logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwerter VGA do HDMI działa, ale nie na każdym sprzęcie, czy można...

bicik4096 05 Cze 2017 18:42 11109 8
REKLAMA
  • #1 16513750
    bicik4096
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam

Kupiłem konwerter z VGA do HDMI. Podłączyłem i działa. Testując różne warianty, różne kable, pojawił się problem.

Gdy wepniemy w konwerter kabel z wtykiem HDMI, który jest zakończony wtykiem DVI, i podłączymy DVI do monitora Samsung F2380, na ekranie jest czarny obraz.

Gdy wyjmiemy taki DVI z monitora Samsung, gdy wepniemy w ten wtyk DVI, adapter aby uzyskać HDMI, oraz wepniemy taki HDMI w telewizor Toshiba, działa.

Pytanie, dlaczego nie mam obrazu na monitorze Samsung F2380 ?

Czy dokupując przejściówkę z DVI na VGA, oraz podpinając to pod monitor Samsung, uzyskam obraz przez to wejscie VGA w monitorze Samsung F2380 ?

Samsung F2380 posiada trzy wejścia. Dwa DVI i jedno VGA. W tym momencie jak to testowałem, nici z tego DVI. Więc pozostało mi kupienie adaptera aby DVI przez przejściówkę zmienić na VGA. Wiem że dużo tych przejściówek, ale tak na prawdę, nie mam pomysłu co zrobić.

Korzystałem wcześniej z przejściówek po skrętce, ale okazały się marne. Smugi na obrazie itp.

Ten konwerter co kupiłem, ładnie zmienia obraz analogowy, na cyfrowy i w efekcie wydaje się że zakup był najlepszy. Sęk w tym, że nie ma obrazu na monitorze Samsung F2380. Gdy podłączy się telewizor Toshiba, z wejściem HDMI nie DVI, to działa bardzo ładnie.

Czy ujęty w załączniku adapter DVI do VGA rozwiąże mój problem ?
    Załączniki:
    • Konwerter VGA do HDMI działa, ale nie na każdym sprzęcie, czy można... Adapter_DVI_do_VGA.jpeg (18.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Konwerter VGA do HDMI działa, ale nie na każdym sprzęcie, czy można... Konwerter_VGA_do_HDMI.jpeg (15.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16513788
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Nie możesz podłączyć HDMI poprzez przejściówkę do monitora? Czy takie połączenie nie działa? Jaka masz kartę graficzną?
  • REKLAMA
  • #3 16513801
    bicik4096
    Poziom 4  
    Komputer ( https://www.asus.com/Motherboards/AT5NM10I/ ) - działam tylko i wyłącznie na wyjściu VGA z tegoż komputera.

Zestaw moich kabli do kombinowania:

HDMI------------------------------------------------- DVI
    HDMI------------------------------------------------- HDMI

HDMI------------------------------------------------- DVI + adapter = HDMI

DVI ------------------------------------------------- DVI

Innych nie posiadam. Mam trzy adaptery w pudełku, które zmieniają DVI w HDMI.

Także to co mam, wpinałem, sprawdzałem i nic. Zaś podpinając do telewizora Toshiba, nawet przez różne kombinacje, obraz i tak jest. Może ten Samsung F2380 ma problem z czymś ?
  • #4 16513814
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Przecież ten monitor posiada wejście D-SUB, więc dlaczego po prostu nie użyjesz takiego kabla zamiast kombinować jak koń pod górę?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16513819
    bicik4096
    Poziom 4  
    bicik4096 napisał:
    Ponieważ przy 10 metrach kabla po VGA, obraz ma smugę w prawo.

Ponieważ przy 10 metrach kabla po VGA, obraz ma smugę w prawo.
  • #6 16513825
    sosarek

Poziom 43  
    Więc kup dobrej jakości kabel lub wykorzystaj transmitery po skrętce - tylko dobrej jakości.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 16513832
    bicik4096
    Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Więc kup dobrej jakości kabel lub wykorzystaj transmitery po skrętce - tylko dobrej jakości.

Twoja rada to gorsze / droższe rozwiązanie. Na obecnym konweterze, i zwykłych kablach, mam 12 metrów i bardzo dobry obraz, tyle że działa tylko na Toshibie, która ma wejście HDMI. Toshiba "łyka" również przejściówkę DVI -- HDMI. ( komputer vga - > konwerter - > hdmi ------------------ 10 metrów --------------------- DVI + adapter -> HDMI -- > Toshiba ( i działa ). Bez kombinowania na innym kablu również.

Przykładowo kable AUDA 10 metrów to około 130-150 zł na allegro. Za konwerter dałem 40zł z wysyłką.

Kupiłem kiedyś Extender czy jakoś tak po skrętce. Również mam smugę w prawo.
  • #8 16513872
    sosarek

Poziom 43  
    Więc może monitor ma uszkodzone wejście VGA?
    Pytanie jaki typ wejść DVI posiada monitor.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16513932
    bicik4096
    Poziom 4  
    sosarek napisał:
    Więc może monitor ma uszkodzone wejście VGA?
    Pytanie jaki typ wejść DVI posiada monitor.

VGA wydaje się być sprawne, ponieważ na standardowym kablu 1,5 metra obraz jest przyzwoity jak na vga. Testowałem ten Extender wspomniany po skrętce, na innych odbiornikach i efekt był taki sam, smuga. Na krótszych kablach, obraz był lepszy, przyzwoity.

Co chodzi o Samsung F2380 nie wiem jakie jest tam DVI, ale wiem że wszystkie jego wejścia muszą być sprawne, ponieważ wszystkie testowałem z poziomu innego komputera.

Przed chwilą wziąłem ten konwerter pod drugą starszą ciut Toshibe na takim samym kablu hdmi i obrazu nie ma wcale. Z kolei na nowszej Toshibie jest obraz po HDMI. Użyłem takiego samego, krótkiego kabla HDMI bez przejściówek, plus oczywiście ten zakupiony konwerter VGA do HDMI.

Może liczy się wersja kabla, albo nie wiem, wersja wejść HDMI...

Wracając do tematu, docelowo konwerter ma działać na monitorze Samsung F2380, na którym jest tylko czarny obraz, po podpięciu urządzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił konwerter VGA do HDMI, który działa z telewizorem Toshiba, ale nie wyświetla obrazu na monitorze Samsung F2380, mimo że wszystkie porty były testowane i działają. Problem pojawia się przy podłączeniu kabla DVI do monitora, co skutkuje czarnym ekranem. Użytkownik rozważa zakup przejściówki DVI na VGA, aby uzyskać obraz na monitorze. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie kabla VGA bezpośrednio, jednak użytkownik zauważa problemy z jakością obrazu przy dłuższych kablach. Pojawia się również pytanie o ewentualne uszkodzenie portu VGA w monitorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA