logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monter instalacji fotowoltaicznej- opinie o pracy

10 Sie 2017 15:36 22086 12
  • #1 16634925
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 16634965
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Jak nie masz lęku wysokości to czemu nie?
  • #3 16634973
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16634994
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Oczywiście że tak, osobiście nie pracuję przy panelach ale myślę że nie wiele to różni się od pracy elektromontera przy układaniu instalacji odgromowej czy montażu anten. Zdobyte doświadczenie na pewno kiedyś zaprocentuje.
  • #5 16635840
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Po montażu swojej instalacji stwierdzam, że to ciężka robota. I sprzęt wspinaczkowy jest niezbędny :>
  • #6 16635908
    Jan_Werbinski
    Poziom 33  
    Ocena: 669
    Za 500 zł od kW bym tego nie robił. Chyba że jakaś większa instalacja z wygodnym dostępem i panelami 250W/szt.
  • #7 16636594
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    A takie są stawki dla montera ? Czy tez jest dniówka a raczej "miesięcznica".
  • #8 17178427
    ablativus01
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Podbijam temat bo dostałem ofertę pracy przy montażu a nigdy nie robiłem nic na wysokościach i nie wiem czy brać się za to czy szukać innej bardziej przyziemnej, lęku wysokości nie mam ale na dachu nigdy nie chodziłem.
  • #9 17182539
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Pracowałem tylko miesiąc w branży w firmie z Tarnowa. Nie odpowiadał mi szef mający chyba jakąś manię prześladowczą - każdy chłopak chciał go okraść albo szpiegować do konkurencji i przymus lojalki na 3 lata po jakimkolwiek szkoleniu, koleś miał sporą rotację pracowników - przeszedłem z PV na instalacje elektryczne czego nie żałuję.
    Wracając do pytania - Instalator PV - praca głównie w delegacji, przeważnie fizyczna na dachach - stosunkowo rzadko montuje się u prywatnych inwestorów konstrukcje naziemne - montowałem jedną taką na Mazurach, pozostałe dachowe. Instalację składa się jak klocki Lego, jedynie kabel zasilający wiąże się z kuciem/ wierceniem/ kopaniem. Wnoszenie paneli na dachy jest najnudniejsze i najbardziej uporczywe - trzeba się ochodzić po schodach/ rusztowaniu. Zajmowałem się też programowaniem inverterów i aktualizowaniem softów - ta część jest najprzyjemniejsza. Stawka u byłego pracodawcy ( 2015 rok) wynosiła od 1300zł w górę na rękę.

PS. Jak pracodawca nie zapewni lin i zabezpieczeń to odmawia się pracy - masz mieć zapewniony sprzęt i kropka.
  • #10 18778230
    ŁukaszPawik
    Poziom 1  
    Witam
    Od niedawna interesuje mnie zmiana branży na monter fotowoltaiki, ale na sam poczatek chciałbym sie zorientować jak to mniej wiecej wygląda. Może ma ktos znajomego który mógłby wiecej na ten temat powiedzieć ewentualnie polecic tez jakąs dobrą firmę.
    Licze na wasza pomoc z góry dziękuje
  • #11 18782528
    Marcel Sikoraa
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Pracowałem jako monter paneli praca wiadomo fizyczna trochę wymagajaca wysiłku ale nie straszna. Zarobki na mega dobrym poziomie gdyby nie moja wyprowadzka do Krakowa to zostałbym dalej w Lift Upie to była firma w której pracowałem kilka dobrych lat i gdyby nie to to na pewno bym został. A ze wystawiam opinie teraz to moge z czystym sumieniem polecić
  • #12 18783907
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    nitros66 napisał:
    Stawka u byłego pracodawcy ( 2015 rok) wynosiła od 1300zł w górę na rękę.

Chyba na tydzień ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z pracą jako monter instalacji fotowoltaicznych. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że praca jest fizycznie wymagająca, często odbywa się na wysokościach, co wiąże się z koniecznością stosowania sprzętu wspinaczkowego. Wiele osób podkreślało, że doświadczenie w branży może być cenne, a zarobki są na dobrym poziomie, chociaż stawki mogą się różnić w zależności od firmy i lokalizacji. Wspomniano również o problemach z rotacją pracowników oraz o konieczności pracy w delegacji. Użytkownicy sugerowali, że warto rozważyć tę ścieżkę kariery, zwłaszcza jeśli nie ma lęku wysokości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA