logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa tempomat - Laguna II 1.9Dci 120KM nie działa Tempomat

krzychug3 13 Maj 2017 10:51 11814 11
REKLAMA
  • #1 16473156
    krzychug3
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam!!!

Bardzo proszę o pomoc, posiadam samochód Renault Laguna II 1.9dci 120KM 2002rok

W samochodzie jest zamontowany tempomat, wszystkie kostki pod kierownicą jak i od włączania tempomatu są prawidłowo zamocowane. Po naciśnięciu guzika zapala się zielona lampka tempomatu na desce i nic się więcej nie dzieje próbowałem naciskać przyciski przy kierownicy + - i R O ale to nic nie daje tempomat w ogóle się nie załącza dlatego proszę o pomoc może coś źle robię dodam tylko że jak nacisnę włącznik tempomatu w drugą stronę to zapala się pomarańczowa lampka ale też się nic nie dzieje.

Dziękuję i czekam na odpowiedź
    pozdrawiam
    krzychug3
    Załączniki:
    • Nie działa tempomat - Laguna II 1.9Dci 120KM nie działa Tempomat 532117666_5_1000x700_laguna-ii-19dci-salon-polska-serwis-mazowieckie.jpg (66.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16473185
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3383
    Robiłeś to na postoju czy kiedy?
  • REKLAMA
  • #3 16473374
    krzychug3
    Poziom 9  
    piotrekwoj1 napisał:
    Robiłeś to na postoju czy kiedy?

Jak na postoju???
    Podczas jazdy włączałem tempomat i nic się nie działo, próbowałem wszystkimi przyciskami ale w ogóle nie reagował, dodam że próbowałem na różnych prędkościach od 50 do 120 km/h i nic
  • #4 16473476
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3383
    Dlatego pytałem są różna tempomaty i różne metody załączania. Musisz zrobić diagnostykę może coś wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #6 16473753
    krzychug3
    Poziom 9  
    kamiloskop napisał:
    Pasuje poduszkę zdjąć i zobaczyć czy taśma jest akurat od opcji z tempomatem i co tam się dzieje.

tak jest kostka od tempomatu wiem, ponieważ już kiedyś to rozbierałem bo zmieniałem przełącznik wycieraczek.

zapomniałem napisać wcześniej ale świeci mi kontrolka poduszki i Service ponieważ coś jest nie tak ze zwijaczem, czy to może jakoś wpłynąć na działanie tempomatu?????
  • Pomocny post
    #7 16473833
    kamiloskop
    Poziom 23  
    Ocena: 278
    Przecież to jest to samo. Taśma air Bag odpowiada za poduszkę jak i przyciski tempomat. Najważniejsze a nie napisałeś wcześniej.... Podłączyć komputer tylko komputer a nie jakieś wynalazki i wyjdzie co i jak jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #8 16473858
    krzychug3
    Poziom 9  
    kamiloskop napisał:
    Przecież to jest to samo. Taśma air Bag odpowiada za poduszkę jak i przyciski tempomat. Najważniejsze a nie napisałeś wcześniej.... Podłączyć komputer tylko komputer a nie jakieś wynalazki i wyjdzie co i jak jest nie tak.

dzięki, nie wiedziałem że to jest razem połączone, byłem na wpięcie i gość powiedział mi że do wymiany jest taśma albo zwijacz nie pamiętam dokładnie.

jeszcze raz dzięki za pomoc

proszę powiedz mi czym się różni wersja z tempomatem i bez bo szukałem na allegro zwijacza ale wszystkie wyglądają identycznie tylko na jednym opisie pisze że z tempomatem a na drugim że bez
  • Pomocny post
    #9 16473881
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5040
    Ilością przewodów w środku.
    Bez tempomatu ma mniej niż z tempomatem.
    Taśma i zwijacz to jedno i to samo.
    W taśmie masz przewody od poduszki i klaksonu, w wersji z tempomatem dochodzą jeszcze przewody od guzików sterowania tempomatem.
  • #10 16474006
    krzychug3
    Poziom 9  
    a dlaczego tempomat ma 2 tryby to znaczy świeci na zielono albo na pomarańczowo????
  • Pomocny post
    #11 16474020
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Dlatego ,że może działać jako ogranicznik prędkości.
  • #12 16474032
    krzychug3
    Poziom 9  
    dziękuje wszystkim za pomoc, winę ponosi uszkodzona taśma airbag

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tempomatem w Renault Laguna II 1.9dci 120KM z 2002 roku, który nie działa pomimo prawidłowego podłączenia kostek. Po naciśnięciu przycisku zapala się zielona lampka, ale tempomat nie reaguje. Użytkownik próbował włączać tempomat podczas jazdy w różnych prędkościach. W odpowiedziach zasugerowano diagnostykę oraz sprawdzenie taśmy airbag, która odpowiada za działanie przycisków tempomatu. Użytkownik odkrył, że uszkodzona taśma airbag jest przyczyną problemu. Wyjaśniono również różnice między wersjami z tempomatem i bez, wskazując na różną ilość przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA