logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Bora 2000 1.9 TDI - POdgrzewane fotele

pedro1971 05 Wrz 2017 19:15 7890 12
REKLAMA
  • #1 16682907
    pedro1971
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam forumowiczów.
    Prosze o pomoc. Problem mój polega na braku ogrzewania fotela pasażera.Sprawdziłem to co najprostsze czyli maty( fotel pasażera podłączyłem pod wiązkę fotela kierowcy i jest ok)
    Uwagę swoją skupiłem na samym przełączniku regulującym moc grzania fotela.
    Mierząc napięcia na kostce stwierdziłem że
    pin 1 brak napięcia
    pin 2 brak napięcia
    pin 3 brak napięcia
    pin 4 +plus 12 v
    pin 5 +plus 12v
    pin 6 -minus(masa)
    I tak wyglądają napięcia na kostce bez wpiętego przełącznika.
    Natomiast po wpięciu przełącznika na pinie 3 pojawia się napięcie +plus 4,7v.
    Sprawdziłem też kostkę podgrzewania fotela kierowcy i napięcia wyglądaja podobnie z ta tylko różnicą że po wpięciu przełacznika na pinie nr 3 pojawia się napięcie +plus 12v.i fotel grzeje.
    Sądząc że może byc uszkodzony przełącznik zamieniłem je . Niestety nic to nie dało. Nadal na kostce pasażera na pinie nr3 jest +plus 4,7v.
    Czy ma ktoś z forumowiczów jakiś pomysł gdzie leży problem?
    Poniżej fotka samej kostki
    VW Bora 2000 1.9 TDI - POdgrzewane fotele
  • REKLAMA
  • #2 16682926
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2468
    Nie miernikiem a kontrolką zmierz aby widzieć reakcje na obciążenie oraz chcąc pomocy zarzuć jakiś schemat,gdyż mało kto będzie z głowy wiedział za co odpowiada pin 1 itd
  • REKLAMA
  • #4 16683085
    pedro1971
    Poziom 11  
    Nie dysponuje żadnym schematem.

Termistor czyli element na macie grzewczej.Ale maty sa dobre bo jak pisałem wyżej fotel pasażera podłaczyłę pod wiązkę fotela kierowcy i zaczął grzać. Więc nie termistor w matach i nie maty
  • REKLAMA
  • #6 16683227
    pedro1971
    Poziom 11  
    Spoko nic się nie dzieje przecież. Obawiam się tylko że coś mogło stac się z wiazka pod deska rozdzielcza a to było by najgorsze co mogło by się stać.
  • REKLAMA
  • #7 16685157
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2468
    W sieci jest do szmelca na bank schemat,lub ktoś w sieci pomoże.
  • #8 16685227
    pedro1971
    Poziom 11  
    Dlatego tez napisałem tutaj z prośbą o pomoc ogólną. Gdybym umiał sobie poradzic , miał schemat i jakikolwiek pomysł na przyczynę awarii nie pisał bym posta
  • Pomocny post
    #10 16686337
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5050
    Zdemontuj oba włączniki podgrzewanych foteli. Nie siedzisz na żadnym fotelu i oba maja te samą temperaturę.
    Robisz pomiar z wyjętymi włącznikami na wtyczce instalacji między 3 i 6.
    Wyniki powinny być zbliżone.
    Jeżeli nie są to uszkodzony termistor w siedzisku a zazwyczaj oderwany przewód przy termistorze choć twierdzisz że nie lub coś nie łączy na przewodzie między termistorem a włącznikiem, np złamany przewód wychodzący z podłogi lub zgniły przewód.
    Wykonał bym też pomiar rezystancji na wtyczkach foteli po ich odłączeniu pomiędzy przewodem brązowym a czarno-białym.
    Po tych dwóch pomiarach będzie widać gdzie jest dokładnie problem.
    Masz inne napięcia miedzy 3 a 6 pomiędzy fotelami bo do włącznika dochodzi inna rezystancja z fotela przez co włącznik strony pasażera nie grzeje fotela bo uważa że ma on odpowiednią temperaturę do nastawy.
    Jak przepniesz przewód z pinu 3 miedzy wtyczkami włączników to fotel kierowcy przestanie grzać.
    Mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi.
  • #11 16686468
    pedro1971
    Poziom 11  
    Dzięki za podpowiedź. Ogarnę to wszystko co napisałes w sobotę i zaraz dam znać jak sytuacja wygląda. Tylko nadal nie kumam jednej rzeczy. Dlaczego na pinie nr.3 pojawia się plus 4,7v w fotel pasażera a w fotelu kierowcy na pinie nr.3 jest plus 12V . Obydwa fotele są wypięte z wiązek przewodów wychodzących z podłogi więc napięcie nie płynie na maty grzewcze w fotelach
  • #12 16686698
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    pedro1971 napisał:
    pojawia się plus 4,7v w fotel pasażera a w fotelu kierowcy na pinie nr.3 jest plus 12V

Może gdzieś przywiera do masy, nawet przez wilgoć w podłodze.
    Wypnij włącznik i kontrolką z małą żarówką sprawdź czy się nie będzie zapalała podłączona do
    pin3 i plusa.Fotel odłącz oczywiście.
  • #13 16689435
    pedro1971
    Poziom 11  
    Witam.
    Sprawa się rozwiązała.
    Uszkodzony był przewód wiązki tuż za przelotką w podłodze. Pewnie od przesuwania fotela.
    Dzięki wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z brakiem ogrzewania fotela pasażera w VW Bora 2000 1.9 TDI. Po sprawdzeniu mat grzewczych, które działały po podłączeniu do wiązki fotela kierowcy, skupił się na przełączniku regulującym moc grzania. Pomiar napięć na kostce wykazał, że na pinie 3 pojawia się tylko 4,7V, podczas gdy w fotelu kierowcy jest 12V. Użytkownik wymienił przełącznik, ale problem pozostał. Forumowicze sugerowali sprawdzenie termistora, rezystancji oraz ewentualnych uszkodzeń w wiązce przewodów. Ostatecznie problem został rozwiązany przez uszkodzony przewód wiązki za przelotką w podłodze, co mogło być spowodowane przesuwaniem fotela.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA