logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kolumny ZG50 na domowe? Wybór głośników i zwrotnic

nardam 30 Kwi 2017 15:46 1458 6
REKLAMA
  • #1 16446200
    nardam
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam, posiadam dwie kolumny głośnikowe ZG50. Niestety, czas nie był dla nich łaskawy, z zewnątrz wyglądają super, lecz działa tylko jeden GD30/50, drugiego nawet nie ma. Głośniki wysokotonowe też nie działają. Pomyślałem, aby przerobić je na warunki domowe. Kolumny mają ~45l czyli mógłby się tu sprawdzić GDN30/120. Nie wiem tylko co zrobić z górą, może zastosować zwrotnice z Altusów i zrobić 3 drogi razem ze średniotonowym? Wszystko byłoby ciasno obok siebie, ale dla dźwięku to raczej na plus. Proszę o opinie mądrzejszych ode mnie, co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 16446362
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Jeśli już to przywracać je do stanu fabrycznego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16470872
    nardam
    Poziom 7  
    Przemyślałem sprawę i pamiętam jak one grały gdy było wszystko "ok". Zero niskich tonów, wysokie sypią po uszach jak szalone. Jedyne ich zalety to głośność ... to tyle. Więc postanowiłem władować tam mimo wszystko gdn'y 30/120, oraz wyrzucić gdwt na rzecz gdwk. Wysokie odetnę od 5khz, natomiast gdn'y puszczę pełnym pasmem. Mam tylko pytanie, chciałbym z otworów stratnych zrobić bas reflexy. Na kolumnę będą po dwa o średnicy ~5 cm, jakiej długości muszą być mniej więcej aby to jakoś zestroić?
    Przypomnę tylko, że obudowa to ~45 litrów, więc o jakieś 5 za mało ale może uda sie to sensownie zestroić chociaż na 50hz.
  • #4 16471239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16471990
    nardam
    Poziom 7  
    "Pasmo przenoszenia 4 000 - 20 000 [Hz]" (dane z tonsila), 5 tysiecy nie jest niskim cięciem, chyba, że się nie zrozumielismy. Wysokotonowy w zeusach przenosi te same częstotliwości wg noty katalogowej. Doda, że chce tam wrzucic dwa gdwk 9/80 w szeregu. Pomijając wysokotonowe, da się w ogóle zestroić te skrzynie z tymi gdn'ami?
  • REKLAMA
  • #6 16473495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16478021
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Musiałbyś tam zrobić dziurkę i wstawić jakiś GDM z zamkniętym koszem, albo Piezo. Piezo wszystko przetrzyma. *Piezo - nie napisałem tego. Kup głośnik Eminence Alpha/beta/Gamma 12, STX 30 ale estradowy + wysokotonowy GDWT Eminence możesz wtedy zobaczyć jak idzie góra charakterystyki i przyciąć nieco wcześniej, za to wysokotonowy nieco później. Powiedzmy cięcie midwoofera na 4000 a od 5000Hz GDWT.
    Gdybyś znalazł szerokopasmowy około 94dB możesz GDWK tonsila zastosować. bodajże 9/120 miał chyba okolice 94dB. Miał taką jakby krótką tubkę. Ładnie grało z STXem 20-centymetrowym. Poszukaj szerokopasmowego STX'a.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kolumny głośnikowe ZG50, które wymagają przeróbki na warunki domowe z powodu uszkodzeń. Rozważa zastosowanie głośników niskotonowych GDN 30/120 oraz zwrotnic z Altusów, planując stworzenie konstrukcji 3-drożnej. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat podziału częstotliwości, z sugestiami, aby nie przekraczać 1-1,5 kHz dla głośnika GDN 30/120, aby uniknąć zniekształceń dźwięku. Użytkownicy proponują również alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie głośników szerokopasmowych oraz piezo, a także podział częstotliwości dla głośników wysokotonowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA