylko się ślizgały, Metabo po chwili robiły otwór. Ja już nie kupię wierteł "no name" bo mi szkoda kasy i czasu.
  • #21 19635605
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1612
    No to dorzućmy do równania wiertarkę: jeśli ma krzywy uchwyt, albo bijący to najlepsze wiertła się szybko zniszczą a otwór nigdy nie będzie równy i okrągły.

Następna rzecz - wiercisz cienkie rzeczy - kup krótkie wiertła. Są sztywniejsze a markowe będą tańsze.

Jeszcze następna - w czym wiercisz? Jak nie wiesz w jakiej stali a masz problemy z wierceniem, to może pora się dokształcić z wiercenia? Dla różnych materiałów i wierteł wierci się inaczej: prędkość i smarowanie dobiera się do materiału i wiertła.
  • #22 19636107
    pawelr98
    Poziom 39  
    pawel_mr napisał:
    pawelr98 napisał:

Moim daniem to nie zawsze ma sens. Co z tego, że naostrzysz jak takimi wiertłami po prostu nie da się wiercić. Ja wyleczyłem się z marketowych wierteł po tym jak jedno mi się powyginało w "ósemkę" od temperatury (nie złamało tylko się powyginało). Nieraz już widziałem różnicę w jakości wiercenia wiertłami marketowymi i wspomnianymi wcześniej Metabo. Nowe marketowe nawet nie wchodziły w metal tylko się ślizgały, Metabo po chwili robiły otwór. Ja już nie kupię wierteł "no name" bo mi szkoda kasy i czasu.

HSS-Co też ostrzone na tym chińskim cudzie i daje sobie radę.

Złamane wiertło miałem kilka razy, wygięte nigdy, a kupuję głównie marketówki (leroy, castorama) na sztuki bądź zamawiam gdzieś na internecie.
    Chociaż najczęściej wiertło złamane przez nieuwagę.
  • #23 19637618
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 323
    Z tanich wierteł na sztuki polecam stalco perfect. Są dostępne prawie wszędzie poza dużymi marketami i występują w rozmiarach co 0.1mm.
  • #24 19637663
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1730
    pawel_mr napisał:
    Ja wyleczyłem się z marketowych wierteł
    Święte słowa. Wczoraj wierciłem otwory w stali S355 o grubości 40mm. Średnica wiertła 10mm. Z ciekawości wziąłem nowe wiertło Dedra. W ogóle nie było możliwości rozpoczęcia wiercenia. Po naostrzeniu jakoś szło, żeby przewiercić 40 mm musiałem ostrzyć 3 razy. To był koniec testów. Później wziąłem HSS Bosch i wywierciłem 12 otworów bez ostrzenia. Wnioski wyciągnijcie sami.
  • #25 19672886
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Przyznam szczerze, że jestem zdziwiony Waszymi odpowiedziami.
    Podpowiadacie różne marki a zapomnieliście o naszych bardzo dobrej jakości producentach, Fanar, Baildon.
    Kupiłem kiedyś zestaw gwintowników i narzynek... made in china (polecany).
    Gó**** nawet nie jednorazowe a pół razowe.
    Od tamtej pory stosuję metodę kupić raz a dobrze - np. zestaw Fanaru (ewentualnie kupować na sztuki w miarę potrzeb).

Jeśli chodzi o wiertła - kupić uniwersalny zestaw Fanar / Baildon.
    Do tego, tak jak pisaliście, dokupić na sztuki te, które najczęściej się łamią 1-5mm po kilka sztuk.
    Jak ktoś będzie potrzebował gwintować, kupić odpowiednie rozmiary pod gwintowniki.

Nie obraźcie się ale... muszę to napisać.
    Pracowałem nie raz z niemieckimi serwisantami w Polsce.
    Niemiec przyjechał niemieckim samochodem, wyjął niemieckie narzędzia, ubrany był w niemieckie ciuchy, spał w... niemieckim hotelu (sieciówka).
    Jak ma być dobrze w Polsce jak: siedzimy na meblach z Ikei, używamy telewizorów produkcji koreańskiej, większość produktów które używamy jest made in China.
    Akurat wiertła, narzynki gwintowniki, imadła (pamiętacie markę Bison Bial), narzędzia marki Kuźnia są godne polecenia.

Te marki produkują drogi produkt, ale jest na lata.

Po kilku letnim zachwycie różnymi markami wróciłem do w.w. marek (mam każdej z nich produkty).
  • #26 19673232
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 323
    rubens napisał:
    Podpowiadacie różne marki a zapomnieliście o naszych bardzo dobrej jakości producentach, Fanar, Baildon.

Myślę, że nie znajdziesz tej marki w sklepach we wszystkich miastach wojewódzkich, a co dopiero w miastach powiatowych czy też mniejszych miejscowościach. Nie dziw się, że wszyscy polecają coś co jest w miarę ogólnodostępne i przyzwoite jakościowo.

Też posiadam narzędzia Fanara i uważam, że są przyzwoite jakościowo chociaż w niektórych zastosowaniach i tak musisz kupić narzędzia innych zachodnich firm np. Guhring czy Sandvik bo po prostu Fanar ich nie produkuje i wtedy widać przeskok jakościowy w porównaniu do Fanara.
  • #27 19681133
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    zdenek_zdenek napisał:
    rubens napisał:

Myślę, że nie znajdziesz tej marki w sklepach we wszystkich miastach wojewódzkich, a co dopiero w miastach powiatowych czy też mniejszych miejscowościach. Nie dziw się, że wszyscy polecają coś co jest w miarę ogólnodostępne i przyzwoite jakościowo.

Też posiadam narzędzia Fanara i uważam, że są przyzwoite jakościowo chociaż w niektórych zastosowaniach i tak musisz kupić narzędzia innych zachodnich firm np. Guhring czy Sandvik bo po prostu Fanar ich nie produkuje i wtedy widać przeskok jakościowy w porównaniu do Fanara.

Od kilku lat drobnicę kupuję na allegro lub poprzez sklepy internetowe, odkąd allegro wprowadziło smart, praktycznie raz w tygodniu coś zamawiam.

Jak mam odstać w Warszawskich korkach w jedną stronę 30-40 min + zakupy w sklepie, to wolę jak mi kurier przyniesie do domu lub odbiorę z paczkomatu który mam 50m od domu....
  • #28 19681165
    buczkog
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Sam pracując ponad 25 lat jako ślusarz narzędziowy i frezer+CNC proponuję Ci zakupić wiertła pojedynczo. Zakup wiertła z Fanar-a jak masz możliwość bo jeżeli ich nie produkują to przynajmniej "markują" i tym sposobem zapewniają ich jakość i trwałość.
    Jakieś tam marketowe zestawy wierteł to może są dobre do miękkich stali typu. ST3-ST5 i stopy pokroju aluminium, mosiądz itp..
    Przedmówcy opisywali tzw. ostrzałki do wierteł (marketowej) wg mnie to szajs... Jakbyś miał kontakt z jakimś "starym" ślusarzem, frezerem, tokarzem to by Ci pokazał i wręcz w 10-max. 20min. nauczył jak ostrzyć wiertła na zwykłej 2 tarczowej szlifierce tak jak mi te grubo ponad 20 lat temu jeden gość nauczył. Ew nawet sporo się nauczysz z filmików na YouTube jak ludzie ostrzą wiertła czy frezy.
    Co powiesz na to:

Na Gif-ie czy jakimś tam innym filmiku wiertło lekko tzw. fi 150mm, mi by ciężko tej średnicy pręt stalowy trzymać było a gościu to to coś ostrzy.
    Załączniki:
    • Wiertło.mp4 (3.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 19681654
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1730
    buczkog napisał:
    Jakieś tam marketowe zestawy wierteł to może są dobre do miękkich stali typu. ST3-ST5
    Nawet do tego się nie nadają. Śmiem twierdzić, że one są z tej stali wykonane. Wiercić nimi można najwyżej w tworzywach sztucznych.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wytrzymałych zestawów wierteł do metalu, koncentrując się na markach Bosh i DeWalt. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi producentami, takimi jak Metabo, IRWIN, Fanar, Baildon oraz Milwaukee. Wskazują na znaczenie jakości wierteł, ich ostrzenia oraz technik wiercenia, podkreślając, że wiertła powinny być dobierane do materiału i grubości, a także zalecają zakup wierteł na sztuki zamiast zestawów. Użytkownicy sugerują również inwestycję w ostrzałki, aby przedłużyć żywotność wierteł. Wiele osób podkreśla, że wiertła marketowe często nie spełniają oczekiwań, a lepsze rezultaty osiąga się z produktami renomowanych marek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA