logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wymiana elektromagnesu w sprężarce do klimatyzacji opel corda c 1,2 2000 rok

przemon_00 13 Maj 2017 09:08 11331 6
REKLAMA
  • #1 16473047
    przemon_00
    Poziom 2  
    Witam posiadam corsę c 1,2 z 2000 roku i nie działa klima
    mechanik stwierdził że do wymiany jest elektromagnes w sprężarce od klimatyzacji
    koszt niby nie wielki ale jak wybrać dobry bez wyciągania sprężarki?
    jaki elektromagnes do sprężarki 09132918?
  • REKLAMA
  • #2 16473636
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6431
    przemon_00 napisał:
    mechanik stwierdził że do wymiany jest elektromagnes w sprężarce od klimatyzacji

To niech wymieni.
  • REKLAMA
  • #3 16473715
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Mam identyczny problem (Corsa C 2003) - ponoć, aby wymienić sprzęgło elektromagnetyczne trzeba odessać freon, wymontować sprężarkę z napędem i dopiero wtedy można to dalej rozbierać do wymiany sprzęgła.
    Jak na razie ...czekam na chłodne lato (kolejne bez klimatyzacji) :)
  • REKLAMA
  • #4 16483192
    przemon_00
    Poziom 2  
    Jak ma wymienić cwaniaku skoro ja nie chcę nic na razie wyjmować?
    Skoro jesteś taki bystry to podaj mi numer seryjny tego elektromagnesu ,który na 100% będzie pasował akurat do mojego modelu wtedy sobie jakoś poradzę
    takie proste komentarze są tu nie potrzebne bo za wszystko trzeba płacić a czasami można uniknąć zbędnych kosztów-moim zdaniem

Moderowany przez T5:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

• REKLAMA
  • #5 16487427
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    witam ,sprężarki niema potrzeby wyciągać wystarczy odkręcić do podstawy i wtedy jest więcej ruchu i można odkręcić śrubę mocowania tarcz,następnie odbezpieczasz koło pasowe zdejmując pierścień segera .Koło pasowa powinno zejść bez problemu ,następnie odpinasz następnego segera trzymającego elektromagnes , ot i cała filozofia a tyle agresji
  • #7 16488882
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    Jestem przeciwny odkręcaniu kluczem udarowym ,bo już parę śrub urwałem natomiast jak nie chce się odkręcić to ściskam tarczę razem z kołem pasowym i wtedy torxem ciągnę z wyczuciem ,jak już puści to dopiero wtedy pneumatem kątowym. Natomiast co do koła pasowego to w nich jeszcze nigdy nie miałem problemu ze zdjęciem ,jak i w całej grupie CCD

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiadający Opla Corsę C 1,2 z 2000 roku zgłasza problem z klimatyzacją, który mechanik zdiagnozował jako konieczność wymiany elektromagnesu w sprężarce. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wymiany elektromagnesu bez demontażu sprężarki. Użytkownicy sugerują, że można odkręcić sprężarkę od podstawy, co umożliwi dostęp do mocowania tarczy i wymianę elektromagnesu. Wskazano również na potrzebę użycia klucza udarowego lub specjalnego ściągacza do kół, aby uniknąć uszkodzeń. Pojawiły się różne opinie na temat metod demontażu, z zaleceniem ostrożności przy użyciu narzędzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA