logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Enkoder podaje impulsy mimo zahamowanego silnika krokowego 0,5A 12V - Siemens 1200 v.3.1

elektronikq 25 Wrz 2017 00:09 2229 15
  • #1 16719384
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Zrobiłem sobie proste serwo silnik krokowy jest połączony sprzęgłem z enkoderem. Problem jest taki, że jak silnik krokowy jest zahamowany
    (wał silnika wogóle się nie obraca ale czuć delikatne bardzo bardzo bardzo delikatne drżenia) enkoder chociaż się nie obraca podaje impulsy na sterownik PLC.

Silnik krokowy bipolarny 0,5A 12V, sterownik silnika krokowego najzwyklejszy (nie ma ustawianego prądu hamowania, można tylko ustawić rozdzielczość kroku) sterownik plc siemens 1200 v.3.1
    Jak rozłączę enkoder od silnika to impulsy nie są wysyłane. Podłączałem przez sprzęgło elastyczne, przez kawałek rurki elastycznej dalej nic.
    Próbowałem przestawić opóźnienia na wejściach w PLC 6,4ms na 12,8 ms i dalej nic. Mam rozdzielczość taką, że 1600 impulsów to obrót.
    Silnik ma bez sterownika 200 imp na obrót. Co można poradzić? Zmniejszyć rozdzielczość?
  • Pomocny post
    #2 16719457
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    Silnik krokowy z enkoderem wysokiej rozdzielczości - hohoho, czego to ludzie nie wymyślą. Widocznie Kolega nie ufa swojej maszynie, że się obraca bez zacięć :cry: ... Ale wracając do meritum sprawy, widocznie drgania wału silnika (prezentujące się jako niewielkie zmiany kąta obrotu w prawo i lewo), przekraczają rozdzielczość enkodera. A biorą one się stąd, że podczas zahamowania silnika krokowego, sterownik jego wymusza przepływ przez uzwojenia silnika pradu nie idealnie stałego, lecz pulsującego. Ma to na celu ograniczenie nagrzewania się uzwojeń silnika, tranzystorów w sterowniku i oszczedność energii. Być może duża masa elementu napędzanego tym ,,zestawem", ograniczy drgania kątowe wirnika silnika poniżej rozdzielczości enkodera.
  • #3 16720407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16720761
    elektronikq
    Poziom 25  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Silnik krokowy z enkoderem wysokiej rozdzielczości - hohoho, czego to ludzie nie wymyślą. Widocznie Kolega nie ufa swojej maszynie, że się obraca bez zacięć :cry: ... Ale wracając do meritum sprawy, widocznie drgania wału silnika (prezentujące się jako niewielkie zmiany kąta obrotu w prawo i lewo), przekraczają rozdzielczość enkodera. A biorą one się stąd, że podczas zahamowania silnika krokowego, sterownik jego wymusza przepływ przez uzwojenia silnika pradu nie idealnie stałego, lecz pulsującego. Ma to na celu ograniczenie nagrzewania się uzwojeń silnika, tranzystorów w sterowniku i oszczedność energii. Być może duża masa elementu napędzanego tym ,,zestawem", ograniczy drgania kątowe wirnika silnika poniżej rozdzielczości enkodera.

200 impulsów na obrót a enkoder 2048...faktycznie powinno być, że enkoder bardziej zbliżony rozdzielczością.
    Tutaj kwestia nauki, to nie żadna maszyna, tylko chcę zrobić sprzężenie zwrotne.
  • Pomocny post
    #5 16722867
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam!
    A czy z enkodera są wysyłane impulsy A i B (czy tylko jeden kanał)
    Przy dwóch kanałach nawet jeżeli drga to licznik powinien poradzić sobie ze zliczaniem.
    Może zdarzyć się tak, że drgania są na skraju wykrywania kierunku i wtedy należy zmniejszyć rozdzielczość enkodera albo też zwiększyć na tyle wysoko aby amplituda poszczególnych wychyłów powodowała powstanie kilku impulsów - wtedy rozpoznawanie kierunku będzie działać prawidłowo.
    Jednak należy uważać bo ograniczeniem jest maksymalna częstotliwość zliczania przy dużej rozdzielczości i jakiś większych prędkościach.
    Pozdrawiam.
  • #6 16940177
    elektronikq
    Poziom 25  
    Układ zliczał jako pojedynczy licznik. Nie wiem czy A/B pomogłoby ale jeśli coś takiego mi się zdarzy to wypróbuje. Jak patrzyłem na LEDY od wejść sterownika to I0.0 i I0.1 to oba wejścia migały.

Problemem był uszkodzony sterownik. Po wymianie sterownika problem ustąpił i gdy silnik hamuje to nie ma drgań i wskazania enkodera stoją w miejscu.

Mam ustawioną 1/16 i na obrót mam 2056 impulsów a powinno być 2048. Czy zmiana rozdzielczości w sterowniku na większą może temu zapobiec?
  • #7 17041430
    elektronikq
    Poziom 25  
    A co jest przyczyną, że silnik na postoju wydobywa z siebie dziwne szumy?
  • #8 17045020
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Impulsowe sterowanie uzwojeniami silnika.
    Masz oscyloskop?
    Tak wygląda w przybliżeniu prąd na uzwojeniu:
    Enkoder podaje impulsy mimo zahamowanego silnika krokowego 0,5A 12V - Siemens 1200 v.3.1
    Jest tam kilka harmonicznych które słyszysz ponieważ podstawowa częstotliwość sterowania zwykle jest ok 20-50kHz.
  • #9 17048372
    elektronikq
    Poziom 25  
    powyżej 20 kHz człowiek nie słyszy. Ten szelest to przełączanie tranzystorów? Tylko wspomnę, że na innym sterowniku tego nie miałem.
  • Pomocny post
    #10 17048601
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Kolego harmoniczna znaczy częstotliwość 2,3,4 itd x niższa lub wyższa od podstawowej. Tranzystorów nie słyszysz ale buczenie uzwojeń silnika. Przez siły elektrodynamiczne które powstają przy przepływie prądu uzwojenia delikatnie się przyciągają i odpychają i to słyszysz. Buczenie dużo zależy od częstotliwości, jeśli jeden pracuje na 35kHz a drugi na 50kHz to duża szansa jest że pierwszy usłyszysz drugiego nie.
    Masz dostęp do oscyloskopu?
    Sprawdź jak wygląda napięcie na uzwojeniu silnika na stopie.
  • Pomocny post
    #11 17048616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17049147
    elektronikq
    Poziom 25  
    Słyszałem. Ale to nie słychać kluczy (tranzystorów) też?
  • Pomocny post
    #13 17049195
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Nigdy nie słyszałem tranzystorów, ich struktury są wielkości pojedynczych milimetrów zalane w twardym tworzywie więc ich właściwości piezo nigdy nie stwierdziłem. Zwykle słychać cewki, silniki, wiązki przewodów pod dużymi prądami(np. buczące linie WN) oraz bardzo rzadko kondensatory ceramiczne.
  • #14 17049303
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ale spowodowane jest to bardzo szybkim włączaniem i wyłączaniem uzwojeń silnika?
  • Pomocny post
    #15 17049502
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Tak uzwojenia silnika są np na 8A 5V ale sterowane są z 32V aby uzyskać szybsze narastanie prądu. Załączany jest klucz i gdy prąd osiągnie np. 9A jest wyłączany i ponownie włączany przy 7A i tak w kółko. Te zmiany prądu słyszysz właśnie.
    W poście #8 załączyłem Ci rysunek takiego przebiegu prądu...
  • #16 17550784
    elektronikq
    Poziom 25  
    Problemem był źle dobrany sterownik silnika krokowego. Dziękuje. A czy da się wymusić w silniku dźwięku np. jak wejście do gwiezdnych wojen?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował serwo z silnikiem krokowym 0,5A 12V połączonym z enkoderem, jednak napotkał problem z impulsywnością enkodera, gdy silnik jest zahamowany. Drgania wału silnika, spowodowane pulsującym prądem w uzwojeniach, mogą przekraczać rozdzielczość enkodera, co prowadzi do błędnych odczytów. Użytkownik rozważał zmniejszenie rozdzielczości enkodera oraz sprawdzenie, czy impulsy A i B są wysyłane. Po wymianie uszkodzonego sterownika problem zniknął, a silnik nie wykazuje drgań. Dodatkowo, poruszono temat dźwięków wydobywających się z silnika na postoju, które mogą być wynikiem szybkiego włączania i wyłączania uzwojeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA