Dla Laika, niemającego z elektryką nic wspólnego, są to sprawy faktycznie przeogromne i nie słychane.
Sabina Anna napisał: Witam
Ciekawi mnie jak powinno wyglądać prawidłowe uziemienie.
Otóż prawidłowe uziemienie słupa wygląda w ten sposób, że jego rezystancja po uwzględnieniu współczynników nie przekracza wartości obliczonej przez projektanta. Zazwyczaj jest to
Re < 10 Ω
Sabina Anna napisał: Słup wymieniono w tym roku (innego wyjścia niby nie było).Zgodziłam się,aby uziemienie było na naszej działce. Wykopano rów o głębokości 80 cm w linii prostej od słupa, mnie więcej 15 m.
Jeżeli zgodziła się Pani na słup, zgodziła się Pani również na jego integralną część - którą jest nie uziemienie, a
uziom.
Sabina Anna napisał: Dodatkowo w trakcie kopania znaleziono stare uziemienie( bednarka?), do niego podłączono to nowe i zasypano.
Bednarka to potoczna nazwa zwykłego płaskownika (taśmy) FeZn - czyli kawałek cynkowanego metalu, który w przypadku instalacji odgromowej (a taką jest min. uziom słupa) powinien mieć przekrój nie mniejszy niż 100mm². Jeśli po podłączeniu, miernik wskazał prawidłowy wynik, można było całość zasypać
Sabina Anna napisał: Miesiąc później w trakcie rozkładania instalacji od budowy do słupa uszkodzono uziemienie. Usłyszałam, że muszę na swój koszt odnowić uziemienie.
Oczywiście. Uszkodziła Pani nie swoją własność wobec tego należy pokryć koszty jej naprawy.
Sabina Anna napisał: Natomiast elektryk, który robił mi instalacje stwierdził, że takie uziemienie jakie mi założono niedawno, nie powinno się u mnie znaleźć.
Czy czytała Pani umowę, którą podpisała Pani z ZE?
Sabina Anna napisał: Prawidłowe idzie w pionie od słupa sonda 1,5 metrów w głąb.
Prawidłowe uziemienie to takie, które spełnia przepisy oraz posiada wymaganą rezystywność. Uziom natomiast winien być wykonany przekrojem minimum 100mm², a czy jest prowadzony pionowo, czy też poziomo, jest dla Pani nie istotne. Istotne natomiast jest dla wykonawcy/inspektora, ponieważ dobiera się inne współczynniki dla uziomów pionowych, a inne dla uziomów poziomych.
Sabina Anna napisał: Nie wiem za bardzo co robić, bo mam ochotę wystosować pismo, aby wynieśli się z mojej posesji z 15 metrowym drutem. Chciałam po dobroci, a wyszło inaczej.Proszę o poradę.
Niech zapozna się Pani jeszcze raz z umową.
Sabina Anna napisał: Nie wiem skąd wie, ale poinformował mnie,że poziome uziemienia robi się gdy pionowe nie jest możliwe.
Potok bzdur ze słów Pani "elektryka". Zapłacę mu, aby pokazał mi stosowny przepis który to określa. Dam mu cały mój miesięczny dochód oraz pokryję koszty materiałów, za wykonanie pionowego otoku wokół Pani budynku.
Sabina Anna napisał: Byłam przy tym gdy zakładali uziemienie i nie widziałam żeby czymś to zabezpieczyli, antykorozyjnym preparatem?Widzę w takim wypadku jeszcze więcej bubli.
Uziom układa się w celu takim, aby połączenie między uziomem a ziemią posiadało jak najmniejszą rezystancję. Gdyby posmarowała Pani farbą cały uziom, jego byt nie miał by sensu, ponieważ całkowicie pozbawiła by Pani połączenia go z Ziemią poprzez zwyczajne odizolowanie go od niej.
Koledzy zwrócili jedynie uwagę o zabezpieczenie połączeń, w których została uszkodzona warstwa cynku.
Sabina Anna napisał: A to niby dla naszego bezpieczeństwa się zakłada.Coś mnie tknęło i zrobiłam zdjęcia gdzie to zostało umiejscowione i jak.Najgorsze jest, że pan który za to odpowiada wpiera mi teraz, że stare żelastwo wyciągneli i zastąpili nowym.A tak nie jest.
Zakłada się do dla bezpieczeństwa linii, ewentualnie w celu miejscowego uziemienia przewodu PEN. Pani bezpieczeństwo w stosunku do omawianego słupa jest tyle samo warte w obydwu sytuacjach - uziom jest, uziomu nie ma). Jeśli o żelastwo chodzi: to czy jest stare, czy nowe - nie ważne. Ma być zachowana odpowiednia rezystancja. Jeśli zakopane jest na głębokości 0,8m - jest umiejscowione dobrze, gdyż przepisy wskazują na układanie kabli na głębokości 0,7m.
Sabina Anna napisał: Wychodzi na to, że człowiek chce dobrze a wychodzi jak zwykle.Czy według tego co napisałam, naprawdę nie da się nic zrobić? Aby to poprawili jak należy?
Czemu mają poprawiać - jeśli zostało to wykonane dobrze? Pani nic do tego, czy jest to uziom pionowy, czy też poziomy. Tym samym nic Pani do tego, czy jest to stare "żelastwo" czy nowe.
Niech Pani wyobrazi sobie, że postawiłem samochód pod Pani sklepem na parkingu (Zezwoliła mi na to Pani). Stał zaparkowany dobrze. Pani stwierdziła, że pomaluje sobie kostkę brukową na parkingu i pomalowała mi samochód (Uszkodziła go Pani poprzez niestaranne prowadzenie czynności w obrębie mojej własności, która znajduje się u Pani na posesji). Z jakiej racji żąda Pani ode mnie abym natychmiast przywrócił mój samochód do poprzedniego koloru?. Czy też nie powinna Pani przypadkiem pokryć kosztów restauracji lakieru na moim pojeździe ?