logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - Blue screen: irql-not-less-or-equal

werix7 01 Lip 2017 16:33 39159 34
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego po instalacji Windows 10 pojawiają się bluescreeny IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL i jak znaleźć ich przyczynę?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną okazała się wadliwa kość RAM; MemTest nie zawsze wykrywa takie błędy, więc warto uruchamiać komputer na jednej kości naraz i wymienić tę, po której wracają BSOD-y [#16592323] W tej sprawie jedna kość powodowała zawieszanie Chrome i bluescreeny, a po przełożeniu na drugą komputer działał stabilnie, po czym dokupienie nowej pamięci całkowicie rozwiązało problem [#16627382] Wcześniej zwrócono też uwagę, że procesor był mocno przegrzany, więc trzeba było wyczyścić radiator i wymienić pastę termoprzewodzącą [#16565122] [#16566014] Zasilacz Akyga 450W został oceniony bardzo krytycznie, więc przy takich objawach warto też sprawdzić napięcia lub podmienić zasilacz na pewny egzemplarz [#16566014] [#16588502]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 16562711
    werix7
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam.
    Przez długi czas (ponad 2 lata) nie przeinstalowywałam systemu. Korzystałam do tej pory z Windows 7, ale od pewnego czasu system wolniej chodził, wieszał się. Postanowiłam sformatować dysk i zainstalować nowy system, nie miałam już "7" więc pożyczyłam od kolegi bootowanego pendrive z Windows 10 (system jest na pewno dobry, sprawdzony przez kilka osób).
    Gdy zainstalowałam Windows 10 system notorycznie wieszał się podczas uruchamiania (kiedy pojawiało się logo "kółeczko" stawało w miejscu) lub pojawiał się komunikat widoczny na zdjęciu. Dla pewności zainstalowałam jeszcze raz system, już nie wiesza się podczas startu, ale nadal pojawia się ten komunikat. Poza tym system działa bardzo sprawnie. Wyłączyłam już w panelu sterowania "szybki start", ale to nie pomogło.
    Dodam, że kiedy korzystałam z Windows 7 system resetował się i pojawiał się blue screen (nie wiem czy był to ten sam błąd), ale zdarzało się to dość rzadko.
    Załączam plik dmp z informacją o błędzie.
    Załączniki:
    • 070117-34000-01.rar (24.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16562740
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3546
    Zamieść screen z programu CrystalDiskInfo.
  • #3 16562756
    werix7
    Poziom 7  
  • REKLAMA
  • #4 16563049
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Co to za sprzęt?
    Zacznij od pomiarów zasilacza miernikiem pod obciążeniem i bez, linie 12 5 i 3,3V. Jak będą OK zrób reset BIOS i następnie test pamięci RAM w programie memtest86 po 3 przebiegi na każdą kość.
    Uruchom też program HWiNFO w trybie "sensor only" następnie uruchom test power supply w OCCT na 10 minut. Po teście wróć do HW i zrób screen wszystkich monitorowanych wartości.
  • #5 16563501
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1731
    SMART nie komunikuje niczego niepokojącego.
    Dysk jest ok.
  • #6 16563809
    werix7
    Poziom 7  
    310artur napisał:
    Co to za sprzęt?
    Zacznij od pomiarów zasilacza miernikiem pod obciążeniem i bez, linie 12 5 i 3,3V. Jak będą OK zrób reset BIOS i następnie test pamięci RAM w programie memtest86 po 3 przebiegi na każdą kość.
    Uruchom też program HWiNFO w trybie "sensor only" następnie uruchom test power supply w OCCT na 10 minut. Po teście wróć do HW i zrób screen wszystkich monitorowanych wartości.

1. Załączam informacje o sprzęcie. Gdyby były niewystarczające (nie było czegoś widać - raport jest wygenerowany przez próbną wersję programu AIDA64) proszę pytać.
    2. Jak mam zresetować BIOS? Muszę rozkręcać kompa, czy mogę zrobić to z poziomu BIOSa?
    3. Czy mogę zacząć od tego biosu, testu pamięci RAM, HWiNFO, OCCT? Czy jeśli to wina zasilacza to testy mogą być raczej niemiarodajne? Pytam, ponieważ nie mam miernika i nie uda mi się samej wykonać pomiaru, jestem zielona w temacie hardware, jeśli chodzi o jakieś kabelki itp.
    Załączniki:
    • Report.rar (42.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16565122
    310artur
    Poziom 43  
    Testy będą niebezpieczne dla tego sprzętu. Procesor się gotuje i to może być cały problem. Bez rozbierania PC się nie obejdzie.
    Zacznij od podania kompletu informacji jakie pokazuje HWiNFO w trybie sensor only. Na razie nie obciążaj komputera sztucznie bo się może przegrzać. Uruchom HW i rób parę minut coś na PC co zwykle robisz. Zrób screen z HWiNFO i pokaż.

Konfiguracja:
    ASRock G41M-VS3
    Core 2 Duo E7500
    2x DDR3 2GB 1333MHz
    GT9500

Do kompletu model i marka zasilacza - napisane na bocznej ścianie zasilacza i tak to trzeba odczytać.
    Jak otworzysz PC to wymieć pędzelkiem (może być do makijażu :P ) kurz z radiatora na CPU - taki duży z wentylatorem ;) Przy okazji warto pozbyć się kurzu z każdego radiatora i płyty. Jak odkurzysz zrób kilka zdjęć wnętrza obudowy - będziemy wiedzieć jak to wygląda.
    Od tego zaczniemy.
    Procesor jest skrajnie przegrzany już, karta graficzna jeszcze w normie 45 stopni obleci choć w idle dla tej karty to dużo. Płyta o dziwo chłodna w porównaniu do reszty. Procesor może już nie pracować stabilnie 80 stopni na rdzeniu to za dużo.
    Coś czuje że odkurzanie już nie starczy (chyba że tam dywan urósł) i trzeba będzie jednak zdemontować chłodzenie i wymienić pastę termoprzewodzącą.

PS - dla zielonych - jak rozbierasz PC to odepnij go od zasilania. Zanim dotkniesz czegoś w środku pozbądź się ładunku elektrostatycznego (dotknij czegoś uziemionego np. kaloryfera, bolca ochronnego w gniazdku, a na koniec obudowy PC zamiast bezpośrednio czegoś w środku).
  • #8 16565995
    werix7
    Poziom 7  
    310artur napisał:
    Testy będą niebezpieczne dla tego sprzętu. Procesor się gotuje i to może być cały problem. Bez rozbierania PC się nie obejdzie.
    Zacznij od podania kompletu informacji jakie pokazuje HWiNFO w trybie sensor only. Na razie nie obciążaj komputera sztucznie bo się może przegrzać. Uruchom HW i rób parę minut coś na PC co zwykle robisz. Zrób screen z HWiNFO i pokaż.

Konfiguracja:
    ASRock G41M-VS3
    Core 2 Duo E7500
    2x DDR3 2GB 1333MHz
    GT9500

Do kompletu model i marka zasilacza - napisane na bocznej ścianie zasilacza i tak to trzeba odczytać.
    Jak otworzysz PC to wymieć pędzelkiem (może być do makijażu :P ) kurz z radiatora na CPU - taki duży z wentylatorem ;) Przy okazji warto pozbyć się kurzu z każdego radiatora i płyty. Jak odkurzysz zrób kilka zdjęć wnętrza obudowy - będziemy wiedzieć jak to wygląda.
    Od tego zaczniemy.
    Procesor jest skrajnie przegrzany już, karta graficzna jeszcze w normie 45 stopni obleci choć w idle dla tej karty to dużo. Płyta o dziwo chłodna w porównaniu do reszty. Procesor może już nie pracować stabilnie 80 stopni na rdzeniu to za dużo.
    Coś czuje że odkurzanie już nie starczy (chyba że tam dywan urósł) i trzeba będzie jednak zdemontować chłodzenie i wymienić pastę termoprzewodzącą.

PS - dla zielonych - jak rozbierasz PC to odepnij go od zasilania. Zanim dotkniesz czegoś w środku pozbądź się ładunku elektrostatycznego (dotknij czegoś uziemionego np. kaloryfera, bolca ochronnego w gniazdku, a na koniec obudowy PC zamiast bezpośrednio czegoś w środku).

Nazwę zasilacza znam, bo akurat kilka miesięcy temu go wymieniałam: Akyga 450W AK-B1-450.
    Załączam screeny z HWiNFO (podczas korzystanie z przeglądarki i słuchania muzyki w Winampie).
    Potem zajrzę do środka obudowy i wrzucę jakieś zdjęcia.
  • #9 16566014
    Kasek21
    Poziom 43  
    Temperatura CPU jest za wysoka - wymień pastę termoprzewodzącą i poprawnie zamontuj chłodzenie. Pewnie nie wszystkie pushpiny trzymają poprawnie/są połamane.

werix7 napisał:
    Akyga 450W AK-B1-450

To się nadaje do śmieci, a nie do zasilania komputera.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3087862.html
  • #10 16566605
    werix7
    Poziom 7  
    Zdjęłam obudowę i przeczyściłam go nieco bo był trochę zapuszczony.
    Jadę do komputerowego po pastę i przeczyszczę go jeszcze trochę i zobaczę jakie będą efekty.
    Tak to wygląda w środku:

• #11 16567116
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Sorawdź sobie komputer na obecność wirusów i zmień RAM. Bardzo wysoce prawdopodobne jest, że masz jakiś syf w komputerze, albo masz uszkodzony/ niekompatybilny/źle dobrany RAM. Przegrzewanie nic tutaj do tego nie ma, nie chyba, że masz dosyfione banki pamięci i RAM źle styka...
  • #12 16567168
    310artur
    Poziom 43  
    Piotr przy 90 stopniach to pamięć podręczna w CPU też wymięka i daje BS podobne do RAM.
    Ten komputer ma pewnie z 10 lat i pewnie od kilku najmniej nikt tych RAM nie tykał. Mogły conajwyżej paść ale wątpię.
    Na foto PC wygląda teraz dobrze. Zajmij się tym chłodzeniem - 75 stopni to absolutny maks dla tego procesora i to pod pełnym obciążeniem a tu dobija 90 stopni a obciążony w połowie. Na lato tak czy owak warto by było zainwestować w wentylatory na tył i przód obudowy. Będzie chłodniej w środku to też mu się lżej zrobi.
  • REKLAMA
  • #13 16568135
    werix7
    Poziom 7  
    Piotr160292 napisał:
    Sorawdź sobie komputer na obecność wirusów i zmień RAM. Bardzo wysoce prawdopodobne jest, że masz jakiś syf w komputerze, albo masz uszkodzony/ niekompatybilny/źle dobrany RAM. Przegrzewanie nic tutaj do tego nie ma, nie chyba, że masz dosyfione banki pamięci i RAM źle styka...

Zawsze miałam aktualnego antywirusa i co jakiś czas robiłam pełne skanowanie i czyściłam śmieci systemowe różnymi programami. Poza tym BS wyskakiwały mi zraz po zainstalowaniu systemu, kiedy jeszcze nic nie miałam na nim, więc to raczej nie wirus. Jeśli chodzi o RAM, to jak wymienię pastę zrobię test w programie memtest86 i przed założeniem obudowy poproszę kolegę, aby zerknął czy tam wszystko na pewno dobrze styka.
    310artur napisał:
    Piotr przy 90 stopniach to pamięć podręczna w CPU też wymięka i daje BS podobne do RAM.
    Ten komputer ma pewnie z 10 lat i pewnie od kilku najmniej nikt tych RAM nie tykał. Mogły conajwyżej paść ale wątpię.
    Na foto PC wygląda teraz dobrze. Zajmij się tym chłodzeniem - 75 stopni to absolutny maks dla tego procesora i to pod pełnym obciążeniem a tu dobija 90 stopni a obciążony w połowie. Na lato tak czy owak warto by było zainwestować w wentylatory na tył i przód obudowy. Będzie chłodniej w środku to też mu się lżej zrobi.

Komputer ma prawie 8 lat, ale jakieś 3-4 lata temu wymieniałam płytę główną i przy okazji wymieniłam RAM, bo który miałam obecnie nie pasował do nowej płyty. 2 lata temu kupiłam też nowy dysk, a kilka miesięcy temu zasilacz.
    O jakich wentylatorach mówisz, możesz podesłać jakieś linki, cenę?
  • #14 16568675
    310artur
    Poziom 43  
    http://www.aab.com.pl/product-pol-47-AAB-Cooling-Super-Silent-Fan-9.html
    Tu masz przykładowy. Wydać warto chociaż te 10PLN bo te najtańsze jeśli nie od nowości to po jakimś czasie zaczynają hałasować. Takie 2 mam u siebie, sterowanie wyłączyłem i na pełnych obrotach są praktycznie niesłyszalne. Tak myślę że taką masz tam średnice ale zmierz dla pewności rozstaw otworów na śruby. W zestawie są śruby montaż dziecinnie prosty. Oczywiście podobne konstrukcje robią inne firmy - niemal identyczne są od Arctic. Generalnie ma pasować średnica (podejrzewam 92mm), obroty najlepiej w okolicy 1400-1800, zasilanie 2 lub 3 pin. A że masz tylko jedno gniazdo zasilania wentylatora na płycie głównej to jeśli dwa dawać to jeszcze taki rozdzielacz
    http://www.aab.com.pl/product-pol-84-AAB-Cooling-AAB-C19.html
    I to do płyty głównej (lewy dolny róg)
    albo coś takiego
    http://www.aab.com.pl/product-pol-67-AAB-Cooling-AAB-C12.html
    Wedy wentylatory podpinasz do tych dwóch gniazd 12V (żółte kable) a to do MOLEX zasilacza.

PS pastę też możesz kupić AAB TG2 wystarczająco dobra a tania przynajmniej.
  • #15 16582596
    werix7
    Poziom 7  
    Załączam najświeższe screeny z HWiNFO po oczyszczeniu kompa i wymianie pasty. Temperatura procka chyba wyraźnie spadła.
    Zaraz się zabieram za test pamięci RAM.
  • #16 16582627
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    RAM się nie testuje, tylko podmienia. Te wszystkie memtestery programowe można sobie w cztery litery wsadzić, ponieważ nie zawsze wykazują uszkodzenie. Sam osobiscie zarówno tutaj na forum, jak i prywatnie przerabiałem sytuację, gdzie komputer działał niestabilnie, wszyscy "fachmani" chórem mówili żeby spr. memtestem. Ten pokazał, ze jest ok i efekt był taki, ze diagnostyka stanęła w martwym punkcie i w końcu po ostatecznej wymianie pamięci na 100% sprawne komputer zaczął pracować stabilnie... Ja rozumiem, że nie każdy ma możliwość, ale przy obecnych cenach pamięci DDRII uważam, że to nie problem kupić kostkę 512MB, wyjąc wszystkie kości, wstawić tą 512-stkę i sprawdzić na jakimś mało wymagającym live cd Lnuxa.
  • REKLAMA
  • #17 16583117
    werix7
    Poziom 7  
    Zainstalowałem nowy system, tym razem 7(wersję professional 64) bo 10 miałam już dość. :shii: Tylko ładnie wygląda, a poza tym to mase BS i innych błędów. Może u innych się sprawdza, ale ja do 10 już nigdy nie wrócę, chyba, że na nowym sprzęcie, bo mój obecny komputer ewidentnie go nie toleruje.

System jak narazie śmiga rewalacyjnie, żadnych błędów, resteratów, ani zawieszeń. Najbardziej mnie zaskoczyła (pozytywnie) szybkość uruchamiania (jakieś 10s szybciej niż na 10) Odpaliłem już mamtest. Narazie 0 błędów. 3 przebiegi, tzn. Pass: 3?

Piotr160292 napisał:
    RAM się nie testuje, tylko podmienia. Te wszystkie memtestery programowe można sobie w cztery litery wsadzić, ponieważ nie zawsze wykazują uszkodzenie. Sam osobiscie zarówno tutaj na forum, jak i prywatnie przerabiałem sytuację, gdzie komputer działał niestabilnie, wszyscy "fachmani" chórem mówili żeby spr. memtestem. Ten pokazał, ze jest ok i efekt był taki, ze diagnostyka stanęła w martwym punkcie i w końcu po ostatecznej wymianie pamięci na 100% sprawne komputer zaczął pracować stabilnie... Ja rozumiem, że nie każdy ma możliwość, ale przy obecnych cenach pamięci DDRII uważam, że to nie problem kupić kostkę 512MB, wyjąc wszystkie kości, wstawić tą 512-stkę i sprawdzić na jakimś mało wymagającym live cd Lnuxa.

1. To jest DDRIII.
    2.Może masz rację, ale nie zaszkodzi zrobić najpierw testu. Zawsze może wykryć błąd i wtedy będę miała pewność, że jest coś nie tak z RAM. A tak, jeśli nic nie będzie się działo niepokojącego nie będę hajsu w błoto wyrzucała.
  • #18 16583153
    Kasek21
    Poziom 43  
    werix7 napisał:
    Narazie 0 błędów. 3 przebiegi, tzn. Pass: 3?

Wystarczy.
  • #19 16583428
    werix7
    Poziom 7  
    Wszystko ok?
  • #20 16583458
    RADU23
    Jak na załączonym zrzucie. Nie widać żadnych uszkodzeń bloków pamięci.
  • #21 16583484
    werix7
    Poziom 7  
    Poczekam jeszcze koło tygodnia, jeśli nic się nie będzie działo problem uznam za rozwiązany.

Jaki najlepszy antywirus i przeglądarka, żeby nie obciążały zbytnio procesora?
  • #22 16583504
    RADU23
    werix7 napisał:
    Jaki najlepszy antywirus

Temat rzeka. Każdy poleca co innego. Poczytaj sobie rankingi w internecie, dobierz coś co będzie tobie odpowiadało.
    werix7 napisał:
    i przeglądarka, żeby nie obciążały zbytnio procesora?

Wybierz coś lekkiego, pokroju Opera, Chrome.
  • #24 16584322
    310artur
    Poziom 43  
    Lepszy chrome niż firefox obecnie. Zwykle wybiera się między chromem operą a firwfoxem, czasem ktoś tam słyszał o safari - reszta to egzotyka. (edge/IE to raczej nie biorą udziału w rankingach choć EDGE nie jest taki zły)
    U mnie przynajmniej chrome poprawnie działa i z testowanych najlżejszy.
  • #25 16585933
    RADU23
    310artur napisał:
    Lepszy chrome niż firefox obecnie.

Dokładnie.
    Z najbardziej znanych przeglądarek podałem użytkownikowi 2 alternatywne, które zżerają stosunkowo mało zasobów.
    Osobiście używam FF, lecz nie można tutaj mówić o "lekkości".
  • #26 16588086
    werix7
    Poziom 7  
    Niestety, moja radość nie trwała zbyt długo. Wczoraj pojawił się BSOD spowodowany przez nvlddmkm.sys. Zastosowałam się do tych wskazówek http://pl.ccm.net/faq/8032-nvidia-jak-naprawic-blad-nvlddmkm-sys.
    Nie pomogło, dzisiaj pojawił się kolejny, jednak wywołany przez inny plik.
    Załączam pliki dmp. oraz wynik skanowania programem OTL.

Poprawiłem zamieszczenie linku. RADU23
    Załączniki:
    • Extras.Txt (43.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL.Txt (210.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nowy folder.rar (44.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 16588416
    310artur
    Poziom 43  
    Ten obecny pseudo zasilacz to z jakiego powodu tu trafił? Poprzedni równie zacny był i padł?
    Kondensatory to lekkiego życia nie mają z takim zasilaniem - nie widać czasem spuchniętych? Trochę jest elektrolitycznych - te w sekcji zasilania CPU i RAM jak są uszkodzone tak to się objawiać może.
  • #28 16588502
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2349
    Wykonaj pomiar napięć zasilacza lub go podmień na coś sprawdzonego. Jeżeli ciągle był by błąd konkretnego sterownika (w tym przypadku nvidia) to jeszcze można by było podejrzewać uszkodzenie grafiki, ale skoro piszesz że pojawił się też BSOD z powodu innego sterownika to raczej nie to.
  • #29 16588739
    werix7
    Poziom 7  
    Wyciągnęłam właśnie kości RAM. Na jednej z nich były jakieś niewielkie białe ślady. Czy to normalne?
    Załączam zdjęcie kości.
  • #30 16588777
    Kasek21
    Poziom 43  
    werix7 napisał:
    Czy to normalne?

Nie.

Ktoś miał brudne paluchy od pasty termo. i tyle :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Windows 10 po długim użytkowaniu Windows 7, jednak napotkał problemy z niebieskim ekranem błędu "irql-not-less-or-equal" oraz zawieszaniem się systemu. Po reinstalacji systemu i wyłączeniu szybkiego startu, problem nadal występował. Użytkownik został poproszony o dostarczenie informacji o sprzęcie oraz wykonanie testów diagnostycznych, w tym pomiarów zasilacza, testów pamięci RAM oraz monitorowania temperatury. Po wymianie pasty termoprzewodzącej i oczyszczeniu komputera, użytkownik zauważył poprawę, ale problemy z BSOD powróciły, co sugerowało uszkodzenie pamięci RAM. Po wymianie kości RAM komputer zaczął działać stabilnie. Użytkownik zdecydował się na powrót do Windows 7, który działał bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA