logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 2055 - Brudne paski po bokach kartki, co wyczyścić?

drapak12 06 Paź 2017 11:32 3177 10
REKLAMA
  • #1 16740888
    drapak12
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam !

Mam pytanie odnośnie drukarki HP2055dn a mianowicie choć ma już parę lat jest ona całkowicie sprawna nigdy jednak od nowości nie była czyszczona i pojawił się problem brudnych pasków po bokach kartki w niektórych miejscach jest to silniejsze w niektórych mniej ale jest to taki centymetrowy pasek po obu krawędziach karki. Co należy wyczyścić w torze mechanizmu aby nie brudziła wydruków chyba, że folia fusera do wymiany ? Zamieniałem także na nowy oryginalny toner bo tam na tym zielonym bębnie po czasie też lubi się zbierać toner ale nie przyniosło to rezultatu. Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16740930
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Zatem masz folie w zespole grzejnym do wymiany .

C.
  • REKLAMA
  • #3 16740935
    mixer2001
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    U mnie sytuacja była podobna.. Kupowałem najtańsze zamienniki i brudziła co chwile i wszędzie.. Potem zacząłem kupować zamienniki z nowym OPC.. i po problemie. Są parę zł droższe ale naprawdę warto :) Natomiast po zmianie tonera jeszcze trochę trzeba było nadrukować żeby wydruki wychodziły całkowicie czyste.. Nie czyściłem drukarki w żaden sposób.. sama się wyczyściła :)
  • REKLAMA
  • #5 16741035
    mixer2001
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Większość oferowanych zamienników na rynku to regenerowane tonery poprzez uzupełnienie proszku i zresetowanie lub wymianie chipa. W takim przypadku wałek bębna optycznego nie zawsze jest wymieniany, co w znacznym stopniu wpływa na jakość wydruku. Wałek OPC ma ustaloną jakąś swoją żywotność i poprostu się zużywa.

Można kupić również tonery z nowym wałkiem OPC które wówczas jeśli są dobrze zregenerowane mają jakość wydruku zbliżona do oryginalnych. Krótko mówiąc "sypią" mniej od tych które ktoś zregenerował np 3 kronie dosypujące jedynie proszku do środka i resetując chip.

Mam u siebie w firmie 4 hp LJ P2055 z przebiegami około 150 000 każda i od czasu kiedy zamawiamy własnie takie zamienniki nie mamy problemu z brudzeniem kartek.
  • #7 16741339
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Kolego Autorze
    Zanim zaczniesz wymieniać zespół drukujący posłuchaj rady Kolegi copymana. Odwróć drukarkę, otwórz tylną pokrywę, przyświecając latarką spróbuj dostrzec pomarańczowy wałek a tuż przy nim szary.
    To właśnie opisywana w #2 folia. Oceń, czy na całej szerokości jest jednolicie szara.
  • #8 21860005
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21860406
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Tak. To taki szary “wałek” którego stan możesz zobaczyć po otwarciu tylnej pokrywy. Często brzegi oklejają się tonerem co powoduje powielanie obrazu. Jeżeli podmiana tonera na inny nie poskutkowała to masz folię do wymiany. W komplecie warto wymienić tulejki na wałku dociskowym.

C.
  • REKLAMA
  • #10 21860472
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21907209
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP LaserJet 2055dn pojawiają się brudne, centymetrowe paski po obu krawędziach wydruku, mimo wymiany tonera na nowy oryginalny. W dyskusji wskazano, że przyczyną jest zużyta folia w zespole grzejnym fusera, której brzegi oklejają się tonerem i powodują powielanie obrazu. Zalecano obejrzenie szarej folii po otwarciu tylnej pokrywy oraz wymianę folii grzałki fusera, a w komplecie także tulejek na wałku dociskowym. Wspomniano również, że tanie regenerowane tonery bez wymiany wałka OPC mogą brudzić wydruki, natomiast zamienniki z nowym OPC poprawiają jakość. Potwierdzono, że wymiana folii rozwiązuje problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA