logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Ka 2 (2012) 1.2 - który przekaźnik załącza kompresor klimatyzacji?

szczupx 10 Sie 2017 11:11 2790 4
REKLAMA
  • #1 16634508
    szczupx
    Poziom 19  
    Ocena: 94
    Ford Ka 2 (2012r) silnik 1.2
    Nie załącza się kompresor, brak napięcia na wtyczce sprzęgła.
    Bezpieczniki sprawdzone.

Nie mam schematu elektryki, który przekaźnik odpowiada za załączenie kompresora?

Podpiąłem się do komputera, w podglądzie parametrów widać ciśnienie czynnika (nie pamiętam wartości) i jest pozycja którą zrozumiałem jako wyjście załączenia sprzęgła - która jest cały czas na OFF.

Ktoś zna warunki jakie muszą być spełnione aby komputer silnika załączył klimę?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16634735
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5049
    Jak nie ma zezwolenia na start to nie jest to wina przekaźnika bo on nie zostanie wysterowany póki będzie widać cały czas OFF w parametrach.
    Może byś tak pokazał co tam widzisz w parametrach.
    Ciśnienie powinno byc ok 5bar i ono też zależy od temperatury zewnętrznej - czym cieplej tym wyższe ciśnienie.
    Poniżej 2bar raczej nie ruszy.
  • #5 16634740
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Nie, ani schematu, i bez tego ani rusz. Tylko skrzynka jak pasuje z tym T05 jako "AC compresor clutch relay".

Za to po innych oglądanych schematach widać że może być różnie. Czujnik ze stykami zwiernymi zależnymi od ciśnienia, temperatury, włącza to i owo, czasem w jednym takim "czujniku" jest kilka styków dających różne sygnały. Czasem taki czujnik w ogóle daje prąd kompresorowi, oprócz przekaźnika.
    Musisz dorwać schemat, i dogłębnie obejrzeć parametry w programie, może dać zrzuty ekranu z odczytami, to je ludzie pointerpretują.
    szczupx napisał:
    Podpiąłem się do komputera, w podglądzie parametrów widać ciśnienie czynnika (nie pamiętam wartości)
    Od tego zaczynając, u mnie też widać, tylko jeszcze fejsa nie miałem. Ciekł kompresor, wymaganej ilości czynnika nie było, ale jakieś ciśnienie zawsze tak, bo z któregoś zaworka można było sobie od czasu do czasu upuścić je do zera, psikało na 1-2s, pomimo że ciśnienia nie było, ale jakoś minimalne podczas jazdy się tam tworzyło.
    Jak widzisz na przewodach klimy kilka czujników, to kicha, bo musisz wiedzieć co z czym się łączy, lub daje napięcie do sterownika.
    Ja mam jeden, "elektroniczny" dający napięcie ster. silnika o ciśnieniu/temperaturze w układzie, i tego łatwo oszukać bo wiem już jak, ale to u mnie. Oczywiście bez czynnika nie ma co oszukiwać komputera, bo chłodzić i tak nie będzie.
    Także zacznij od tego czy w ogóle jest czynnik.
REKLAMA