logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy lampy DY86 i EY86 nadają się do prostowania napięcia 230V dla PCL86?

Konsul 05 Sie 2005 15:32 4762 14
REKLAMA
  • #1 1708974
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Czy można za pomocą lamp z tematu prostować napięcie ok 230v dla uzyskania zasilacza anodowego do wzmacniacza na pcl86? Wiem że są to diody prostownicze ale wysokiego napięcia. Nie mam pod ręką mostka prostowniczego ani zwykłych diod a przypomniało mi się żę mam te lampy. Niestety 3xdy86 i 1x ey86. Do mostka gretza trzeba by 4. Czy te lampy różnią się tylko żarzeniem? Jeżeli mógłbym je wykożystać to prosiłbym o jakiś schemat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1709042
    Piroman1024
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Niestety nie jej prąd anodowy(zdaje się że ciągły nie przekracza 1mA) jest zbyt mały aby zasilić wzmacniacz na PCL86.
    Poszukaj raczej PY88 lub EY88 - są to lampy bardzo łatwo dostępne i na prostownik się nadają bez problemu nawet do większego wzmacniacza.
  • #3 1711678
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1606
    Tak, ciągły prąd anodowy tych lamp to 0,18mA. Oznacza to, że do PCL86 się nie nadaje.
  • REKLAMA
  • #5 1730793
    maciej_333
    Poziom 38  
    Tak, można dać mnóstwo różnych lamp prostowniczych. Czyli np. EZ80, EZ81, AZ1 (potrzebne dodatkowe dobrze izolowane uzwojenie żarzenia 4V) itp. Można też wstawić PY88, EY88 (pojedyńcze diody). Ja do ECL86 dałem półokresowy prostownik na ruskiej 6D14P i dzięki temu miałem dodatkowo opóźnione podawanie napięcia anodowego. Filtr zasilacza dałem typu "pi". Na elektrolicie blokowym 2x100µF/350V. Pomiędzy elektrolitami wstawiłem rezystor 1KΩ/3W. Całość pracowała dobrze, zero przydzwięku.
  • #6 1730966
    Jimi Hendrix
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Tylko pamiętajcie aby nie przegiąć z pojemnością kondensatorów...
  • #7 1731837
    maciej_333
    Poziom 38  
    Nie, z pojemnością filtru to nie przesadzisz. Najwyżej elektrolit będzie niedoładowany. A prąd udarowy (gdy dochodzi do początkowego stanu nieustalonego) będzie mały, bo dioda lampowa rozjaża się powoli, więc i filtr ładowany będzie powoli. Jak masz prostownik na nudnym Si, to wtedy można się bać o udar i dać dodatkowe rezystory. Problemem jest to, że duża pojemność filtru bardzej obciąży lampę prostowniczą.
  • #8 1732004
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    maciej_333 napisał:
    Nie, z pojemnością filtru to nie przesadzisz. Najwyżej elektrolit będzie niedoładowany.

Oczywiście że przesadzi. Każda lampa prostownicza ma podaną maksymalną pojemność filtru (czasami oddzielnie dla filtru z wejściem pojemnościowym i indukcyjnym). Owszem - lampa rozżarza się powoli, ale silny prąd pobierany podczas ładowania kondensatora z niedożarzonej jeszcze katody jest dla tej ostatniej bardzo szkodliwy.
  • #9 1733494
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Nie jest tak tragicznie w praktyce z tymi kondensatorami - moja konstrukcja ma kondek 200uF i lampa prostownicza ma się dobrze, a chodzi już ponad rok (wzm na EBL21). Inna sprawa, że ja połączyłem razem anody, zwiększając tym samym max prąd lampy. Przy prostowniku jednopołówkowym niestety trzeba użyć kondensatora ok 200uF aby pozbyć się przydźwięku :(, w przypadku dwupołówkowego 50uF w zupełności starczy.
  • REKLAMA
  • #10 1733965
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    krzkomar napisał:
    Nie jest tak tragicznie w praktyce z tymi kondensatorami - moja konstrukcja ma kondensator 200uF i lampa prostownicza ma się dobrze, a chodzi już ponad rok (wzm na EBL21). Inna sprawa, że ja połączyłem razem anody, zwiększając tym samym max prąd lampy. Przy prostowniku jednopołówkowym niestety trzeba użyć kondensatora ok 200uF aby pozbyć się przydźwięku :(, w przypadku dwupołówkowego 50uF w zupełności starczy.

Jak filtrujesz samym kondensatorem to i fakt - trzeba go dużo. Ale polecam filtr LC typu π :)

Nie bez powodu w katalogach podane są maksymalne pojemności, zwłaszcza dla lamp żarzonych bezpośrednio jest to istotne (może wręcz doprowadzić do zerwania katody).
  • #11 1734333
    krzkomar
    Poziom 25  
    Filtr jest typu pi i to LC, a mimo to przy pojemności 100u jest przydźwięk. Lampa jest EZ80, więc problemu z katodą nie ma :). Jest to wzmacniacz stereo, a więc i prąd, w tym również spoczynkowy dość spory i stąd problem z przydźwiękiem. Myślę, że dla monobloku można byłoby użyć znacznie mniejszą pojemność.
  • #12 1734540
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    krzkomar napisał:
    Filtr jest typu pi i to LC, a mimo to przy pojemności 100u jest przydźwięk. Lampa jest EZ80, więc problemu z katodą nie ma :). Jest to wzmacniacz stereo, a więc i prąd, w tym również spoczynkowy dość spory i stąd problem z przydźwiękiem. Myślę, że dla monobloku można byłoby użyć znacznie mniejszą pojemność.

Coś masz chyba innego nie tak - W końcu w radiach z EBL21 siedziało z regułu 16 lub 32µF, a przydźwięku w zasadzie nie było.
  • #13 1734754
    krzkomar
    Poziom 25  
    Tak, ale - zazwyczaj w tych radiach był prostownik pełnookresowy (a te z jednopołówkowym o zasilaniu uniwersalnym miały przydźwięk), dodatkowo były obciążone jedną EBLką - u mnie są dwie. Chciałem dać mniejszy kondek, ale poniżej 100+50u było słychać brum, więc dałem 2x100u i jest cisza. Niestety jest to cena zastosowania prostownika jednopołówkowego i to dość znacznie obciążonego :(, a prostownik jednopołówkowy zastosowałem ze względu na trafo jakim dysponowałem (nie chciało mi się tym razem przewijać trafa).
  • REKLAMA
  • #14 1735338
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Ja też chciałem zbudować sobie zasilacz na lampie (żeby był ładniejszy :) i nie tylko..). Napięcie wyjściowe około 280 pod obciążeniem, prąd max. 80, no może 100 mA. Niestety nie mam lampy o normalnym żarzeniu 6,3V która mogłaby się do tego nadać. Mam tylko ponad 10 lamp PY88 o żarzeniu 27 albo 30V (zależy od producenta). Zasilacz miałby następującą postać: Transformator dający na wyjściu 225V zmiennego, lampa, kondensator 50uF, dławik 5H, i 2 kondensatory 220 uF. Do tego oczywiście, podwójne dla pewności, rezystory "bleedery" do rozładowania tej pojemności - w sumie prawie 500 uF, co przy napięciu przekraczającym 300 V mogłoby się nieciekawie skończyć...
    Mam też lampę AZ 1 wyjętą z radia Kaprys, które "jak je odstawiałem na strych to jeszcze grało, tyle że chrypiało", jak powiedział mi wujek oddając mi tę lampę. Tyle że jej getter jest mocno nadwątlony, w każdym miejscu pod światło widać przez niego, więc chyba na tę lampę nie ma co liczyć. Poza tym jak jej podałem 4V AC na włókno, to żarzy się tak słabo że ledwo widać - czy tak ma być?
  • #15 1735854
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    MichałKob napisał:

Mam też lampę AZ 1 wyjętą z radia Kaprys, które "jak je odstawiałem na strych to jeszcze grało, tyle że chrypiało", jak powiedział mi wujek oddając mi tę lampę. Tyle że jej getter jest mocno nadwątlony, w każdym miejscu pod światło widać przez niego, więc chyba na tę lampę nie ma co liczyć. Poza tym jak jej podałem 4V AC na włókno, to żarzy się tak słabo że ledwo widać - czy tak ma być?

To, że getter jest 'przeźroczysty' nic nie znaczy - jak jest biały matowy to znaczy, że lampa ma powietrze, jak inny - zapewne działa. A zresztą AZ1 jest bardzo popularna, za parę groszy możesz kupić.

Co do świeceni - jest OK, tak ma być.

Podsumowanie tematu

✨ Lampy prostownicze DY86 i EY86 mają zbyt niski ciągły prąd anodowy (około 0,18–1 mA), co czyni je nieodpowiednimi do prostowania napięcia 230V dla zasilacza anodowego wzmacniacza na lampie PCL86. Zaleca się użycie lamp prostowniczych o większym prądzie anodowym, takich jak PY88, EY88 lub EZ80, które są łatwo dostępne i sprawdzą się nawet w większych wzmacniaczach. W przypadku prostowników lampowych ważne jest dobranie odpowiedniej pojemności kondensatorów filtru, aby nie przeciążać lampy prostowniczej, zwłaszcza przy powolnym rozgrzewaniu katody. Filtry typu LC (pi) są zalecane dla redukcji przydźwięku, a pojemności kondensatorów powinny być zgodne z maksymalnymi wartościami podanymi w katalogach lamp. Przykładowo, prostownik jednopołówkowy wymaga większej pojemności kondensatora (około 200 µF) dla eliminacji przydźwięku, natomiast dwupołówkowy wystarczy z mniejszą pojemnością (około 50 µF). Lampy AZ1 i inne prostownicze (EZ80, EZ81, AZ1) również mogą być stosowane, pod warunkiem odpowiedniego żarzenia i stanu technicznego lampy. W praktyce łączenie anod lamp prostowniczych może zwiększyć dopuszczalny prąd.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA