logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo powinno wygladać uziemienie słupa na działce?

Sabina Anna 30 Sie 2017 16:28 7611 13
REKLAMA
  • #1 16671720
    Sabina Anna
    Poziom 7  
    Witam
    Od niedawna mam problem ze słupem na swojej działce, a dokładnie z uziemieniem tego słupa. Ciekawi mnie jak powinno wyglądać prawidłowe uziemienie. Słup wymieniono w tym roku (innego wyjścia niby nie było).Zgodziłam się,aby uziemienie było na naszej działce. Wykopano rów o głębokości 80 cm w linii prostej od słupa, mnie więcej 15 m.
    Dodatkowo w trakcie kopania znaleziono stare uziemienie( bednarka?), do niego podłączono to nowe i zasypano.
    Miesiąc później w trakcie rozkładania instalacji od budowy do słupa uszkodzono uziemienie. Usłyszałam, że muszę na swój koszt odnowić uziemienie. Natomiast elektryk, który robił mi instalacje stwierdził, że takie uziemienie jakie mi założono niedawno, nie powinno się u mnie znaleźć.
    Prawidłowe idzie w pionie od słupa sonda 1,5 metrów w głąb. Nie wiem za bardzo co robić, bo mam ochotę wystosować pismo, aby wynieśli się z mojej posesji z 15 metrowym drutem. Chciałam po dobroci, a wyszło inaczej.Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16671819
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Sabina Anna napisał:
    Prawidłowe idzie w pionie od słupa sonda 1,5 metrów w głąb.

Proszę zapytać tego elektryka skąd ma takie informacje i czy słyszał o uziomach poziomych.
    Sabina Anna napisał:

Nie wiem za bardzo co robić, bo mam ochotę wystosować pismo, aby wynieśli się z mojej posesji z 15 metrowym drutem.

Nic nie stoi na przeszkodzie by wystosować pismo. Choć odpowiedzi można się domyślać. Skoro była zgoda na posadowienie słupa i przebieg linii przez działkę, to jest też zgoda na uziemienie, które jest integralną częścią słupa i linii.

Na czym polega to uszkodzenie?
    Zwykłe zerwanie bednarki można naprawić niewielkim nakładem sił i kosztów - kawałek bednarki i ze dwie elektrody spawalnicze plus trochę mazidła antykorozyjnego. Groszowa sprawa, więc nie wiem czy jest sens wszczynać awanturę.
    Ale oczywiście decyzja należy do Koleżanki.
  • #3 16672052
    Sabina Anna
    Poziom 7  
    Dziękuję za szybką reakcję i podpowiedź.Nie wiem skąd wie, ale poinformował mnie,że poziome uziemienia robi się gdy pionowe nie jest możliwe.Byłam przy tym gdy zakładali uziemienie i nie widziałam żeby czymś to zabezpieczyli, antykorozyjnym preparatem?Widzę w takim wypadku jeszcze więcej bubli.A to niby dla naszego bezpieczeństwa się zakłada.Coś mnie tknęło i zrobiłam zdjęcia gdzie to zostało umiejscowione i jak.Najgorsze jest, że pan który za to odpowiada wpiera mi teraz, że stare żelastwo wyciągneli i zastąpili nowym.A tak nie jest.Wychodzi na to, że człowiek chce dobrze a wychodzi jak zwykle.Czy według tego co napisałam, naprawdę nie da się nic zrobić? Aby to poprawili jak należy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16672089
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Sabina Anna napisał:
    Nie wiem skąd wie, ale poinformował mnie,że poziome uziemienia robi się gdy pionowe nie jest możliwe

Na wstępie już ci powiem zmień tego elektryka, jeżeli chcesz mieć dobrze wykonaną instalację.

Sabina Anna napisał:
    Byłam przy tym gdy zakładali uziemienie i nie widziałam żeby czymś to zabezpieczyli, antykorozyjnym preparatem?

A spawali to połączenie, czy tylko skręcali złączką przeznaczoną do tego?

Tak jak kolega wyżej napisał, nie warto o taki szczegół wszczynać awantury. Poproś jakiegoś sąsiada niech pospawa to uszkodzenie, kup za 15zł preparat do konserwacji podwozi w sprayu i popsikaj połączenie, zostaw niech zaschnie i zakop. Po sprawie.
  • Pomocny post
    #5 16672146
    zbich70
    Poziom 43  
    Sabina Anna napisał:
    Coś mnie tknęło i zrobiłam zdjęcia gdzie to zostało umiejscowione i jak.

Zamieść na forum te zdjęcia. Może coś się nieco rozjaśni. Bo trudno wywnioskować co tam się działo.

Ja to rozumiem tak:
    - był słup z uziemieniem od dawien dawna,
    - został wymienieniony, bo był uszkodzony albo przewrócił się,
    - uziemienie tego nowego słupa zostało odbudowane nowym odcinkiem i połączone z istniejącą instalacją uziemiającą.
    Czyli jest OK. Stan pierwotny został przywrócony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16672216
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Sabina Anna napisał:
    Nie wiem skąd wie, ale poinformował mnie,że poziome uziemienia robi się gdy pionowe nie jest możliwe

Raczej odwrotnie, chyba wciska Ci kit pewnie ma do zrobienia uziemienie i chce iść na łatwiznę zamiast robić otok.

Sabina Anna napisał:
    Byłam przy tym gdy zakładali uziemienie i nie widziałam żeby czymś to zabezpieczyli, antykorozyjnym preparatem?Widzę w takim wypadku jeszcze więcej bubli.A to niby dla naszego bezpieczeństwa się zakłada.Coś mnie tknęło i zrobiłam zdjęcia gdzie to zostało umiejscowione i jak.Najgorsze jest, że pan który za to odpowiada wpiera mi teraz, że stare żelastwo wyciągneli i zastąpili nowym.A tak nie jest.Wychodzi na to, że człowiek chce dobrze a wychodzi jak zwykle.Czy według tego co napisałam, naprawdę nie da się nic zrobić? Aby to poprawili jak należy?

Moim zdaniem nie powinnaś zachodzić w głowę w kwestii wykonania tej bednarki to nie Twoja własność a bezpieczeństwo i tak będziesz mieć zapewnione, niech ten kto ją uszkodził naprawi i zapomni o sprawie.
  • Pomocny post
    #7 16672430
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Dla Laika, niemającego z elektryką nic wspólnego, są to sprawy faktycznie przeogromne i nie słychane.
    Sabina Anna napisał:
    Witam
    Ciekawi mnie jak powinno wyglądać prawidłowe uziemienie.

Otóż prawidłowe uziemienie słupa wygląda w ten sposób, że jego rezystancja po uwzględnieniu współczynników nie przekracza wartości obliczonej przez projektanta. Zazwyczaj jest to Re < 10 Ω

Sabina Anna napisał:
    Słup wymieniono w tym roku (innego wyjścia niby nie było).Zgodziłam się,aby uziemienie było na naszej działce. Wykopano rów o głębokości 80 cm w linii prostej od słupa, mnie więcej 15 m.

Jeżeli zgodziła się Pani na słup, zgodziła się Pani również na jego integralną część - którą jest nie uziemienie, a uziom.

Sabina Anna napisał:
    Dodatkowo w trakcie kopania znaleziono stare uziemienie( bednarka?), do niego podłączono to nowe i zasypano.

Bednarka to potoczna nazwa zwykłego płaskownika (taśmy) FeZn - czyli kawałek cynkowanego metalu, który w przypadku instalacji odgromowej (a taką jest min. uziom słupa) powinien mieć przekrój nie mniejszy niż 100mm². Jeśli po podłączeniu, miernik wskazał prawidłowy wynik, można było całość zasypać

Sabina Anna napisał:
    Miesiąc później w trakcie rozkładania instalacji od budowy do słupa uszkodzono uziemienie. Usłyszałam, że muszę na swój koszt odnowić uziemienie.

Oczywiście. Uszkodziła Pani nie swoją własność wobec tego należy pokryć koszty jej naprawy.

Sabina Anna napisał:
    Natomiast elektryk, który robił mi instalacje stwierdził, że takie uziemienie jakie mi założono niedawno, nie powinno się u mnie znaleźć.

Czy czytała Pani umowę, którą podpisała Pani z ZE?

Sabina Anna napisał:
    Prawidłowe idzie w pionie od słupa sonda 1,5 metrów w głąb.

Prawidłowe uziemienie to takie, które spełnia przepisy oraz posiada wymaganą rezystywność. Uziom natomiast winien być wykonany przekrojem minimum 100mm², a czy jest prowadzony pionowo, czy też poziomo, jest dla Pani nie istotne. Istotne natomiast jest dla wykonawcy/inspektora, ponieważ dobiera się inne współczynniki dla uziomów pionowych, a inne dla uziomów poziomych.

Sabina Anna napisał:
    Nie wiem za bardzo co robić, bo mam ochotę wystosować pismo, aby wynieśli się z mojej posesji z 15 metrowym drutem. Chciałam po dobroci, a wyszło inaczej.Proszę o poradę.

Niech zapozna się Pani jeszcze raz z umową.

Sabina Anna napisał:
    Nie wiem skąd wie, ale poinformował mnie,że poziome uziemienia robi się gdy pionowe nie jest możliwe.

Potok bzdur ze słów Pani "elektryka". Zapłacę mu, aby pokazał mi stosowny przepis który to określa. Dam mu cały mój miesięczny dochód oraz pokryję koszty materiałów, za wykonanie pionowego otoku wokół Pani budynku.

Sabina Anna napisał:
    Byłam przy tym gdy zakładali uziemienie i nie widziałam żeby czymś to zabezpieczyli, antykorozyjnym preparatem?Widzę w takim wypadku jeszcze więcej bubli.

Uziom układa się w celu takim, aby połączenie między uziomem a ziemią posiadało jak najmniejszą rezystancję. Gdyby posmarowała Pani farbą cały uziom, jego byt nie miał by sensu, ponieważ całkowicie pozbawiła by Pani połączenia go z Ziemią poprzez zwyczajne odizolowanie go od niej.
    Koledzy zwrócili jedynie uwagę o zabezpieczenie połączeń, w których została uszkodzona warstwa cynku.

Sabina Anna napisał:
    A to niby dla naszego bezpieczeństwa się zakłada.Coś mnie tknęło i zrobiłam zdjęcia gdzie to zostało umiejscowione i jak.Najgorsze jest, że pan który za to odpowiada wpiera mi teraz, że stare żelastwo wyciągneli i zastąpili nowym.A tak nie jest.

Zakłada się do dla bezpieczeństwa linii, ewentualnie w celu miejscowego uziemienia przewodu PEN. Pani bezpieczeństwo w stosunku do omawianego słupa jest tyle samo warte w obydwu sytuacjach - uziom jest, uziomu nie ma). Jeśli o żelastwo chodzi: to czy jest stare, czy nowe - nie ważne. Ma być zachowana odpowiednia rezystancja. Jeśli zakopane jest na głębokości 0,8m - jest umiejscowione dobrze, gdyż przepisy wskazują na układanie kabli na głębokości 0,7m.

Sabina Anna napisał:
    Wychodzi na to, że człowiek chce dobrze a wychodzi jak zwykle.Czy według tego co napisałam, naprawdę nie da się nic zrobić? Aby to poprawili jak należy?

Czemu mają poprawiać - jeśli zostało to wykonane dobrze? Pani nic do tego, czy jest to uziom pionowy, czy też poziomy. Tym samym nic Pani do tego, czy jest to stare "żelastwo" czy nowe.

Niech Pani wyobrazi sobie, że postawiłem samochód pod Pani sklepem na parkingu (Zezwoliła mi na to Pani). Stał zaparkowany dobrze. Pani stwierdziła, że pomaluje sobie kostkę brukową na parkingu i pomalowała mi samochód (Uszkodziła go Pani poprzez niestaranne prowadzenie czynności w obrębie mojej własności, która znajduje się u Pani na posesji). Z jakiej racji żąda Pani ode mnie abym natychmiast przywrócił mój samochód do poprzedniego koloru?. Czy też nie powinna Pani przypadkiem pokryć kosztów restauracji lakieru na moim pojeździe ?
  • REKLAMA
  • #8 16672508
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Sabina Anna napisał:
    Zgodziłam się,aby uziemienie było na naszej działce

I jak ta zgoda wyglądała? Skan papieru by się przydał.
  • #9 16672674
    Sabina Anna
    Poziom 7  
    To była ustna zgoda, bez formalności.
  • Pomocny post
    #10 16672677
    kamikwia
    Poziom 10  
    Jeśli ustna zgoda to może być problem.
  • #11 16672680
    Sabina Anna
    Poziom 7  
    kamikwia napisał:

Też to zauważyłam odkąd się zgodziłam. Mówi się trudno i żyje się dalej. Jednak jestem mądrzejsza o następne doświadczenie, a to dopiero początek budowy. Dziękuję za pomoc.

Dodano po 12 [minuty]:

[quote="polaklbn"]Dla Laika, niemającego z elektryką nic wspólnego, są to sprawy faktycznie przeogromne i nie słychane.

I są oddalone o 300 km. Gdy ktoś naciska, aby to była zrobione na już... Może troszeczkę.
    Dzięki za przybliżenie tematu.
  • #12 16673281
    zbich70
    Poziom 43  
    Sabina Anna napisał:
    kamikwia napisał:

Też to zauważyłam odkąd się zgodziłam.

O jaką zgodę chodzi? Zgodę na lokalizację linii energetycznej na działce? Ta była zapewne lata temu, gdy linia była budowana, a raczej projektowana. I była to zgoda na przebieg linii i posadowienie słupa oraz późniejsze prace eksploatacyjne i naprawcze.

Jak sądzę Koleżanka spotkała się właśnie z tymi "późniejszymi pracam" i ustnie zgodziła się na wejście i wymianę słupa.
    A szczerze, to taka zgoda nie ma żadnej wartości, prośba o taką zgodę jest czysto grzecznościowa. Bo w przypadku zagrożenia zdrowia lub życia albo w celu przywrócenia zasilania, personel operatora wchodzi bez zgody.
    A w razie wyraźnej odmowy wzywa asystę Straży Pożarnej i/lub Policji.
  • #13 16675582
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Sabina Anna napisał:
    Natomiast elektryk, który robił mi instalacje stwierdził, że takie uziemienie jakie mi założono niedawno, nie powinno się u mnie znaleźć

ZE nie zakłada Uziomów w domach prywatnych, więc nie wiem w czym problem?
  • #14 16703760
    Sabina Anna
    Poziom 7  
    Witam
    Chciałam podziękować za każdą odpowiedź.Okazuje się, że firma sama przyjechała i naprawiła uszkodzony uziom.Im bardziej zależało na czasie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uziemieniem słupa na swojej działce, które zostało wykonane w sposób, który budzi wątpliwości. Po wymianie słupa, nowa instalacja uziemiająca została podłączona do starego uziemienia, co doprowadziło do jego uszkodzenia podczas prac budowlanych. Elektryk zasugerował, że uziemienie powinno być wykonane w pionie, a nie poziomo, co wywołało niepewność co do jego prawidłowości. Użytkownik rozważał wystosowanie pisma w tej sprawie, jednak otrzymał porady, aby naprawić uziemienie samodzielnie, co okazało się skuteczne, gdyż firma sama przyjechała i naprawiła uszkodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA