Witam.W Tablecie bardzo szybko siada bateria niedawno kupiona. Odłączę go od ładowarki a % lecą jak szalone w ciągu 2min z 80% potrafi się wyłączyć Wersja Androida 4.1.2. Dzieje się tak przy wyłączonym WIFI ,GPS,zmniejszonej jasności podświetlenia do minimum. Gdy wejdę w ustawieniach w baterię na wykresie ekran 65%. Czy może być to wina oprogramowania?
Witam.
Czy bateria była kupiona jako fabrycznie nowa, czy jest to jakiś "leżak magazynowy"?
Zmierz multimetrem pobór prądu na starej i na nowej baterii - wyniki pomiarów zamieść na Forum.
Pozdrawiam
Aukcja nr.(6743131253)- stąd pochodziła bateria. Pobrałem aplikacje Ampere aby sprawdzić napięcie i wskazuje mi ~2.9V. Oczywiście przy odłączonej ładowarce. Natomiast po podłączeniu ładowarki wskazuję wartość 3.065V. Ładowarka jest od telefonu lenovo k6note 2A i jest sprawna więc ją bym wykluczył. Jest możliwość że jest to wina jakiegoś układu wewnątrz tableta?3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
Moderated By nutergsm:
3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
Pobrałem aplikacje Ampere aby sprawdzić napięcie i wskazuje mi ~2.9V. Oczywiście przy odłączonej ładowarce. Natomiast po podłączeniu ładowarki wskazuję wartość 3.065V.
Zdecydowanie zbyt niskie napięcie. Po podłączeniu ładowarki napięcie powinno powoli rosnąć aż osiągnie około 4.2 V (do pełnego naładowania baterii). Napięcie baterii zmierz multimetrem - odczyt z aplikacji może nie być miarodajny.
Bateria ze zdjęcia z linku ma 4 lata, czyli można powiedzieć że jest to "leżak magazynowy".
Czekamy na pomiar poboru prądu przy użyciu multimetru w "trybie" amperomierza, przeczytaj też podwieszony temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1741142.html Jeśli masz możliwość, naładuj baterię korzystając z innego źródła zasilania - wpierw jednak poczytaj na Forum o ładowaniu ogniw Li-Po, żeby nie uszkodzić baterii lub nie wyrządzić sobie krzywdy.
Pozdrawiam
Zmierzyłem napięcie na odłączonej baterii wartość wynosi ~4.159V czyli w miarę ok.
Na płytce głównej znalazłem 5 punktów GND, ON/FF,VBat, TX, P.X (podejrzewam że mogą to być jakieś punkty diagnostyczne) Na dołączonym zdjęciu jest pokazane jak to wygląda I teraz po podłączeniu baterii na punkcie 1 a 2 mam napięcie 4.135/4.136 V, pomiędzy punktem 1 a 3 4.159V a pomiędzy zaciskiem ON/OFF a TX oraz P.X 3,880V natomiast VBAT a PX oraz TX 3.9V. Takie są napięcia przy wyłączonym tablecie bez podpiętego USB.
Teraz przeprowadzam te same pomiary natomiast po włączonym USB(ładowarka 2A) (Tablet wyłączony)
GND a
ON/OFF- 4.183V
VBAT- 4.207V
ON/OFF a
P.X/T.X 2.38V-2.47V wartość skacze w tym przedziale
VBAT a
PX-2.381V-2.383V
TX-2.4V- 2.490V
Teraz uruchamiam tablet (jest odblokowany pulpit)(Podłączony pod USB)
GND a
ON/OFF-4,175V
VBAT- 4.205V-4.207V
ON/OFF a
P.X-2.365V
T.X-2.374V
VBAT a
PX-2,377V
TX-2,388V
Teraz odłączam USB (sama bateria)
GND a
ON/OFF-4.113V
VBAT- 4,135V
ON/OFF a
P.X-2,306V
T.X -2,295V
VBAT a
PX-2,307V
TX-2,317V
Po wyłączeniu tableta przy 83% nie mogę go już uruchomić(Wibracja i nic ) dopiero po podłączeniu USB jest taka możliwość Pomiarów prądów nie zrobiłem jak narazie gdyż nie mam zbytnio czasu :C jak na razie jedynie to co jest powyżej. Według mnie aplikacja sporo się myliła ponieważ zaniżyła już na samym początku napięcie o 1V a to dość dużo. Nie znam się zbytnio na takich układach ale czy nie mogła by być to wina systemu? Wychodzi na to że bateria jest prawidłowo ładowana według mnie napięcie na aku jest raczej takie jak być powinno