logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować domową radiostację krótkofalarską bez zezwoleń?

Jugernaut 27 Sie 2017 19:06 8322 36
REKLAMA
  • #1 16666621
    Jugernaut
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Witam.
    Bardzo proszę o doradzenie w kwestii radiotelefonów, mianowicie chodzi mi po głowie od dłuższego czasu łączność krótkofalarska. Złapałem bakcyla w tej kwestii, ale do rzeczy. Chciałbym stworzyć sobie w domu własną radiostację krótkofalarską, myślałem o takiej zbudowanej z samochodowego CB radia. Troszkę już o tym czytałem lecz nie znalazłem odpowiedzi co powinienem w tej sytuacji zrobić. Czytałem o różnych CB radiach samochodowych w domu, lecz sądzę że jest lepsze rozwiązanie. Dla tego wolałem zapytać ludzi którzy się na tym znają.

Jestem kompletnie zielony w tej kwestii i chciałbym się chociażby dowiedzieć.
    Jaka radiostacja, antena i inne tego typu sprawy (BEZ ZEZWOLEŃ) byłyby najlepszym rozwiązaniem? Proszę mi udzielić porady dotyczącej tego tematu. :)

Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16666874
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1664
    Krótkofalarska wyklucza "bez zezwoleń"
    Bez zezwolenia możesz sobie kupić PMR-kę lub CB.
    Instalacja anteny CB na dachu może wymagać pozwolenia właściciela i jeśli przekracza 3m wysokości również zgłoszenia w odpowiednim urzędzie.
    Michał
  • Pomocny post
    #3 16666895
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    SP5IT napisał:
    Krótkofalarska wyklucza "bez zezwoleń"
    Bez zezwolenia możesz sobie kupić PMR-kę lub CB.

Radiostację może sobie kupić, i nasłuchiwać do woli, to jest legalne.
    Co innego jeśli zacznie również nadawać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16666923
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 16666986
    Jugernaut
    Poziom 10  
    Dziękuję Bardzo za wszelką pomoc, a moglibyście jakiś sprzęt zaproponować?
  • Pomocny post
    #7 16667078
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16667106
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Z powodzenie, można kupić sprzęt wyprodukowany w garażu, przez specjalistę elektronika, krótkofalowca.

Co prawda nie ma to homologacji, ale coś za coś (niska cena)
    I wbrew pozorom, ma to całkiem przyzwoite parametry.
    https://www.youtube.com/watch?v=yUZUUhc3p2w
  • #9 16667132
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2473
    Jugernaut napisał:
    Jaka radiostacja, antena i inne tego typu sprawy (BEZ ZEZWOLEŃ)
    "Radiostacja" jest to stwierdzenie nie do końca określone (nasłuchowa, nadawcza, przekażnik, "zagłuszarka RWE"). Każde urządzenie odbiorcze nie służące przestępstwu jest dozwolone.
    Problem powstaje jak:
    SP5IT napisał:
    Instalacja anteny CB na dachu może wymagać pozwolenia właściciela i jeśli przekracza 3m wysokości również zgłoszenia w odpowiednim urzędzie.
    Pozdrawiam.
  • #10 16667183
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Kwestie prawne zostały już dostatecznie wyjaśnione. Jeżeli ktoś czuje niedosyt i ma jakieś uwagi do Autora tematu lub innych userów dotyczące porad prawnych to proszę je przesyłać zainteresowanym poprzez PW.
    Posty doradców prawnych będą usuwane a ich autorzy odpowiednio nagradzani.

• #11 16667229
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Jugernaut napisał:
    ..., myślałem o takiej zbudowanej z samochodowego CB radia...

Poszukaj Presidenta Lincolna oraz anteny na pasmo CB (stacjonarnej). Jak się wciągniesz - zrób pozwolenie, dostaniesz znak i będziesz mógł pracować na KF'ie.
    Do osłuchania się z pasmami wystarczy SDR - albo z tunera DVB-T (wątek na Elektrodzie) albo WebSDR, np SP3PGX lub SP2PMK. Na stronie odbiornika SP2PNK masz instrukcję użytkowania.
  • #12 16667234
    Jugernaut
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi nie spowiedziewalem się ze tyle osób będzie chętna do pomocy

Dodano po 20 [minuty]:

Jeszcze może jedno pytanie, powiedzmy kupię takiego "Lincolna" lub "Alana 87" i czy będę miał problemy z prawem? Powinienem czegoś unikać?
    Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Odpowiedzi są w tematach "podwieszonych", linku który podał SP5IT oraz w internecie.

Dodano po 14 [minuty]:

Może się panowie orientujecie, na ile km taki zestaw z antena 1/2 lub 1/4 będzie "sięgał"?
  • #13 16667249
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Jugernaut napisał:
    ... Może się panowie orientujecie, na ile km taki zestaw z antena 1/2 lub 1/4 będzie "sięgał"?

Które anteny masz na myśli?
    Czego nie rozumiesz z postów które na ten temat napisano na elektrodzie i w internecie?
    Wpisałeś w Google zwrot "zasięg CB radia"? Czego nie rozumiesz po przeczytaniu tego co znalazło Google?
  • REKLAMA
  • #14 16667404
    Phaeton
    Poziom 19  
    Ocena: 165
    A może jednak z pozwoleniami? Dzisiaj zdobycie licencji to nie jest wielka rzecz, a jak trochę posłuchasz to pewnie będziesz chciał też ponadawać.
  • Pomocny post
    #15 16667530
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Phaeton napisał:
    A może jednak z pozwoleniami? Dzisiaj zdobycie licencji to nie jest wielka rzecz, a jak trochę posłuchasz to pewnie będziesz chciał też ponadawać.

Nie obrażając autora tematu niech lepiej zacznie od CB. Liźnie podstawy i za 2 -3 lata jeśli bakcyl się utrzyma zrobię sobie licencje.

Do autora:
    Chętnie napiszemy Ci jakie poszczególne urządzenia masz kupić aby zbudować stacje bazowa - ale jakie masz możliwościu w jakim budynku mieszkasz, na którym piętrze? Czy możesz zamontować antenę bazową i jakie są możliwości montażu.
    Czy posiadasz własny samochód i prawo jazdy (tam też możesz mieć CB i rozmawiać z domem)?
    Nie zapomnij o miejscu w domu na taką stacje (najlepiej oddzielny pokój, biurko blisko miejsca gdzie przewody będą schodzić od anteny).
  • #16 16667732
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16667862
    Jugernaut
    Poziom 10  
    Otóż mieszkam z moimi rodzicami w sporym domu na pustkowiu (na wsi), Mam prawo jazdy samochód również. Mieszkam w Pokoju z balkonem i biurkiem blisko drzwi na balkon.

Zastanawiałem się również czy drewniany balkon jak i cały budynek będzie sprzyjał takiej antenie. Jest również kwestia tego, że niewiele dalej przebiega spore słupy wysokiego napięcia i nie wiem jakby się to zachowywało z odniesieniem do CB radia
  • Pomocny post
    #18 16667882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 16667911
    Jugernaut
    Poziom 10  
    OK a co w sytuacji gdy walnie piorun? teoretycznie mówiono mi gdy chciałem zamontować piorunochron że nie ma takiej potrzeby ponieważ słupy wysokiego napięcia załatwią sprawę. Ale może lepiej uziemić jakoś taką antenę? Dziękuję za odpowiedź
  • Pomocny post
    #20 16668080
    Bushman10980
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Jeżeli dach jest metalowy to najlepiej na nim zamontować antenę 1/2 fali na wysokości 5,5m nad dachem - tworzy się idealny dipol.
    Jeżeli natomiast dach jest pokryty dachówką to antena 5/8 fali - jest ona też zwarta dla prądów stałych (wyładowania i bliskość linii w. napięcia) i jej wysokość zamontowania nie ma takiego znaczenia bo ma swoje przeciwwagi.

Następna sprawa kabel - musisz prześledzić drogę kabla do swojego pokoju, do miejsca urządzenia CB. Jeśli do 20 m to RG58, jeśli powyżej to RG213.

Zasilacz:
    Najlepiej o wydajności powyżej 5A. Pozwoli na podłączenie oprócz CB o większej mocy i/lub emisji SSB także dodatkowych urządzeń typu mierniki, podświetlenia, wentylatory itp.

Radio:
    temat rzeka - ale zastanów się nad zainwestowaniem w radio z emisją SSB.

Dodatkowo:
    Reflektomert z pomiarem mocy - do celów kontrolnych każdego dnia...
  • #21 16668290
    Jugernaut
    Poziom 10  
    Koledzy czy taki: http://allegro.pl/mikrofon-gruszka-midland-alan-101-102-109-nowy4pin-i68xxxxxxxxx.html Mikrofon będzie pasował do alana 87? Kurczę nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi...

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• #23 16668335
    Jugernaut
    Poziom 10  
    A mógłbyś mi podać jakiś konkretny model,albo chociaż jakąś podpowiedź co do mikrofonu? dziękuję
  • #25 16668347
    Jugernaut
    Poziom 10  
    Rozumiem że coś w tym stylu? Dziękuję!

Jak zbudować domową radiostację krótkofalarską bez zezwoleń?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #26 16668361
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2473
    Jugernaut napisał:
    teoretycznie mówiono mi gdy chciałem zamontować piorunochron że nie ma takiej potrzeby ponieważ słupy wysokiego napięcia załatwią sprawę.
    Bzdura. Na bezpośrednie uderzenie pioruna nie ma mocnych. Ja posiadam maszt 15 m mam go uziemione, dzięki temu po uderzeniu pioruna skończyło się na spaleniu odciągów oraz "odparowaniu" cewki w antenie.
    Pozdrawiam.
    P.S.
    Jedna "mądra" osoba stwierdziła coś w rodzaju: "gdybyś nie miał uziemione to i piorun nie walnął by tobie w antenę". Pozostawiłem to bez komentarza.
  • #27 16668385
    Jugernaut
    Poziom 10  
    Jakbym mógł jeszcze was wykorzystać i zapytać o wtyk antenowy. Jest to UC1? czy UHF?

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji.

Szczyt lenistwa! Pracujesz na ustrzeżenie.

• #28 16676517
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Mam pytanie do kolegi Novile odnośnie Presidenta Benjamina
    i nawiązywanie łączności międzynarodowych.
    Aby taką łacznośc nawiązac tym radyjkiem jaką trzeba miec do tego antenę?

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

Poza tym, jeśli masz pytanie inne niż osoby pytającej, z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• #29 16676606
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 16676685
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Do łączności na DX-ach jaka jest lepsza polaryzacja pionowa czy pozioma, chodzi oto aby uzuskac jak największy zasięg.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy domowej radiostacji krótkofalarskiej bez zezwoleń. Odpowiedzi wskazują, że legalne opcje to zakup radia CB lub PMR, przy czym PMR ma ograniczenia mocy i anteny. Zaleca się użycie radia CB o mocy 4W (AM/FM) lub 12W (SSB) oraz anteny 1/2 lub 1/4 fali. Koszt zestawu używanego to około 300 zł. Użytkownicy podkreślają, że nadawanie wymaga zezwolenia, a także omawiają kwestie montażu anteny oraz zasięgu, który może wynosić 30-40 km. Wskazówki dotyczą także wyboru sprzętu, z naciskiem na unikanie tanich modeli z Chin oraz preferencje dotyczące mikrofonów i zasilaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA