logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja alarmowa w domu - prosze o poradę i opinię

klecina 11 Wrz 2017 15:07 4701 6
  • #1 16693378
    klecina
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    na początku chciałem wykonać instalację alarmową własnymi siłami, ale skutecznie zostałem przekonany, że brak stosownej wiedzy i doświadczenia może odbić mi się czkwaką. Więc usługę montażu i uruchomeinia wykona firma zewnętrzna. Jesteśmy przed tynkami, więc mamy duże możliwości. Dom z poddaszem użytkowym, z roletami, z każdej strony sąsiedzi. Ze swojej strony wstępnie zaproponowałem rozwiązanie, które widać poniżej - rzut parteru.
    Instalacja alarmowa w domu - prosze o poradę i opinię

Chciałbym, aby dom był chroniony zanim intruz wyrządzi jakiekolwiek szkody - stąd czujki zewnętrzne.
    Kontaktrony w drzwiach. Czujka zbicia szyby w salonie - tam są dwa duże okna tarasowe.
    Położenie czujki w garażu poprawne?

Mam ofertę, aby instalację wykonać na Paradoxie, czujki zewnętrzne to np. Bosch od850, LX-402.

Centrala znajduje się na piętrze. Czy tam powinienem również wrzucić czujki?

Co do naszego polskiego producenta - czytam, że w ostatnich miesiącach/latach są z tym systemem duże problemy - awaryjność.
    Jeśli jednak miałby to być Satel, to którą centralę polecicie? Nie oczekuję cudów wianków. System ma być łatwy do obsługi, ma się włączać i wyłączać zgodnie z oczekiwaniami, podział stref na nocna, dzienna, zewnętrzna. Możliwość zazbrojenia za pomocą breloka RFID (zbliżeniowo).

Nie mam w tym temacie doświadczenia ani wiedzy, bardzo proszę o porady.
    pzdr.
  • #2 16693665
    guciq
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Gdzie nie musi być daj czujkę podczerwieni (np boscha) zamiast dualek- szkoda kasy. W każdym pomieszczeniu czujka ruchu. Czujki zewnętrzne to przeważnie tylko problem , ale jak uważasz - jak dla mnie za dużo fałszywych alarmów , no chyba że nie będą wyzwalały syren , tylko np. powiadomienie na tel. + zapalanie świateł zewnętrznych. Kontaktron też na każde okno. A jak ma być ambitnie to też na każdą roletę. Dualka w garażu koniecznie i miejsce może być chociaż ja daję od bramy , bo później staje tam X6 i czujka nie widzi bramy:) Co do satela to rzeczywiście były problemy które skończyły się w tym roku. Jeśli satel to integra wg mnie i klawiatura z wbudowanym czytnikiem.
  • #3 16699800
    klecina
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć,
    no to jak to z tymi czujkami zewnętrznymi jest, bo już zwątpiłem w jakiekolwiek sensowne rozwiązanie zainstalowane na zewnątrz? Rozumiem, że proste i tanie czujki mogą nie spełniać oczekiwań i generują fałszywe alarmy, ale drogie, z jakimiś systemami cuda wianki za kilka stów? Czy dobrze ustawione nie powinny działać skutecznie? Żadnych krzaków, drzew, gałęzi w obszarze skanu, itd?

Ewentualnie co zamiast czujki zastosować na zewnątrz? Jakieś bariery wzdłuż ścian? To ma sens? Czujki zewnętrzne w obszarze okna?
  • #4 16699847
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    Bariery możesz zamontować we wnęce okiennej na zewnątrz, podobnie jak małe czujniki kurtynowe.
    Co do czujników zewnętrznych - jeśli są dobrze dobrane i skalibrowane fałszywe alarmy to naprawdę sporadyczne przypadki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 16699965
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    sosarek napisał:
    Co do czujników zewnętrznych - jeśli są dobrze dobrane i skalibrowane fałszywe alarmy to naprawdę sporadyczne przypadki.

Dokładnie tak. Brać śmiało czujki zewnętrzne. Polecać nie będę konkretnej. Zabezpieczenie zewnętrzne to coś, do czego jeszcze mam wrażenie nie dojrzeliśmy. Wolimy naprawiać drzwi za kilka tysięcy po włamaniu, zamiast odstraszyć złodzieja, który jest na podwórku.
    Komfort psychiczny dla klienta też inny - lepszy.
  • #6 16699989
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    dariusz.bembenek napisał:
    Zabezpieczenie zewnętrzne to coś, do czego jeszcze mam wrażenie nie dojrzeliśmy.

Chodzi raczej o aspekt finansowy - potencjalny Klient woli za te pieniądze kupić nowy telewizor zamiast porządnie zabezpieczyć swoje mienie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16700221
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    dariusz.bembenek napisał:
    Wolimy naprawiać drzwi za kilka tysięcy po włamaniu, zamiast odstraszyć złodzieja, który jest na podwórku.

sosarek napisał:
    Chodzi raczej o aspekt finansowy - potencjalny Klient woli za te pieniądze kupić nowy telewizor

Prawda leży pośrodku.
    Czujniki zewnętrze nie wszędzie się sprawdzą, choćby ze względu na obecność zwierząt, zwłaszcza ptaków.
    Lampa z PIR równie skutecznie odstrasza, zwłaszcza jeśli jeszcze w polu widzenia pojawi się kamera.

Klient niestety liczy w przypadku takich instalacji każdą złotówkę, i nie myśli kategoriami instalatora.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją alarmową w domu, w tym wybór czujników zewnętrznych i wewnętrznych. Użytkownik planuje zlecić montaż firmie zewnętrznej, a jego wstępne propozycje obejmują czujki ruchu, kontaktrony w drzwiach oraz czujki zbicia szyby. Uczestnicy rozmowy podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru czujników zewnętrznych, aby zminimalizować fałszywe alarmy, oraz sugerują alternatywy, takie jak bariery wzdłuż ścian. Wskazano również na aspekt psychologiczny zabezpieczeń oraz na to, że klienci często nie inwestują w odpowiednie zabezpieczenia, preferując inne wydatki. Wspomniano o problemach z niektórymi systemami alarmowymi, ale również o ich skuteczności, jeśli są dobrze skalibrowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA