logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y700 Strasznie wolno działa

vebroz 30 Kwi 2017 20:01 5601 7
REKLAMA
  • #1 16446623
    vebroz
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    Witam. Mam problem z laptopem lenovo y700 to jest konfiguracja z i5 gtx 960m i 4gb lecz kupiłem 8gb i dałem zamiast tej 4gb kości.
    Myślałem, że to pomoże lecz nic nie pomaga. Gdy włączę laptopa w miarę szybko się włącza, ale gdy się włączy dioda dysku ciągle świeci przez około 10min (około bo dokładnie to nie liczyłem, ale chwilę to trwa, aż zgaśnie ta dioda).
    Jeśli już zgaśnie w miarę już się go da używać, ale długo się wszystko włącza gry też rewelacyjnie nie działąją mam te 100fps około w grach,
    ale są takie sekundowe przycinki. Proszę pomóżcie bo nie wiem co robić.
  • REKLAMA
  • #2 16446643
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Wejdź w menadżera zadań i sprawdź co obciąża dysk (możesz wrzucić zrzut ekranu).
  • REKLAMA
  • #3 16446708
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 883
    Screen z crystaldiskinfo - całej tabelki smarta, bo pewnie to wina HDD. System win10?
    Screen z process explorera - z całości (nie menedzera zadań wbudowanego w windowsa) - zaraz po załączeniu się pulpitu.
  • #4 16446890
    vebroz
    Poziom 4  
    Lenovo y700 Strasznie wolno działa
  • REKLAMA
  • #5 16447023
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    SMART nie komunikuje niczego niepokojącego.
    Dysk jest ok.
  • #6 16447044
    vebroz
    Poziom 4  
    ok może to być przez to że dysk jest 5400 obrotów?
  • #7 16447112
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    10 minut ciągłej pracy dysku tylko po włączeniu raczej nie jest normalne.
    Wszystkie aktualizacje systemu zainstalowane? Widać, że antywirus coś "mieli", również sprawdź czy jest aktualny.

Dodano po 8 [minuty]:

Możesz jeszcze tak zrobić:
    ppm na mój komputer -> zarządzaj -> harmonogram zadań -> biblioteka -> microsoft -> windows -> application experience i wyłączyć Ms Compatibility Appraiser i ProgramDataUpdater

Proces compattelrunner wywoływany przez te zdarzenia potrafi obciążać zarówno dysk jak i procesor, I nie dotyczy to tylko windows 10. Zapewne również u ciebie potrafi negatywnie wpłynąć na wydajność. Nie wiem czy wyłączenie tego może przynieść negatywne skutki.
    Przsykładowy wątek opisujący problem: https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...e-isdoes/768b3521-4c85-482f-bb41-5de611cda7f0
  • REKLAMA
  • #8 16447833
    vebroz
    Poziom 4  
    Już się chyba polepszyło z tego co widzę po tym wyłączeniu tych dwóch usług czy coś takiego. Dziękuję wszystkim za pomoc temat zamykam :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Y700, który działa bardzo wolno, szczególnie podczas uruchamiania systemu, co objawia się długim czasem aktywności diody dysku. Po wymianie pamięci RAM z 4GB na 8GB, wydajność nie uległa poprawie. Użytkownicy sugerują sprawdzenie obciążenia dysku w menedżerze zadań oraz analizę stanu dysku za pomocą CrystalDiskInfo. Po zbadaniu SMART, dysk nie wykazuje problemów, jednak użytkownik zauważa, że dysk pracuje z prędkością 5400 RPM, co może wpływać na wydajność. Dodatkowo, zaleca się wyłączenie usług związanych z harmonogramem zadań, które mogą obciążać system. Po zastosowaniu tych sugestii, użytkownik zauważa poprawę wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA